Food

Budgetproof koken

Je kijkt op je bankrekening en ziet dat je salaris is gestort. Dat betekent maar één ding: tijd om al die items die je al een tijdje wilde kopen in te slaan. Tot je op je rekening kijkt en je ziet dat je nog maar 100 euro hebt om van te leven tot het einde van de maand. Je kunt dus niet ook nog eens je slag slaan in de Albert Heijn voor de lekkerste ingrediënten, maar zelfs met een klein budget kun je nog een lekkere maaltijd bereiden. Let's start cooking!


Bron

Langs de supermarkt
Als je naar de supermarkt gaat is het belangrijk dat je niet met een lege maag boodschappen doet! Met een lege maag haal je namelijk veel meer in huis dan wanneer je met een volle maag naar binnen gaat. Dan kun je betere keuzes maken. Bedenk bij elk product of je het wel echt nodig hebt, zodat je de onnodige items als een chocoladereep lekker laat liggen in de Albert Heijn. Als je op budget gaat koken, kun je beter naar de Aldi of de Lidl gaan. Deze supermarkten zijn qua prijzen een stuk lager dan bij de Albert Heijn. Probeer eigenlijk de Albert Heijn zoveel mogelijk te vermijden, maar als je dan toch langs gaat ga dan voor de AH Basic.
Zoek in je omgeving naar een Turkse groente- en fruitwinkel, want daar zijn de producten goedkoper dan in de supermarkt 🙂

Bedenk vooraf je avondmaal
Tijdens het bedenken van je avondmaal is het belangrijk dat je een maaltijd bedenkt voor meerdere dagen. Niet alleen heb je dan 2 dagen avondeten, ook vermijd je de supermarkt, zodat je niet weer items meeneemt die je misschien niet nodig had. Als je eenmaal een avondmaal hebt bedacht, maak je een boodschappenlijstje waarop je alleen zet wat je daadwerkelijk nodig hebt. Dan ren je de supermarkt in en hol je er zo weer uit! 

Wat heb ik nog?
Duik je voorraadkast in om te zien wat je nog in huis hebt, zodat je aan de hand daarvan kunt bedenken wat je gaat klaarmaken. Misschien kun je met een paar items – zoals vissticks, spinazie en aardappels – al een hele maaltijd maken. Dan hoef je niet eens naar de winkels.

Invriezen
Het is misschien voor de hand liggend, maar invriezen bespaart je een hoop tijd en geld! Maar wat kun je nou eigenlijk allemaal invriezen? Zie hieronder een aantal items die je in je vriezer kunt stoppen: 

♥ Soep
♥ Tomatenpuree
♥ Gemarineerd vlees
♥ Kaas
♥ Melk
♥ Brood
♥ Smoothies
♥ Groente en fruit
♥ Verse pastasaus

Bonus & kortingsbonnen
Gelukkig heb je – als het goed is – een Albert Heijn bonuskaart. Tegenwoordig krijg je daarvan online je items te zien die in de bonus zijn. Ga je langs de Appie? Scoor dan zoveel mogelijk items die in de bonus aanbieding zijn, het scheelt bij elkaar misschien toch een paar euro. Heb je geen bonuskaart? Geen probleem! Er zijn altijd nog kortingsbonnen waarvan je gebruik kunt maken. Op de site van de Albert Heijn komen regelmatig kortingsbonnen die je kunt downloaden. Of wat dacht je van de Jokers? Of even Hamsteren!


Bron

Verbouw je eigen items
In een artikel van Girlscene schreef de redactie al over stadstuinieren, waarbij je je eigen groenten, fruit en kruiden kunt verbouwen. Op deze manier hoef je niet elke keer langs de supermarkt om nog even wat basilicum te halen, maar heb je deze gewoon in je eigen keuken staan. Als je geen zin hebt om je eigen item te verbouwen in huis, kun je op zoek gaan naar moestuintjes. Neem wat kleingeld mee en zo koop je voor een veel goedkopere prijs groente, fruit of kruiden. 

Marktjes
Kijk online naar eventuele marktjes waar je je benodigde spullen kunt halen. In Amsterdam heb je in oost bijvoorbeeld de Dappermarkt en meer centraal de Albert Cuypmarkt waar je naartoe kunt. Zo betaal je bij de Dappermarkt voor een zak munt maar 20 cent. Lekker goedkoop!

Langs de familie
Wat misschien wel het allerfijnst is, is het crashen bij je ouders of andere familieleden. Lekker op de bank neerploffen terwijl je toekijkt hoe je pa of ma het eten kookt, waarbij er ook nog eens teveel eten overblijft en je moeder een hele doos eten mee geeft. Score!

Gaat je ma toevallig boodschappen doen? Ga dan mee en gooi stiekem een aantal items die je nodig hebt in de winkelwagen. Misschien niet zo goed voor je karma, maar wel gratis producten. 

Vriendinnen
Vraag of je vriendinnen bij je komen eten, zodat jullie de kosten van de avondmaal kunnen splitten. Nodig dus zoveel mogelijk vriendinnen uit, des te minder je hoeft te betalen als je een simpele maaltijd als pasta klaarmaakt. Als je dan nog eten over hebt, kun je het mooi invriezen voor de volgende dag. 

Die ene, leuke jongen
Heb je toevallig een leuke jongen waarmee je aan het daten bent? Zorg dan dat hij je mee uiteten neemt. Vraag hem bijvoorbeeld of hij zin heeft om uiteten te gaan, zodat hij aan het einde van de avond de rekening betaalt en jij een stiekeme glimlach opzet omdat jij geen kosten maakt voor het etentje. Als je denkt dat hij de kosten wil splitten kun je beter een goedkoop restaurantje uitzoeken en zo min mogelijk bestellen. 

Een laatste tip!
Op de site Thuisafgehaald.nl kun je zien wie er maaltijden aanbieden die je kunt afhalen. Soms betaal je voor een maaltijd, maar afhankelijk van welke je kiest, kun je ook gratis maaltijden afhalen als er nog een bordje over is. Ook kun je aangeven hoelaat je de maaltijd wil komen ophalen en kun je bij de kok verschillende verzoekjes indienen. Het enige wat je hoeft te doen is dus een klein stukje reizen voor een lekkere, goedkope- of gratis maaltijd. Appeltje eitje toch?

Wat doe jij zoal om op budget te koken? Welke tips vind je het handigst? 
Pin je inspiratie in Pinbook