Beauty

SOS! Acne op borst & rug

Merk je dat je ineens verdacht veel bultjes en rode plekken hebt op je borst en/of rug? Dan kan het best zo zijn dat je acne hebt! Naast je gezicht zijn dit namelijk twee plekken waar je sneller kans hebt om acne te krijgen. Gelukkig is dit behandelbaar en daarom geeft Girlscene tips hoe je van acne op je borst en rug af komt.

Onlangs schreef Girlscene over hét middel tegen acne en in het artikel las je ook de antwoorden op veel vragen die meiden hebben wat betreft acne. Lees hier het artikel nog eens terug.


Je hoeft je echt niet te schamen voor acne of bultjes op je rug en/of borst. Als je goed om je heen kijkt zie je dat je niet de enige bent die daar last van heeft! Het is te begrijpen dat je je er op een gegeven moment aan stoort en dat je er zoveel mogelijk vanaf wil komen. Dat kun je doen door je huid goed te verzorgen en verschillende huidproducten te gebruiken die acne tegengaan. Allereerst zetten we een paar feitjes op een rij die je ook in het vorige acne artikel las.

Meest voorkomende huidaandoening
Volgens Clinique is acne de meest voorkomende huidaandoening ter wereld. Acne wordt onderverdeeld in mee-eters, pukkels, puskopjes en knobbels (cysten). Nadat een plekje genezen is heb je nog kans dat er een rode vlek achterblijft en dat je littekens overhoudt, helaas.

Oorzaak
Vanaf de puberteit ontwikkelt het hormoonstelsel en dat uit zich in de productie van mannelijke en vrouwelijke hormonen. De vetklieren gaan dan meer talg produceren, maar bij sommige mensen is die talgproductie excessief. Als je poriën verstopt raken is de kans groter dat je talg zich ophoopt waardoor het nieuwe talg niet naar buiten kan. In combinatie met dode huidcellen en bacteriën veroorzaakt dit opstoppingen.

Het kan zijn dat je huid vetter is en je hierdoor acne krijgt, maar onthoud wel dat het niet automatisch betekent dat je acne krijgt als je een vette huid hebt. Volg je het nog? 😉 Smog, zweet, zon en stress hebben namelijk ook invloed op je huidconditie evenals je persoonlijke hygiëne waar we later in dit artikel op terugkomen. 

Behandelen
Dan nu het stuk waar het allemaal om draait: het behandelen van acne op je rug en/of borst. Allereerst is het belangrijk dat je jezelf altijd afspoelt als je (erg) gezweet hebt, bijvoorbeeld na het sporten. Hoe langer je wacht met douchen na een work-out, hoe meer kans je hebt op bultjes en ontstekingen. Zomer is vaak de tijd dat je hier meer last van hebt, omdat het buiten warmer is en je dus meer zweet. Tijdens het douchen is het belangrijk dat je dus ook goed je borst, nek en rug schoonmaakt. Gebruik een washandje of een spons om beter bij je rug te komen. Een andere optie is het aanschaffen van een scrub borstel zodat je elk plekje op je rug bereikt. Doe dit in combinatie met een goede douchegel die mild is voor de huid, maar het vuil wel goed van je lichaam haalt. 

Onthoud dat het uitdrogen van de huid een no go is! Dat geldt ook voor je gezicht. Hoe meer je de huid uitdroogt, hoe meer de huid behoefte heeft om talg aan te maken. En meer talg betekent een vettere huid. Eén keer per dag douchen en wassen is daarom voldoende.

Persoonlijke hygiëne
Draag zoveel mogelijk schone (katoenen) kleding en topjes. Gedurende de dag zweet je en dit trekt in je kleding. Je ruikt het misschien niet altijd, maar het is wel aanwezig. Je moet wel iets voor een mooie huid overhebben, want het betekent ook dat je vaker en meer moet wassen. Verschoon ook regelmatig je beddengoed en handdoeken om de acne zoveel mogelijk te voorkomen.


Verzorgingsproducten

Producten die helpen tegen acne en onzuiverheden zijn tegenwoordig vrij makkelijk verkrijgbaar, gelukkig! Als je niet houdt van producten die chemicaliën bevatten is Lush iets voor jou. In de zomercollectie van Lush vind je bijvoorbeeld Parsley Porridge zeep. Het ruikt heel anders dan het gemiddelde zoete zeepje van Lush. En heel eerlijk: erg lekker ruikt het niet, nee. Maar de kruidige zeep, die onder andere tea tree bevat, helpt wel om je huid op te knappen en daar draait het om! Naast deze speciale zeep voor de onzuivere huid kun je ook aan de slag gaan met anti blemish gel. Girlscene's favorieten zijn Lush Grease Lightning, Clinique Anti Blemish Gel en La Roche Posay Effaclar A.I.! Dit smeer je elke avond na het douchen op de onzuivere huid, waardoor je na verloop van tijd een huid hebt die veel rustiger is. Vaak zie je zelfs de volgende dag al verschil.

Heb jij last van acne op je borst en/of rug? Heb jij nog tips voor Girlscene lezeressen die hier last van hebben?

Pin je favoriete verzorgingsproducten in Pinbook

Must reads 👀