News

Dit verandert voor studenten die nu beginnen met studeren

We weten inmiddels al een tijd dat het sociaal leenstelsel er definitief doorheen is. De partijen hebben in Den Haag een akkoord bereikt, dus het is tijd voor een recap voor nieuwe studenten. Veel mensen (en Girlscene lezeressen) beginnen nu met hun studie zonder voordelen zoals studiefinanciering. Om alles nog even op een rijtje te zetten en je vragen te beantwoorden lees je in dit artikel nog eens wat er verandert.

Eerder schreven we al het volgende. Dit verandert er voor de student van nu:

Studeren was tot nu toe toegankelijk voor iedereen, maar dat gaat binnenkort veranderen. Nu moet je wel twee keer nadenken voor je met een studie begint, want met het sociaal leenstelsel wordt studeren een stuk duurder. Maar wat houdt het sociaal leenstelsel precies in en wat gaat er allemaal veranderen? Lees het hieronder. 

Wat is de grootste verandering?
De basisbeurs verdwijnt. Nu is het zo dat je elke maand een bedrag op je rekening gestort krijgt als je studeert, vier jaar lang. Als je afstudeert binnen tien jaar, dan wordt deze 'prestatiebeurs' omgezet in een gift. Met het sociaal leenstelsel werkt het niet meer zo. Je moet dan geld lenen om te kunnen studeren. 

De basisbeurs verandert in een studievoorschot. 

Blijven er ook dingen hetzelfde?
Ja, de ov-kaart blijft bestaan (met het sociaal leenstelsel ook voor alle mbo-studenten) en het collegegeld blijft hetzelfde. 

Mijn ouders hebben niet veel geld, wat dan?
Minder bedeelde gezinnen hebben nog wel kans op een aanvullende beurs. Als je ouders minder dan €46.000 per jaar verdienen, dan heb je recht op een aanvullende beurs. Als je ouders nog minder verdienen, minder dan €30.000 per jaar, dan kun je €365 per maand krijgen. Dat bedrag loopt terug naarmate je ouders meer verdienen. Als je ouders weigeren te betalen of onvindbaar zijn, dan heb je ook recht op een aanvullende beurs. 

Als je ouders meer dan €46.000 per jaar verdienen dan moet je dus geld lenen om je studie te kunnen bekostigen.

Met hoeveel schuld zit ik na mijn studie?
Dat hangt van je eigen situatie af, maar er wordt geschat dat studeren met het sociaal leenstelsel zo'n €12.000 tot €15.000 duurder wordt. 

Hoe lang mag ik erover doen om de schuld terug te betalen? 
De maximale afbetalingstermijn is verhoogd van 15 naar 35 jaar waardoor je per maand minder geld hoeft af te lossen. De maandlasten nemen af van maximaal 12 naar 4 procent van het inkomen.

Wanneer moet ik beginnen met aflossen?
Je hoeft pas te beginnen met afbetalen als je het minimumloon verdient, nu is dat nog op bijstandsniveau.

Hoe zit dat als je een handicap of een chronische ziekte hebt?
Als je een handicap of een chronische ziekte hebt, dan wordt er na het behalen van je diploma €1200 van je schuld kwijtgescholden.

Waarom komt er een sociaal leenstelsel?
De overheid wil geld besparen. Ze willen de basisbeurs afschaffen zodat ze dit geld kunnen uitgeven aan verbeteringen in het onderwijs.

Per wanneer gaat het sociaal leenstelsel in?
De nieuwe regels gelden vanaf 1 september 2015 voor nieuwe bachelor- en masterstudenten.

Ik ben helemaal niet blij met het sociaal leenstelsel, wat kan ik doen?
Je kunt een petitie tekenen en misschien is er binnenkort ook een staking, maar we betwijfelen of dit echt veel uithaalt…


Bron

Wat vind jij van het sociaal leenstelsel: moet het voor iedereen toegankelijk (en dus gratis) zijn of moet je gewoon kiezen op elkaar zetten en letterlijk hard werken om je studie te bekostigen?

Bron: nrc, elsevier