Beauty

Verbranden: zo voorkom- en behandel je het

Lekker liggen op je handdoek, met een verkoelend drankje in je ene hand en je favoriete tijdschrift in je andere hand. Heerlijk, een dagje in de zon! Te warm is het gelukkig niet, want er staat een fris briesje. Als je thuiskomt merk je pas dat je toch iets te lang in de zon bent blijven liggen. Tot je grote schrik zie je dat je niet mooi zongebruind bent, maar dat je er eerder uitziet als een tomaat! Ouch… Geen mooie look en bovendien super slecht voor je huid. Hier lees je hoe je verbranden kunt voorkomen en hoe je jouw verbrande huid moet verzorgen als het te laat is.

Verbranden, dat is geen pretje. Het doet niet alleen super veel pijn, het is ook zeer slecht voor de huid. Als je verbrandt, dan krijgt je huid een flinke opdonder en is de kans op huidkanker drastisch verhoogd. Echt oppassen dus! Verbranden heeft ook gevolgen voor je uiterlijk, het zorgt er namelijk voor dat je. Dus als je er later niet uit wil zien als een gerimpelde rozijn, dan is het belangrijk dat je jouw huid goed beschermt tegen de zon.


Bron

Better safe than sorry…
Als je wel eens verbrand bent, dan weet je hoe vervelend het is. Hierboven heb je kunnen lezen waarom verbranden zo slecht voor je is en waarom je het echt moet voorkomen, dus tijd om maatregelen te nemen!
– Je raadt het al: insmeren, insmeren en nog eens insmeren! Smeer je altijd in, ook al verbrand je niet zo snel. Heb je een lichte huid? Smeer je dan standaard in met factor 30 en kies voor factor 50 als het echt heel heet is of als je een lange dag in de zon spendeert
– Smeer je om de twee uur opnieuw in, ook als je waterproof zonnebrand gebruikt
– Als je een tijdje niet meer in de zon hebt gelegen, ga dan zeker niet uren liggen bakken als je huid daar nog niet aan gewend is
– Draag een hoed of pet om je hoofdhuid te beschermen, daar kun je namelijk ook verbranden (op de haargrens vooral)!
– Ga tussen 12 uur en 15 uur uit de zon, dan is de zon op z'n felst en heb je de meeste kans om te verbranden
– Neem altijd een T-shirt mee als je een dagje in de zon gaat liggen. Als je merkt dat je aan het verbranden bent, trek dan het T-shirt aan
– Smeer je altijd opnieuw in nadat je een frisse duik hebt genomen
– Vergeet je je gezicht niet in te smeren! Het beste is om ook nog een sun block te gebruiken voor je gezicht
– Ook belangrijk: blijf drinken! Niet alleen je huid heeft hydratatie nodig

Oops, too late…
Shit, je had er nog zo op gelet dat je niet zou verbranden, maar nu je weer thuis bent zie je dat je wel degelijk verbrand bent. De volgende keer extra goed insmeren natuurlijk, maar nu is het zaak dat je jouw rode huid zo goed mogelijk verzorgt om de schade te beperken.

Ga uit de zon
Als je op het strand merkt dat je een beetje rood begint te worden, ga dan onmiddellijk uit de zon! Ja, ook als het een beetje rood is. Meestal wordt de roodheid een stuk erger als je uit de zon bent, dus neem het zekere voor het onzekere.

Als het al te laat is, zorg dan ook dat je een tijdje niet meer in de zon gaat. Heb je de volgende dag afgesproken om naar het park te gaan met vrienden? Zorg dan dat jullie bij een boom gaan zitten zodat jij in de schaduw kunt zitten. En smeer je natuurlijk goed in, maar dat heb je vast wel geleerd van de verbranding. No tanning for you!

Smeren, smeren, smeren
Aftersun is er niet voor niks, use it! Je huid kan namelijk wel wat hydratatie gebruiken, door het verbranden is een flink vochttekort in de huid ontstaan. Voed de huid met aftersun, tegelijkertijd verzacht het de pijn! In dit artikel testten we verschillende aftersun's voor je.

Als je geen aftersun is huis hebt, gebruik dan bodylotion met verzorgende bestanddelen als aloë vera.

Verkoel de huid
Een verbrande huid voelt pijnlijk en warm aan. Tijd voor wat verkoeling! Stap onder de douche of neem een bad en laat lauwwarm water op je huid vallen. Het is belangrijk dat het water niet te heet is en niet te koud. Gebruik ook geen zeep, hierdoor zal de huid nog geïrriteerder worden. Als je klaar bent, dep de huid dan droog in plaats van met een handdoek te wrijven. Je huid is nu erg kwetsbaar, zorg dat je niet voor nog meer schade zorgt.

In plaats van een douche of bad, kun je er ook voor kiezen om een nat doekje op de verbrande huid te leggen voor verkoeling.

Behandel de huid
Als je erg verbrand bent, dan raden wij je aan om er brandwondenzalf op te smeren. Deze zalf vermindert de pijn en verzorgt de huid.

Versla de pijn
Een verbrande huid kan behoorlijk pijn zijn. Neem ibuprofen of paracetamol om de pijn te verminderen. Deze medicijnen helpen ook tegen het ontsteken van de huid.

Als je last hebt van hoofdpijn, blijf dan in een koele ruimte en zorg dat je genoeg water drinkt.


Bron

Verbrand jij snel? Heb jij nog een onmisbare tip?

Must reads 👀