Lifestyle

‘Anti-pestprogramma’s gaan te ver’

Discussiëren en praten over actuele en/of maatschappelijke kwesties? Dat kan nu op Girlscene! Elke week legt Girlscene een stelling voor waar iedereen respectvol op kan reageren. Dit is de plek waar je terecht kunt met jouw standpunten over zaken die op dit moment spelen. Net zoals op het forum van Girlscene! Deze keer… 'Anti-pestprogramma's gaan te ver.'

Dreamer opende een topic op het forum over anti-pestprogramma's en of die programma's te ver gaan. "Dat pesten niet leuk is en niet moet kunnen dat weten we, maar toch gebeurt het nog steeds. Nu komt RTL met een programma dat Project P: stop het pesten gaat heten (presentatie: Johnny de Mol).

Pubers die worden gepest konden hun verhaal opsturen naar RTL en RTL nam vervolgens contact op met de scholen met het plan samen wat met het pesten te doen. Er waren drie scholen die instemden. Om de ernst van het pesten te laten zien werd er gefilmd door de gepeste kinderen als de pesters toesloegen, zo konden ze de beelden later ook aan de pesters zelf laten zien om hun eigen gedrag aan de kaak te stellen.
De beelden werden vervormd zodat niemand herkend kon worden. Wat is het probleem nu? De ouders en de scholen willen niet dat de beelden op televisie komen. Waarom niet? Omdat ze de pesters willen beschermen, ze willen niet dat de kinderen achtervolgd worden door de beelden in hun verdere leven.

Het Einstein Lyceum uit Hoogvliet is één van de drie meewerkende scholen en zij zijn naar de rechter gestapt. De andere twee scholen zijn eroverheen gestapt en spannen geen rechtszaak aan. Terwijl de school de uiteindelijke afleveringen niet wilde bekijken, ook na meerdere uitnodigen van de kant van RTL.
Overigens gaat het met de gepeste jonge van de Hoogvlietse school niet echt beter, nadat bekend werd dat de ouders en de school een rechtszaak aanspanden werd het jongetje niet alleen nog meer gepest door de kinderen maar ook docenten van de school maken hem nu belachelijk.

Wat vind jij? Gaat het programma te ver? Moeten de pesters 'beschermd' worden en mogen daarom de onherkenbare beelden niet op televisie komen? Of moeten pesters, ouders en scholen nu eens onder ogen zien hoe het werkelijk zit en dat het wel echt heel erg ver kan gaan met pesten? En hoe zou jij reageren als jouw kind een pester was en op die manier aangepakt zou worden?"


bron

Sevennationarmy: Ja, moeilijk vind ik dit. Ondanks dat pesters natuurlijk slecht bezig zijn, vind ik ook dat zij recht hebben op hun privacy, maar hetzelfde kun je stellen met de verborgen filmacties van Peter R. de Vries op bijvoorbeeld Joran van der Sloot en daar heb ik dan geen medelijden mee. Ik denk als we alles tegen elkaar gaan opwegen, dat de nadelen van dit programma zwaarder wegen dan de voordelen. Overigens zou ik, als ik mij zou moeten verplaatsen in een pester, ook niet stoppen met pesten als ik door mijn slachtoffer gepakt zou worden in een of andere televisieshow. Ik zou daar gewoon heel boos om worden en juist doorgaan.
Heel moeilijk dus. Ik denk dat ik eerst het programma ga kijken voordat ik echt een eindoordeel hierover kan geven. Ik ben trouwens wel benieuwd naar het programma van RTL.

Traveler: De pesters hebben weldegelijk recht op privacy vind ik, maar ik vind het nu niet direct te ver gaan eigenlijk. Zij maken (onbewust) het leven van iemand zuur dus ik vind dat ze daar ook wel voor mogen 'boeten'. Maar ik denk dat dit ook wel kan gebeuren door de beelden alleen op de scholen zelf te laten zien, en niet op televisie. Het uitzenden op televisie is niet helemaal de juiste manier naar mijn mening. Niet voor de pesters en niet voor de slachtoffers.

Daenerys: Maar de pester is onherkenbaar gemaakt? Dus hij gaat toch helemaal niet de rest van zijn leven bekend staan als pester? Heel Nederland weet niet wie hij is. Ik vind dit niet te ver gaan, leerkrachten zouden het probleem inderdaad moeten aanpakken, maar blijkbaar zijn velen daarvan ook zo stom als maar kan zijn. Blijkbaar zijn er daar 'mensen' tussen die een kind even gaan meepesten? Wat dan? Moet je het dan maar laten gaan, want ja, normaal zouden de leerkrachten het moeten oplossen en als die het niet doen is dat pech?

Derpderp: Ik vind het ook niet te ver gaan, maar het feit dat het een initiatief is van RTL zorgt er bij mij wel voor dat ik denk dat het niet helemaal objectief en informerend zal worden uitgezonden.

Alexandra: Ik ben lange tijd gepest geweest en van mij mogen alle echte harde pesters zelfs herkenbaar op televisie komen. Ze hebben ook een groot deel van mijn leven verwoest dus ik heb er geen medelijden mee. Misschien de pesters vooraf even waarschuwen dat ze gefilmd kunnen worden, ze zouden het misschien niet doen. En de school doet er jammer genoeg niets aan dus iemand moet ingrijpen!

Garapoesje: Ik vind het een heel raar programma, heb het gevoel alsof RTL gebruik maakt van die kinderen voor de kijkcijfers.

Incognito: Dit is helaas allemaal weer TV-sensatie en gaat het er volgens mij totaal niet om of iemand wordt gepest. Er wordt niet nagedacht over de gevolgen denk ik. Want wanneer het programma gefilmd is vertrekt iedereen en vallen de meesten toch wel in hun oude gedrag en wordt het soms (na zo'n programma) nog erger of werkt het averechts (de pesters worden gepest).

Aphrodite: De pesters hebben het er zelf naar gemaakt… En de school doet er niets aan dus die hebben het ook een soort van zelf naar gemaakt. Eigenlijk is dit een typisch gevalletje van eigen schuld dikke bult.

Wat is jouw mening over anti-pestprogramma's?
Pin je inspiratie in Pinbook