News

06-nummers raken op!

Een mobiel telefoonnummer begint in Nederland met 06, dat is iets dat we allemaal weten. Het is net zo vanzelfsprekend als dat de zon opkomt in het oosten en ondergaat in het westen. Maar zo vanzelfsprekend als dat nu is, is het in de toekomst misschien niet. Er is namelijk een schaarste aan 06-nummers.

Iedereen die een beetje wiskundig inzicht heeft dat er maar een bepaald aantal 06-nummers gemaakt kunnen worden. Een 06-nummer heeft 8 variabele plekken waar 10 verschillende cijfers kunnen staan, als je 10 tot de macht 8 doet kom je uit op 100 miljoen, er zijn dus 100 miljoen verschillende 06-nummers beschikbaar. Maar niet alle nummers kunnen gebruikt worden voor mobiele telefoons, sommige nummers worden bijvoorbeeld voor pagers/piepers gebruikt. In totaal zijn er 60 miljoen telefoonnummers beschikbaar voor mobiele telefoons, op dit moment is 90% daarvan in gebruik.

Omdat er dus een schaarste is aan telefoonnummers, worden 06-nummers vanaf 1 juli niet meer gebruikt voor tablets. Alleen producten die sms’jes kunnen ontvangen krijgen nu nog een 06-nummer. Voldoet een apparaat niet aan deze eis, krijgt het een ‘097-nummer’.

Deze maatregel wordt genomen omdat ACM, De Autoriteit Consument en Markt, op deze manier hoopt langer 06-nummers te kunnen behouden. Mochten de telefoonnummers op een gegeven moment toch opraken (wat in de toekomst bijna niet onoverkoombaar)  is, kan er begonnen worden met een ander cijfer, of kan het zijn dat telefoonnummers langer worden. In Frankrijk is dat op dit moment al het geval, sinds 2010 beginnen sommige telefoonnummers daar nu met 07, dat wil het ACM zo lang mogelijk uitstellen.

Wat er nu verandert? Voor het telefoonnummer dat je op dit moment hebt vrij weinig. Maar koop je vanaf juli een tablet met simkaart, dan krijgt die simkaart een ‘097-nummer’. Dit kun je overigens ook heel makkelijk omzeilen door een prepaid simkaart te kopen met een 06-nummer. Maar het is de vraag of je dat wil, is het echt zo erg om een ‘097-nummer’ te krijgen voor je tablet of laptop? Nee toch?

Er komen trouwens ook wel weer een keer nieuwe nummers vrij. Nummers die meer dan een jaar verlopen zijn, worden toegekend aan een nieuwe eigenaar… Daarom kan het zijn dat wanneer je net een nieuw nummer hebt, je nog wel eens gebeld wordt door iemand die eigenlijk de vorige eigenaar van jouw nummer nodig heeft. Super irritant natuurlijk, maar als deze nummers na gebruik ‘weggegooid’ worden zal de voorraad 06-nummers nog sneller gaan.

Stel dat over een paar jaar de telefoonnummers écht op zijn, wat zou jij dan liever willen.. Een langer nummer of een nummer dat begint met iets anders dan ’06’?

Bronnen: Techzine / NOS