Travel

Dit is waarom je naar New York moet!

De torenhoge wolkenkrabbers, de gele taxi's en het decor voor veel films en series… New York City is een stad waar iedereen wel een beeld bij heeft en waar je tenminste één keer in je leven moet zijn geweest. Girlscene's Emma droomde al jaren van The Big Apple en vorige week was het eindelijk zover! Hoe was haar trip en wat móét je hebben gezien en gedaan? Emma zet haar highlights op een rijtje. 

Een half jaar geleden werd het een feit: ik ga naar New York! De tickets waren geboekt, dus er was geen weg meer terug. Het piepkleine appartementje aan Central Park in de Upper West Side was ook al gauw geboekt via airbnb.nl en ik zag mezelf al rondlopen in de grote stad met de wolkenkrabbers en de gele taxi's. Misschien zou ik wel een straat in lopen waar ze een tv-serie aan het opnemen zijn (voor een echte tv-junk als ik is dit echt de stoutste droom!). Maar al gauw verdwenen alle dromen en verwachtingen naar de achtergrond, want het was pas november en ik zou pas in mei gaan. 

From Amsterdam to New York
Voor ik het wist, was het zover: 17 mei, de dag dat ik naar New York ga! Ik heb de grootste koffer die ik kon lenen zo min mogelijk gepakt (beste methode ever om zo min mogelijk in te pakken: de gedachte dat je ruimte over moet houden voor de nieuwe spullen die je gaat shoppen) en verder is alles keurig geregeld. Ik ben iemand die van plannen houd en ik heb een halfjaar gehad om me voor te bereiden, dus dat zat wel goed. 


Doei!

Voor degenen die niet zo van voorbereiding en plannen zijn, heb ik een aantal tips. 
1. Maak alsjeblieft een planning! Ik weet het, je bent niet van de planning, maar New York is zó groot en er is zoveel te doen en te zien dat het echt aan te raden is om een planning te maken. Zet je must see's op een rijtje en kijk wat bij elkaar in de buurt ligt. Geen idee wat de must see's zijn? No worries, mijn highlights zet ik verderop in het artikel op een rij. 
2. Download de volgende drie apps: XE Currency (zo kun je binnen enkele seconden uitrekenen hoeveel die beker Starbucks van $4 in euro's kost), Triposo (een travel guide met hotspots, metrokaart en gewone kaart) en Embark NYC (een soort 9292 voor de New Yorkse metro). Deze apps werken allemaal offline -je hoeft er dus geen internet voor te hebben- en ik heb ze alle drie ontzettend veel gebruikt. Vooral Embark NYC vond ik onmisbaar, binnen no time weet je hoe je van A naar B moet komen. De liefhebber kan ook nog Yelp downloaden, dit is een app die vol staat met restaurants, bars en koffiebarretjes inclusief reviews van anderen, maar ik heb de app niet veel gebruikt. 
3. Denk eraan om ESTA-reistoestemming aan te vragen (anders kom je de stad niet in!) en vergeet niet om een wereldstekker mee te nemen aangezien ze daar andere stopcontacten hebben. 

De vliegreis van Amsterdam naar New York duurt 7,5 uur en is zo voorbij omdat je je kunt vermaken met de vele films en series die je kunt kijken. Of je kunt even slapen, zoals ik heb gedaan! Er wordt omgeroepen dat we New York naderen en ik kijk snel uit mijn raampje om een glimp van de stad waar ik altijd van gedroomd heb op te vangen. Maar wat zie ik? Strand! Huh… zijn we wel goed gegaan? Als we eenmaal landen wordt het niet veel beter, nog steeds geen skyline.  Maar als we in een gele taxi zitten (we zijn toch wel in Amerika!) komen de wolkenkrabbers steeds dichterbij… Hoera, ik ben er eindelijk! 


Eerste keer in een New Yorkse gele taxi met mama


Jaaaaa, de skyline vanuit de taxi! Mijn eerste kennismaking met New York

City of my dreams
New York was altijd mijn favoriete stad voordat ik er überhaupt geweest was. Klinkt bizar, maar door alle beelden van tv en film wist ik dat het een stad voor mij zou zijn. Mijn grootste angst was dat de stad tegen zou vallen, ik had tenslotte zulke hoge verwachtingen. Toen ik er was viel de angst helemaal weg. De stad geeft je soms het gevoel alsof je middenin een film of tv-serie zit. Ja, New York ís echt zo indrukwekkend! 

De must see's en highlights
'Wat was het állerleukste dat je gedaan hebt in New York?' Deze vraag is mij veel gesteld, maar ik kan echt niet kiezen. The city that never sleeps heeft zoveel te bieden en alles is daadwerkelijk zo mooi en indrukwekkend als op tv. Gedurende mijn hele trip heb ik mijn iPhone in de aanslag gehouden om alles vast te leggen (ik uploadde zo'n zes foto's per dag op Instagram, over verslaafd gesproken!) en ik wilde deze kiekjes en highlights graag met jullie delen. 

Times Square


Nee, erg mooi is het er niet, maar je kan niet naar New York zonder Times Square te hebben gezien! Ik was er overdag, maar ik denk dat het indrukwekkender is als je er 's avonds bent. O, de beroemde M&M store (met M&M's in alle kleuren van de regenboog) is er heel dichtbij en er zitten ook veel andere winkels omheen zoals een grote Forever 21, dus als het tegenvalt dan ben je er in ieder geval niet voor niks naartoe geweest. 

Top of the Rock


Eén van de meest indrukwekkende dingen die ik in New York heb gedaan is de Top of the Rock. Ik denk dat ik met de bovenstaande foto's niet hoef uit te leggen waarom. Het uitzicht is adembenemend. Zo mooi dat ik er eigenlijk niet meer weg wilde. Wij hadden geluk met het weer, het was zonnig waardoor we de stad goed konden zien. Ga niet als het mistig is, dan zie je veel minder!

NBC Studios


Dit is misschien niet voor iedereen een highlight, maar voor mij zeker wel! Zoals ik al zei ben ik een echte tv-junkie en NBC is een groot tv-netwerk in Amerika. In dit gebouw worden tv-programma's als 'The Tonight Show Starring Jimmy Fallon' opgenomen, maar ook Saturday Night Live! En laat dat nou net mijn favoriete programma zijn. Je begrijpt dat ik door het dolle heen was toen ik dit gebouw zag. Ik hoopte dat ik één van mijn idolen tegen het lijf zou lopen, maar dat is niet gebeurd. 

Niketown


Ben je sportverslaafd of ben je gek op Nike? Dan moet je Niketown zeker niet overslaan. Het is een supergrote Nike winkel bij het luxe 5th Avenue, ze hebben er werkelijk alles. De winkel is mooi ingericht en er hangen inspirerende quotes, maar verder is het wel chaotisch en druk. Toch moet je er zijn geweest, de prijzen zijn namelijk een stuk lager dan in Nederland! Ik heb er een mooi paar schoenen gescoord, en kijk hoe cool het logo op het tasje is! 

Chrysler Building


Mijn favoriete wolkenkrabber… Chrysler Building! Het gebouw is echt prachtig, het bovenste gedeelte is zilver/metaal en weerkaatst in de zon. Je hoeft niet in het gebouw, maar kijk zeker even om je heen of je deze beauty kan spotten. 

Central Park


Central Park is het allermooiste park dat ik mijn leven heb gezien. Ik durf zelfs te zeggen dat ik New York door dit park groener vind dan Amsterdam. Je hoort er de vogeltjes fluiten, het stikt er van de eekhoorns en er staan meer dan genoeg bomen, planten en bloemen. Central Park is perfect verzorgd (komt voor een groot deel door de rijke New Yorkers die het park financieel steunen) en je kunt er van alles doen: honkballen, hardlopen, wandelen, fietsen, relaxen, lezen, koffie drinken… Tja, wat niet eigenlijk? Central Park is een must! Plan een dagje Central Park als je bij wil komen van al het sightseeing en shoppen. 

Grand Central Terminal


Weet je nog dat Serena in de trein zat, terug naar New York? Toen kwam ze aan in deze prachtige hal, Grand Central Terminal! Als Gossip Girl fan moet je hier zijn geweest, maar ook als je de serie niet hebt gekeken mag je het niet overslaan. 

Catbird


Deze twee ringetjes heb ik gescoord bij Catbird, een mekka voor iedereen die van sieraden houdt. Deze foto is gemaakt op de Brooklyn Bridge, maar de winkel is gevestigd in Brooklyn. Ik ben er speciaal voor naar Brooklyn gegaan. Dat is geen straf, want in Brooklyn wonen hele hippe en coole mensen. Je kijkt je ogen uit! Catbird is overigens geen goedkope winkel, ze verkopen alleen maar echt goud en zilver. Zeker een bezoekje waard, ze verkopen er de leukste ringen (ook een uitgebreid assortiment knuckle rings) , armbanden, kettingen maar ook kaarsen en piercings. 

Brooklyn Bridge


De Brooklyn Bridge is in één woord indrukwekkend. Het uitzicht is fantastisch, dat kun je wel op de foto's zien. Zorg wel dat je van Brooklyn naar Manhattan loopt, dan heb dat geweldige uitzicht op de skyline en de Manhattan Bridge. 

Victoria's Secret


Alleen al voor de experience moet je naar Victoria's Secret. Het personeel is extreem behulpzaam (een medewerkster ging voor mij op een tafel klimmen om te kijken of de paspop een trui aan had in mijn maat!) en het pashokje heeft in tegenstelling tot andere winkels geen tl-licht, maar zachte, flatterende lampen. 

New York Public Library


Stel je eens voor dat je studeert in deze prachtige ruimte… In New York kan het! The New York Public Library is prachtig, zeker even een kijkje nemen. Er is ook gratis WiFi ;-). 

Carrie's appartement


Als je een Sex and the City fan bent, dan moet je zeker even langs Carrie's huis. Dit is op Perry Street, naar mijn mening één van de mooiste straten van New York met schattige huisjes en veel bomen. Zoals je ziet mag je niet op Carrie's trap zitten en de huidige bewoonster heeft ook een bordje opgehangen of het alsjeblieft allemaal zo stil mogelijk kan in verband met de buren. 

Magnolia Bakery


Als je dan toch naar Carrie's huis gaat, wip dan ook even langs bij de Magnolia Bakery op Bleecker Street om een overheerlijke cupcake te scoren. Dat deed Carrie ook in seizoen 3 van SATC!

Flatiron Building


Eén van de meest opvallende gebouwen in New York is the Flatiron Building. Dit gebouw kun je zien vanaf het leuke Madison Square.

Chelsea Market


Voor heeeerlijk eten en andere hebbedingen ga je naar de Chelsea Market. Dit is gevestigd in een oude koekjesfabriek en het ziet er super hip uit. Wij zijn er naartoe gegaan op een regenachtige dag, het is namelijk overdekt. Ik heb er koffie gescoord, maar ook een zilveren ring bij Artists & Fleas. En er zit ook nog een boekwinkel met hilarische kaarten en originele boeken! 

The Butcher's Daughter


In Little Italy kun je heerlijk ontbijten en lunchen bij The Butcher's Daughter. Geschikt voor iedereen die gezond wil eten of op de lijn let, je kunt er healthy smoothies drinken, maar ook de rest van het menu is super gezond (en lekker!). 

The High Line


Ook écht doen: The High Line. Het is een bijzonder stadspark. Het park was vroeger een spoorweglijn. The High Line ligt dus boven de grond, waardoor je een waanzinnig uitzicht hebt op Chelsea en het Meatpacking District. 

MoMa


Het leukste museum vond ik The Modern Museum of Art. Het is een museum voor moderne en hedendaagse kunst, je moet er dus wel van houden. De andere musea als Guggenheim en New Museum vond ik tegenvallen, maar The Metropolitan Museum Of Art vond ik wel weer heel mooi. In alle musea heb je gratis WiFi, dus als het museum tegenvalt kun je wel wat laten horen aan het thuisfront ;-). 

Vrijheidsbeeld & Ellis Island


Om naar het eiland van het Vrijheidsbeeld en Ellis Island te komen, moet je een ticket kopen. Wij hebben dat gedaan en ik had het niet willen missen. De boottocht is alleen al leuk! Ellis Island is een vroegere grenspost voor immigranten die in de Verenigde Staten wilden wonen. Het museum is de moeite waard, maar vanaf Ellis Island heb je ook nog fan-tas-tisch uitzicht op Manhattan en Brooklyn. 

Dat waren ze dan… Mijn highlights. Ik ben verliefd geworden op New York! De week ging veel te snel om. En nu? Nu heb ik heimwee, maar ik ga elke maand trouw wat geld in mijn spaarvarken doen om er zo snel mogelijk weer terug te kunnen komen. De volgende keer wil ik New York meer als een local beleven en het nachtleven verkennen. Maar voor nu heb ik alles gedaan wat ik wilde doen en kan ik met recht zeggen: New York, I love you!

Wil jij ook naar New York? Ben je er al een keer geweest? Wat vond je ervan en wat waren jouw highlights?