Travel

Wat mag je wel en niet meenemen in je handbagage?

Oh yes, je hebt eindelijk een vakantie geboekt en voordat je het weet vlieg je al naar [vul hier je bestemming in]. Maar het is altijd de vraag wat je wel en niet mag meenemen in het vliegtuig, zeker als je al een tijdje niet hebt gevlogen of zelfs nog nooit in het vliegtuig hebt gezeten. Girlscene zet daarom alles haarfijn op een rijtje zodat je goed weet wat je wel en niet mag meenemen in je handbagage. Lees maar mee!

Let op: er is een verschil wat je mag meenemen in je handbagage en in je koffer. Natuurlijk mogen de obvious dingen zoals wapens en drugs niet mee, maar dat spreekt voor zich. 😉 Het gaat nu vooral om wat je meeneemt in je handbagage die je dus bij je houdt tijdens het vliegen en wat niet in het luchtruim meegaat. Op de website van Schiphol staat precies wat wel en niet mag. We zetten het voor je op een rij! Deze regels gelden voor alle vliegvelden binnen de Europese Unie. 

Vloeistoffen en gel
Je mag vloeistoffen en gels meenemen onder een verschillende voorwaarden. Het moet in een verpakking zitten van maximaal 100 ml. Hier zijn de mensen op het vliegveld streng in. Een verpakking van 200 ml waar nog maar een klein beetje inzit kan zonder pardon weggegooid worden! Sla daarom reisverpakkingen in of stop het in je koffer als het kan.

Alles wat vloeibaar en/of smeerbaar is valt in de categorie ‘vloeistof en gel’. De volgende dingen mag je dus in je handbagage meenemen, mits de verpakking maximaal 100 ml is:
 shampoo
conditioner
 gezichtscrème
 lipgloss
 lenzenvloeistof
 handcrème
 tandpasta
 eyeliner
 crème cosmetica
gezichtsmasker 

Neem je graag een tasje mee met beauty producten om jezelf tijdens de vlucht te verzorgen? Poeder producten zoals blush, bronzer en poeder(foundation) mag je gewoon meenemen, terwijl je de vloeibare producten dus samen in een hersluitbare zak moet bewaren. Houd scherpe items zoals vijlen en pincetten liever in je koffer als je het tijdens de vlucht niet nodig hebt. 

Hersluitbare zak
Daarna is het belangrijk om alle vloeistoffen en gels in één doorzichtig zakje te doen die je afsluit. Deze hersluitbare zakken zijn overal verkrijgbaar, van IKEA tot de supermarkt! De toegestane hoeveelheid is maximaal 1 liter per persoon. Ben je vergeten om een zakje mee te nemen? Op Schiphol zelf is het gratis verkrijgbaar bij onder andere het inchecken. 

Medicijnen
Medicijnen mag je gewoon bij je houden tijdens de vliegreis. Neem voor de zekerheid wel een doktersverklaring mee. Ook babyvoeding mag mee, maar we nemen aan dat je je daar nog niet druk om hoeft te maken.

Aankopen op het vliegveld
Aankopen die je scoort op het vliegveld na de paspoortcontrole worden in een speciale (verzegelde) tas gestopt. Dit mag je dus gewoon meenemen in het vliegtuig. Laat eten en flesjes drinken daarom altijd in zo’n tas doen zodat je tijdens het vliegen iets hebt om te eten en te drinken. Losse flessen drinken in je tas moet je namelijk weggooien voordat je het vliegtuig instapt. 

(Nagel)schaar en spuitbus
Scharen groter dan 6 centimeter (vanaf de scharnier) mag je niet bij je hebben in je tas, maar wel in het luchtruim. Voordat je incheckt heb je kans om dit in je koffer te stoppen. Ben je het vergeten? Dan bestaat de kans dat ze het afpakken. Let ook op met spuitbussen, zoals deodorant. Ook dit is niet toegestaan, dus berg het op in je koffer of kies voor een deodorant roller. Echter zijn ze niet op elke vlucht zo streng en bestaat de kans dat je een kleine spuitbus deodorant in je tas mag houden. Let wel op bij intercontinentale vluchten of vluchten naar Amerika bijvoorbeeld. Hier zijn ze vaak strenger wat regels betreft. 

Afmeting handbagage
Elke vliegtuigmaatschappij heeft andere regels als het aankomt op de afmeting van je koffer of tas als handbagage. Check voor de zekerheid bij jouw maatschappij wat toegestaan is en wat niet. 

KLM: 55 x 25 x 35 cm tot 12 kilo (Economy Class) of 55 x 25 x 35 cm + 45 x 20 x 35 cm tot 18 kilo (Business Class). De totale som mag maximaal 115 centimeter zijn. Je mag een accessoire zoals een handtas of laptop extra meenemen naast de handbagage.

EasyJet: 56 x 45 x 25 cm. Let op: bij EasyJet is een extra (hand)tas niet toegestaan.

RyanAir: 55 x 40 x 20 cm tot 10 kilo. Let op: bij RyanAir is een extra (hand)tas niet toegestaan.

Transavia: 55 x 35 x 25 cm tot 10 kilo. Je mag een accessoire meenemen, zoals een laptop, maar geen laptop- of handtas. 

ArkeFly: 50 x 35 x 30 cm tot 7 kilo. Je mag een accessoire meenemen, zoals een jas of laptop. 

Ga jij deze zomer op vakantie? Wat neem jij graag mee in je handbagage?

bron: schiphol, handbagage-afmetingen
Pin je handbagage items in Pinbook