Lifestyle

Waarom zijn we eigenlijk bang voor onweer?

Je bent alleen thuis en hebt dus het hele huis voor jezelf. Met wat snacks en wat te drinken kruip je in je bedje om heel wat series te kijken. Tot je ineens een flits ziet en nee dat was geen flits van een camera. Drie seconden later hoor je een ontzettend harde knal. Waaah! Het is onweer. Was mama of papa maar weer thuis, zodat je bij hen in bed kon kruipen. Dan maar lonely je onder de wol en je oren zo hard mogelijk dicht duwen. Je vraagt je af waarom je hier nou eigenlijk zo bang voor bent..


Bron

First of all is het handig om te weten wat onweer nou eigenlijk is. Onweer bestaat uit twee elementen, je hebt de donder en de bliksem. De donder ontstaat door de hitte binnen een bliksemschicht en hierdoor hoor je een keiharde klap. De bliksem zijn de schichten, waarbij het lijkt alsof deze naar beneden lopen, maar in werkelijkheid gaan deze horizontaal, van wolk naar wolk. Wanneer er een onweerswolk in de lucht hangt, wordt deze groter naarmate er spanning is tussen de wolken. Dankzij de elektrische ladingen ontstaat er een enorme vonk in de wolk, ook wel de bliksemflits. 

Onweer ontstaat eigenlijk pas wanneer er hete temperaturen zijn van rond de 40 graden, maar in Nederland zal dat wel anders zijn, want die temperaturen hebben wij hier (gelukkig) nooit. Dankzij de warmte ontstaat er een elektrische lading, wat zich moet uiten. Het verschil zit hem in de warmte onder de wolk en de warmte boven de wolk, dankzij dat verschil ontstaat er onweer. 

De vraag is dus of je bang bent voor de donder of voor de bliksem, maar het kan ook een combinatie van beide zijn, want als je de bliksem ziet schrik je al snel. Hierdoor ben je meteen aan het wachten op de donder, die op een onverwacht moment altijd komt. Het helpt daarbij niet dat onweer ook nog eens ontzettend gevaarlijk kan zijn en daardoor je angst wordt vergroot. Het is ook mogelijk dat je het hebt overgenomen van je ouders, net als de angst voor spinnen. Iiieekk! 

Verder is het mogelijk dat je misschien een nare ervaring hebt gehad in je jeugd, bijvoorbeeld iets met agressie of geweld, waardoor je een onveilig gevoel ervaart wanneer het onweert en je het daarmee associeert met die ervaring. 

Wil je van de angst afkomen?
Dan kun je eventueel in therapie daarvoor, maar je kunt het ook zelf proberen. Door bijvoorbeeld niet meer op buienradar te kijken, te letten op je ademhaling wanneer het onweert, andermans angsten buiten te sluiten (zoals die van je vader of moeder), te zorgen dat je in een veilige omgeving bent of door de confrontatie aan te gaan met het geluid en met de flits, waardoor je het – hopelijk – steeds minder eng gaat vinden. Dit is natuurlijk makkelijk gezegd, maar als je dit beetje bij beetje probeert, zul je zien dat het helpt en dat je helemaal niemand nodig hebt om je vast te houden tijdens een beetje onweer 😉 .

Waarom ben jij bang voor onweer?

Pin je inspiratie op Pinbook