Beauty

How to: make-up en poseren voor pas(poort)foto

Is het tijd om een nieuw paspoort of identiteitsbewijs aan te vragen en de bijbehorende paspoortfoto te maken? Iedereen vreest voor de foto, maar met een beetje oefeningen zie je er de komende vijf of tien jaar stunning uit! Girlscene geeft tips welke make-up je het beste kan dragen en welke pose geschikt is voor je pasfoto.

Ben je een beetje bang om een pasfoto te maken voor je paspoort of identiteitsbewijs? Don't be! Volg de volgende tips om een knappe foto te laten maken waar je de komende jaren trots op bent. En onthoud… oefening baart kunst! Dus bereid je goed voor en oefen net zo lang tot je tevreden bent met de foto.

Eisen
Het is nogal een dingetje om een pasfoto voor je paspoort of identiteitsbewijs te maken. Het gaat namelijk gepaard met een boel eisen! Je hoofd moet onbedekt zijn, net zoals je oren. Daarnaast is een Instagram filter over je foto not done, dus laat de foto maken in een winkel waar ze er verstand van hebben. Draag je een bril? Die moet je afzetten, want je ogen moeten op de foto volledig te zien zijn. Tot slot kun je accessoires beter thuislaten. Alles wat reflecteert is niet toegestaan en je hebt juist kans op reflectie als je oorbellen en een ketting draagt. 

bron

Make-up
Om jezelf goed te presenteren kun je gebruik maken van make-up voor je pasfoto! Door het licht vallen de vormen van je gezicht weg en door iets meer make-up dan normaal te dragen compenseer je dit. 

Matte producten
Kies voor matterende producten, tenzij je een droge huid hebt. Op een foto zie je er altijd net iets glanzender uit dan in het echt, dus breng een poeder aan om de glans onder controle te houden.

Geen SPF
Draag je een foundation of BB cream op de foto? Skip dan SPF! Zeker als de foto met een flitser wordt gemaakt zie je er al snel uit als een spookje. SPF in producten is de reden als je een witter gezicht hebt op foto's en daarom is het aan te raden om dit te vermijden.

Open ogen
Gebruik een wit oogpotlood en twee goede lagen mascara om je ogen te openen. Een frisse look gaat nooit uit de mode! Een simpele make-up look is tijdloos, maar maakt net genoeg verschil om je van dof te transformeren tot levendig. Vergeet de wimperkruller niet voordat je mascara aanbrengt om je wimpers net iets meer te laten krullen.

Wenkbrauwen
Wenkbrauwen spelen zo'n belangrijke rol als het om je gezicht(svorm) gaat. Photoshop voor de grap eens je wenkbrauwen weg in de foto om het drastische verschil te zien. Dat overtuigt je waarschijnlijk om een klein beetje poeder of potlood aan te brengen. 😉 Houd het licht en niet te scherp. Volg de natuurlijke vorm van je wenkbrauwen en probeer hierbij niet iets aan je wenkbrauwen te veranderen. 

Kleur
Kleuren zijn leuk voor een feestje, maar minder geschikt voor een pasfoto. Wat nu een trend is, is over vier jaar misschien verschrikkelijk. Blijf bij natuurlijke kleuren zoals bruintinten. Dat staat iedereen mooi, ook na al die jaren! En onthoud: kies wederom voor matte producten, omdat glans snel too much is op een pasfoto of niet mooi fotografeert.

Eyeliner
Draag je graag eyeliner? Perfect! Dat laat je ogen in een foto meer spreken. Gebruik een zwarte eyeliner of oogpotlood in plaats van bruin, omdat dit meer contrast geeft. Vergeet de trendy winged eyeliner en ga voor simpel zonder poespas. 

Concealer
Hé, het is prima om roodheden te verbergen op foto's. Maar let wel op met concealer onder je ogen. Een concealer die oplicht of SPF bevat zorgt namelijk voor witte kringen onder je ogen die je in het echt niet ziet, maar door het oog van de camera wel. Kies liever voor een kleur die matcht bij je huidskleur en niet per se als doel heeft om te highlighten. 

Shapen
Als je iemand bent die geen sterke jukbeenderen en/of kaaklijn heeft kun je altijd aan de slag gaan met shapen met een bronzer of contourpoeder. Door licht de slapen, jukbeenderen en kaaklijn aan te zetten heeft je gezicht meer vorm in de foto en ben je niet vlak. Overdrijf het niet, want het is niet heel mooi als het er te heftig uitziet op de foto. Oogschaduw onder je ogen ziet er al snel te heftig uit, dus dit kun je beter laten. 

Blush
Blush valt ook onder het shapen van het gezicht. Door licht een roze of perzik kleur blush aan te brengen zie je er driedimensionaal uit in plaats van tweedimensionaal. And again: vermijd glans en glitter.

Lippen
Je mag je lippen best laten zien op de foto, want als je niets aanbrengt kan het zijn dat de lippen op de foto samensmelten met de rest van het gezicht. Zeker als je weinig pigment in je lippen hebt! Een lippenbalsem zoals Maybelline Baby Lips in de kleur Cherry Me is geschikt als je bijna nooit lippenstift draagt. Het geeft je mond een subtiele kleur zonder dat het er te hard uitziet. Wil je wel lippenstift dragen? Kies dan voor een semi-transparante roze of perzik kleur, afhankelijk van je huidskleur en ondertoon. Lipgloss is geen aanrader omdat het te veel glanst. 

Te mat?
Vind je het geheel te mat? Breng dan een subtiele highlighter aan boven je jukbeenderen en op je neusbrug. Test van tevoren of de highlighter niet te opvallend is door zelf foto's te maken (met flits).

Pose
Maar eh… Hoe poseer je dan voor een pasfoto? Eigenlijk is het vrij simpel, want je hoeft niet echt te poseren. Je hoeft je er niet bewust van te zijn of de linker- of rechterkant van je gezicht beter fotografeert. Tijdens het maken van je paspoortfoto moet je namelijk recht in de camera kijken en mag je hoofd niet gekanteld te zijn. Wat wel goed is om te oefenen is smizen à la Tyra Banks. Klinkt ingewikkeld, maar het is gewoon lachen met je ogen! De kans is groot dat je mond dicht moet blijven op de foto, maar door aan leuke dingen te denken, je wenkbrauwen licht omhoog te doen en te lachen met je ogen zie je er toch goed uit! Denk aan een grapje of uitspraak waardoor je heel hard moest lachen et voilà: een vrolijke foto van jou zonder dat je tanden te zien zijn. Je mag natuurlijk wel je mondhoeken omhoog trekken zodat je er net iets vrolijker uitziet.  

Test, test!
Je make-up is klaar en je weet hoe je moet 'poseren'. Tijd om alles in praktijk te brengen! Bespaar tijd in de winkel of in de photobooth en check zelf of je make-up goed fotografeert en hoe je op de foto staat. Hierbij is het belangrijk om iemand anders de foto te laten maken, omdat je daar straks ook geen controle over hebt. Je bent misschien een selfie pro en weet meteen je goede hoeken te vinden, maar als iemand anders een foto maakt is dit niet altijd het geval. Maak foto's met en zonder flits zodat je de ultieme make-up test hebt gedaan en oefen met je happy uitstraling.

Wedden dat je pasfoto er over een paar jaar nog steeds goed uitziet?!

Heb jij nog tips voor het maken van de perfecte pasfoto?

Bedankt voor de tip, Estée!

Pin inspirerende quotes in Pinbook