Health

7 redenen waarom je niet moet sporten op je rustdag

Sporten is fijn, sporten is goed, sporten is belangrijk, maar… teveel sporten is ook niet goed. Dit zorgt namelijk juist voor een tegenovergesteld effect. Het is dan ook heel belangrijk om een rustdag te nemen tussen twee trainingen. Waarom dit precies zo belangrijk is? We hebben zeven redenen voor je waarom sporten op rustdagen geen goed idee is.

1. Overtraining zorgt voor een stagnerende prestatie
Als je te hard en te vaak traint kan dit ervoor zorgen dat je lichaam stil gaat staan. Het lichaam heeft het dan zo druk met herstellen dat het in de stress schiet. Het kan dan zomaar zijn dat je aankomt (en dan niet in spieren) of dat je spieren niet meer verder willen ontwikkelen.

2. Te veel trainen zorgt voor weinig slapen
Door al dat trainen word je heel erg moe, maar denk maar niet dat je lekker kunt slapen nadat je een paar dagen achter elkaar getraind hebt. Overtraining wordt namelijk in verband gebracht met slapeloosheid. En slaap is juist zo belangrijk, juist ook wanneer je sport, want in je slaap komt je lichaam letterlijk tot rust.

3. Overtraining kan zorgen voor depressiviteit 
Sporten wordt natuurlijk vaak in verband gebracht met het gelukshormoon. Van sporten worden de meeste mensen ook gelukkig. Maar sport je teveel, dan kun je last krijgen van het tegenovergestelde effect. Stemmingswisselingen, stress omdat al die work-outs al je tijd opslokken en vermoeidheid zorgen er nu niet bepaald voor dat je erg gelukkig wordt.

4. Overtraining zorgt voor vermoeidheid
Van sporten krijg je energie, maar als je te vaak sport bereik je het tegenovergestelde. Als je 's ochtends sport en regelmatig 's middags een enorme dip krijgt, dan doe je teveel. Luister naar je lichaam. Als je te veel pijn hebt om naar de wc te gaan, dan is een volgende work-out waarschijnlijk niet hetgeen dat je nu nodig hebt, rust wel.

5. Je spieren groeien wanneer je rust 
Als je je spieren traint met gewichten, ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren. Deze scheurtjes kunnen alleen herstellen tijdens een fase van rust. Deze herstelfase maakt je spieren sterker dan ze waren. Het is belangrijk om je spieren te trainen, maar het is minstens zo belangrijk om je spieren rust te geven zodat spieropbouwende eiwitten gestimuleerd kunnen worden.

6. Teveel trainen kan ervoor zorgen dat je niet meer ongesteld wordt.
Ok, je moet het dan wel heel erg bont maken, maar er zijn zat meiden die op een gegeven moment zo sportschool verslaafd raken dat ze iedere dag de sportschool induiken. Doe dat alsjeblieft niet. Je weet misschien wel dat wanneer je een eetstoornis hebt je menstruatiecyclus verstoord kan raken. Dat kan ook gebeuren als je te vaak traint. 

7. Je hebt geen tijd meer voor andere leuke dingen
We begrijpen dat je sporten leuk vindt, maar er zijn ook andere dingen in het leven.. Zoals die Pretty Little Liars verslaving, afspreken met vriendinnen en eh nuttige dingen zoals huiswerk & werken. Hoe leuk je sporten ook vindt, zorg er altijd voor dat je die andere dingen niet laat verslonzen.

Hoe vaak sport jij per week?

Bronnen: Women's Health / Shape Magazine / Livestrong

Pin je inspiratie in Pinbook