News

Bizarre ontdekking: Heb jij porexia?

Tegenwoordig heb je naast eetstoornissen ook huidstoornissen… Over bizarre ontdekkingen gesproken! Wist je dat bijna de helft van de Amerikaanse vrouwen haar poriën te groot vindt? Vrouwen zijn zo obsessief met hun poriën bezig dat dermatologen deze 'stoornis' een naam hebben gegeven: porexia.

Wie had gedacht dat vrouwen zich zo bewust van hun poriën zouden zijn dat er zelfs een term voor is? Porexia is de benaming voor vrouwen die erg (obsessief) met hun poriën bezig zijn. Niet alleen vindt bijna de helft van de Amerikaanse haar poriën te groot. Nee, die groep heeft er zelfs iets voor over om hun poriën te (laten) verkleinen! 

Maar liefst 23% van de Amerikaanse vrouwen die meedoen aan het onderzoek wil een jaar lang geen alcohol drinken zo lang de poriën maar kleiner worden. Ook social media opgeven behoort tot de opties. 17% van de vrouwen heeft liever kleinere poriën dan toegang tot social media kanalen. En laten we de andere 11% niet vergeten: zij hebben liever behaarde benen dan opvallende poriën. Alles in ruil om hun porexia te laten verdwijnen.

Move over rimpels, want porexia is in opkomst. Vrouwen zijn zich zo bewust van hun huidstructuur dat ongeveer één op de drie vrouwen zich drukker maakt om de grootte van de porie dan om rimpels. Wow! Sterker nog… een op de tien vrouwen uit het onderzoek kan niet zo maar een foto maken van zichzelf vanwege haar porexia. Als ze wel een foto maken voegen ze op z'n minst een filter toe of ze bewerken de foto om imperfecties te verbergen. 

Gelukkig is er ook goed nieuws. Want hoewel poriën in onze ogen doodnormaal zijn, heb je ook trucjes om poriën minder zichtbaar te maken als ze jou wel storen. Allereerst is het belangrijk om te weten dat jij meestal de enige bent die de poriën ziet, tenzij iemand met een vergrootglas je huid bestudeert. Dat is dus niet iets om je zorgen over te maken! Storen poriën jou wel? Zorg er in ieder geval voor dat je huid goed schoon is door iedere ochtend en avond je gezicht te reinigen met bijvoorbeeld een borstel zoals Clarisonic en een milde cleanser. Als je vergrote poriën hebt kun je daarnaast aan de slag gaan met een primer die poriën opvult waardoor je er zelfs van dichtbij niets van ziet. Lees hier de review over de poriënvullende primer van Benefit!

Ben jij obessief met je poriën bezig? Wat vind je ervan dat er zoiets als porexia bestaat? 

Bron: Daily Mail

Pin inspirerende quotes in Pinbook

Must reads 👀