Beauty

Tips om snel en gezond bruin te worden

Jaaa, de zon schijnt, het is lekker warm buiten en je bent heerlijk vrij. Tijd om die bikini tevoorschijn te halen en naar het strand te gaan, want als je iets graag wil worden is het wel bruin zijn. Maar hoe doe je dat nou op een snelle en vooral gezonde manier? In een vorig artikel beschreef de Girlscene redactie al hoe je je huid het beste kunt voorbereiden op de zon, nu geeft de redactie je tips om snel en gezond bruin te worden!

Heb je de nodige voorbereidingen al getroffen en wil je nu gewoon lekker de zon in? Dan is het tijd voor de volgende tips om je te helpen met het gezond en snel bruin worden. Let’s do this!

Je begint je dag natuurlijk met een zonnebrandcrème. Afhankelijk van welk huidtype je hebt, neem je een bepaalde factor. Ik gebruik bijvoorbeeld factor 20, omdat ik van nature een vrij gele huid heb en niet snel verbrand, *klopt dit af*. De zonnebrandcrèmes zorgen er niet voor dat je niet bruin wordt, maar eerder dat je niet verbrandt, zodat je niet als een kreeftje thuiskomt en je moeder je raar aankijkt wanneer je binnenwandelt.  

Eenmaal ingesmeerd kun je in principe al in de zon gaan liggen, maar heb je nou enige littekens? Dan kun je daarop nog wat extra smeren. Je wil namelijk voorkomen dat die littekens donkerder van kleur worden dan de rest van je lichaam, want als het iets is dat we willen is het juist het verbergen van die littekens. 

 

Waarschijnlijk weet je dit al, maar het is belangrijk dat je tijdens de heetste uren van de dag de schaduw op zoekt. De zon wordt vanaf 11.00u steeds heter, waarbij het toppunt tussen 12.00u en 15.00u is. Zorg dus dat je een parasol meeneemt, zodat je jezelf kunt beschermen tegen de felle uren van het zonlicht. 

Tijdens festivals zie je genoeg meiden met een plantenspuit lopen. Wat een super slim idee! Dus neem vooral ook je plantenspuit mee naar het strand, zodat je lichaam genoeg wordt afgekoeld wanneer jij met je plantenspuit je lichaam besprenkelt.

 

Als je even wil afkoelen in het zwembad of in de zee moet je je daarna – hoe vervelend het ook is – weer insmeren. Dus zorg dat als je je insmeert dat je al bedacht hebt wanneer je het water in wil gaan, zodat je je lichaam niet onnodig twee keer hoeft in te smeren. Veel zonnebrandcrèmes geven aan dat het waterproof of waterresistant is, maar neem altijd het onzekere voor het zekere. Smeer je dus gewoon nog een keertje in als je uit het water komt. 

Wist je dat je ook bruin kunt worden van bepaalde voedingsmiddelen? Met spinazie, abrikozen, grapefruit, meloen, hete pepers en wortelen krijgt je huid vanzelf een gezonde, maar vooral ook bruinere gloed. En gelukkig is het geen fabeltje, want uit een Brits onderzoek is gebleken dat er in groene- en oranje groentes en fruit natuurlijke chemicaliën carotenoïden zitten. Carotenoïden wat? Carotenoïden zijn kleurstoffen van plantaardige oorsprong, waarin 600 pigmenten zitten. Hierdoor krijg je dat bruinere kleurtje én is het ook nog eens op een gezonde manier. 

Drink met deze hitte veel water. Ons lichaam is namelijk nog niet gewend aan de hitte en met deze warmte ga je al snel zweten waardoor je veel vocht verliest. Water zorgt er dan voor dat je lichaam genoeg zuurstof binnenkrijgt, zodat je beter functioneert. Ook je spieren hebben veel water nodig. Krijg je niet genoeg water binnen dan zul je merken dat je krampen krijgt, maar waar water vooral ook goed voor is is het krijgen van een frisse huid. Dus neem een liter water mee naar the beach en zuipen maar!  

Veel bewegen is een must in deze hitte. Hoe graag je ook het liefst op een lekker bedje de hele dag ligt te bakken, is het beter voor je lichaam om veel te bewegen. Zo vangt je hele lichaam van elke kant zon op en wordt je egaler bruin. Wandel bijvoorbeeld even over het strand als je je niet te veel wil inspannen, maar nog wel van het zonnetje wil genieten. 

Last but not least.. na het zonnen is het belangrijk om je huid in te smeren met aftersun. Het hydrateert en verkoelt namelijk de huid na zo’n hitte dagje. Heb je geen aftersun in huis? No problem! Je kunt je huid ook gewoon insmeren met bodylotion, maar zorg er dan wel voor dat het geen vette crème is, maar eerder een dunne en frisse bodylotion. 

En mocht het op de natuurlijke manier niet lukken, dan kun je altijd nog een fake tan creeëren met deze zelfbruiners:

 

 

Beeld: iStock