Lifestyle

5x massages

Een massage kan heerlijk ontspannend werken voor je nek en schouders, maar er zijn nog veel meer soorten massages die allemaal een ander doel hebben. Er zijn zoveel verschillende massages dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. We bespreken vandaag de vijf meest voorkomende massages, waar ze voor dienen en wat je kunt verwachten.


Bron

Sportmassage
Een sportmassage is ideaal voor fanatieke sporters. Ze werken op verschillende manieren.
Preventief: Sportmassages worden toegepast om vermoeidheidsverschijnselen die het gevolg zijn van lichamelijke inspanning te verminderen. De afvalstoffen die de kramp en/of pijn veroorzaken worden dan uit de spieren gemasseerd.
Voorbereidend: Heb je binnenkort een belangrijke sportwedstrijd (bijvoorbeeld een hardloopwedstrijd) ook dat kan een reden zijn om voor een sportmassage te kiezen. Het kan je spieren activeren en kan op die manier dienen als een soort van warming-up.
Herstellend: Een massage werkt ontspannend en dat ontspannende gevoel zorgt ervoor dat je lichaam sneller herstelt na inspanning. Het wordt dan ook vaak gebruikt door sporters na een (halve)marathon.

Sportmassages worden niet alleen gebruikt door sporters, ook mensen die veel stress ervaren kunnen baat hebben bij sportmassages. Stress kan eenzelfde soort effect op het lichaam als sportieve inspanning.

Bindweefselmassage
Een bindweefselmassage doe je niet voor je plezier. Als je er ooit één gehad hebt, dan kun je daar waarschijnlijk over meepraten. Bindweefselmassages duren gelukkig vaak wat korter dan een ontspannende massage en zijn ervoor bedoelt hardnekkige klachten te bestrijden die met ander soort massages verholpen kunnen worden.

Wanneer je langere tijd last hebt van gespannen spieren en/of blessures zijn er meestal verklevingen in je spieren of pezen, die verklevingen kunnen je bloedsomloop blokkeren en dat veroorzaakt pijn, beperkte beweeglijkheid en ontstekingen. Door de beperkte beweeglijkheid kan het zijn dat je andere lichaamsdelen verkeerd gaat gebruiken omdat je die beperkte beweeglijkheid probeert te compenseren, dit kan voor nog meer ellende zorgen.

Een bindweefselmassage werkt door verklevingen af te breken zodat de pijn vermindert en je je weer normaal kunt bewegen. Dit wordt gedaan door hevige druk of wrijving over de zenuwen van je spieren. En dat… is pijnlijk. Maar wel erg effectief en vaak ben je in 20 minuten van een heleboel problemen af.

Misschien ken je bindweefselmassages ook wel op een andere manier, ze worden namelijk ook wel toegepast in cosmetische salons, een bindweefselmassage in je gezicht stimuleert namelijk de aanmaak van collageen in de huid, dit is dus een anti-rimpel behandeling (iets waar wij ons dus nog niet echt zorgen over hoeven te maken). 

Ayurvedischemassage
Misschien heb je wel eens van Ayurveda gehoord, de natuurgeneeskundige methode uit India. Ayus betekent 'Leven' en Veda betekent 'Kennis', Ayurveda staat dus voor levenskennis. Een onder deel van Ayurveda is een Ayurvedischemassage. 

De Ayurvedischemassage is oorspronkelijk bedoelt voor gezonde mensen en is dus een preventieve massage, geen massage voor wanneer je verschillende problemen hebt (zoals bij de bindweefselmassage het geval is), maar het kan ook gebruikt worden om bepaalde klachten zoals bijvoorbeeld reuma te verminderen.

Bij een Ayurvedischemassage wordt het gehele lichaam meegenomen, je hoofd en gezicht worden dus ook meegenomen en er wordt gebruik gemaakt van een grote hoeveelheid warme kruidenolie. De massage is gericht op balans en reiniging. Meestal worden de massages met de hand gedaan, maar soms worden ook de voeten of bijvoorbeeld een zak rijst gebruikt. 

Als je kiest voor een Ayurvedischemassage zal je waarschijnlijk een stuk minder pijnlijden dan bij een bindweefsel- of sportmassage. Het zorgt voor ontspanning, bestrijdt stress, vermoeidheid en helpt bij vermindering van rugklachten, nekpijn en hoofdpijn.

Bron

Hot Stone Massage
Hot Stone Massages zijn relatief nieuw in Europa, maar worden al eeuwenlang gegeven in Azië waar deze massage vandaan komt. Hot Stone Massages zijn eigenlijk de voorloper van de acupunctuur. 

Bij een Hot stone Massage worden er – zoals de naam al doet vermoeden – warme stenen op het lichaam gelegd en met deze stenen wordt het lichaam gemasseerd. Dit kan zowel hard als zacht worden gedaan. De stenen zorgen ervoor dat het lichaam plaatselijk verwarmd wordt. Dit werkt ontspannend, maar ook ontgiftend en genezend. 

Hot Stone Massages worden toegepast bij stress en vermoeidheid, spier en gewrichtspijn, rug- en nekklachten, een slechte doorbloeding en zijn ook fijn als je helemaal nergens last van hebt en gewoon zin hebt in de ontspannende werking van de massage.

Klassieke hoofd-nek & schoudermassage
Heb jij vaak last van hoofdpijn, kramp in je nek en schouders? Steeds meer mensen hebben hier last van. Vaak wordt dit veroorzaakt door een verkeerde houding (bijvoorbeeld achter je laptop) en/of stress (hierdoor kunnen je schouders verkrampen). Een massage van de nek- en schouders kan ervoor zorgen dat je schouders weer ontspannen en je hoofdpijn afneemt. 

Bij de meeste massages die we hierboven besproken hebben kun je ook kiezen voor een massage die speciaal op de nek- en schouders gericht is, maar je kunt vaak ook kiezen voor een klassieke massage voor je nek en schouders. Door middel van de massage wordt de doorbloeding van de spieren in je nek en schouders geactiveerd wat zorgt voor ontspanning.

Zelf aan de slag
Natuurlijk kan het ook allemaal een stuk goedkoper en kun je zelf aan de slag gaan. Of het net zo goed werkt als een échte massage is natuurlijk de vraag, maar het werkt vaak wel lekker ontspannend. Lees in dit artikel hoe jij zelf de beste massage aan iemand kan geven, natuurlijk geef jij dat artikel ook aan degene die aan jou een massage moet geven ;-). Eerlijk oversteken!

Heb jij wel eens een massage, voor wat voor massage kies jij?

Bronnen: Mens & Gezondheid / Ayurvedapraktijk / Alternatieve Geneeswijzen