Real life

Girls Issues: vijfde wiel aan de wagen

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij geven raad. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Die tijd is voorbij met het advies van Girlscene. Dit keer een Girlscene lezeres die zich het vijfde wiel aan de wagen voelt. 

Lieve Girlscene,

Ik zit met een probleem rond twee van mijn beste vrienden. Ze betekenen allebei veel voor mij en hebben nu sinds dit jaar een relatie. Helaas voel ik me hierdoor eigenlijk wel het vijfde wiel aan de wagen. Ik heb het ze uitgelegd dat ik me zo voelde, ik het ze niet kwalijk nam, want ze zitten natuurlijk in een relatie, maar we kunnen voor mijn gevoel niet meer met z’n drieën afspreken zoals het vroeger was.

Ik heb hem zelf ook wel even leuk gevonden, gewoon omdat ik het goed met hem kon vinden, maar ik heb geen gevoelens (liefdesgevoelens) voor hem. Die wil ik ook niet hebben, want ik wil natuurlijk niet de vriend van mijn beste vriendin, aan wie ik alles kwijt kan, afpakken.

Ze zijn allebei heel aardig en betekenen veel voor mij. Ik kan aan beiden mijn verhaal kwijt. Ze luisteren naar me, maar toch voelt het niet veilig meer. Ze hebben het er soms ook met elkaar over en dat vind ik vervelend, maar dat durf ik niet te zeggen.

Laatst sprak ik met hem af, hij woont aan de andere kant van Nederland en ik vond het leuk hem naar lange tijd te zien. Hij zei ‘ja’ en ik verheugde me er al op. Alleen één dag voordat we hadden afgesproken vroeg ze of zij ook mee mag. Tja, ze is ook mijn beste vriendin dus ik zei ja. Helaas, voor mij voelde het niet gezellig. Ze hebben dan vaak meer aandacht voor elkaar. Ook als ik het eerlijk aangeef dat ik me het vijfde wiel aan de wagen voel en ik liever heb dat ze close zijn als ik er niet bij ben. Ik mag van hun best zeggen als ik de ander er niet bij wil, maar ze zijn tegelijkertijd mijn allerbeste vrienden.

Ik trek nu ook met andere mensen op, die zijn heel aardig maar niet hetzelfde. Ik heb buiten dit nog maar één vriendin die ik echt kan vertrouwen en die zie ik ook niet vaak. Zij gaat nu ook aan de andere kant van het land wonen (de vriendin die met hem in een relatie zit), en nu ben ik bang dat ik ze kwijt ben. Ik wil graag met ze afspreken, maar als we met zijn drieën zijn ben ik bang hun relatie stuk te maken. Dat ik bijvoorbeeld gevoelens krijg voor hem of juist ruzie en mijn vriendin geen kant kan kiezen. Alles wat ik doe of zeg voelt voor mij als fout bij hun en ik kan mezelf niet meer zijn en toch wil ik ze tegelijkertijd niet kwijt.

Ik wil ook wel eens met zijn tweeën afspreken, maar dat gaat door een ander schoolrooster gewoon moeilijker. En anders hebben ze vaak al wat met elkaar gepland. Dan mag ik van hun soms best mee, maar dat wil ik liever niet.

Zelf heb ik nog geen relatie gehad en ook nog geen echte liefde. Hij is vier jaar ouder dan ik en mijn vriendin twee. Ze zijn samen echt gelukkig en aangezien ik zelf nog geen relatie heb gehad weet ik niet wat ik wil en niet moet doen. Ik wil ze ook niks verplichten.

Wat moet ik doen? Ik wil het aan de ene kant vertellen, maar ik wil niet het gevoel hebben dat zij iets fout doen. En zij moeten zeker niet voor mij hun relatie beëindigen, dan zou ik me echt schuldig voelen. Maar hoe maak ik duidelijk dat ik af en toe gewoon met z’n drieën op stap wil als vroeger? Of op z’n minst het gevoel te hebben dat ik niet dat vijfde wiel aan de wagen ben?

Groetjes,

Anoniem

—————————————————————————————————————————————————————–

Lieve anoniem, 

Het is een vervelende situatie waarin je je begeeft. Wanneer je beste vriendin een relatie krijgt is het al moeilijk, al helemaal als ze dan een relatie krijgt met je beste vriend.

We herkennen de situatie wel en het is ook zeker niet raar dat je je zo voelt, maar belangrijk is dat je deze situatie accepteert zoals het nu is. Helaas is de vriendschap nu anders en zal het waarschijnlijk niet meer zo zijn als eerst. Het is een verandering, maar zeker iets waaraan jullie alle drie kunnen werken als jullie dat willen. De aandacht gaat nu meer naar je beste vriendin en je beste vriend, terwijl jij ook nog in het plaatje bent.

Bij een vriendschap als deze kun je het beste onderlinge afspraken maken, waarbij jullie je alle drie aanpassen aan de situatie. Geef dus goed je grenzen aan en spreek bijvoorbeeld met één van hen af. Wil de ander mee? Dan zeg je ‘nee’, omdat je even wat quality time met één van hen wil. En dat is niet meer dan logisch, want zo krijg jij ook de benodigde aandacht in de vriendschap die je verdient te krijgen. Vertel hierbij dat je liever af en toe met één van hen afspreekt, zodat de aandacht verdeeld is en je je niet het vijfde wiel aan de wagen voelt, want als iets een rot gevoel is is dat het wel!

Probeer ook vooruit te plannen. Dus vraag aan je beste vriendin wanneer ze tijd heeft en spreek met haar een bepaalde dag af dat jullie alleen maar leuke meiden dingen gaan doen, waar je beste vriend zeker weten geen zin in heeft. Of andersom natuurlijk, dat je stoere jongens dingen gaat doen waar je beste vriendin weer geen zin in heeft 😉

Als laatste willen we je meegeven dat je ook je energie meer zou kunnen richten op je andere vriendin(nen), of nieuwe mensen, zodat je aandacht niet te vaak naar je bff’s gaat en je niet afhankelijk van hen bent.

De Girlscene-redactie hoopt dat je hier iets mee kunt en dat de situatie snel wordt opgelost!

Liefs,

Girlscene

Must reads 👀