News

Slechts 4 op de 10 vrouwen is tevreden met haar uiterlijk

"Oh nee, een vetrolletje en zie ik daar nu een beginnend puistje? En mijn billen kunnen ook wel wat squats gebruiken!" In de spiegel kijken is niet altijd een pretje. Het lijkt alsof we altijd wel wat aan te merken hebben op onszelf. Uit een onderzoek van Dove blijkt dat slechts 4 op de 10 tevreden is met haar uiterlijk. We hebben er veel moeite mee om in de spiegel te kijken en blij te zijn met wat we zien. Meer over dit onderzoek lees je hier.


Bron

We geven het maar gewoon toe: we zijn verslaafd aan in de spiegel kijken. Het is zelfs zo erg dat we ook ramen en glazen gebruiken om onszelf te kunnen zien. De hele dag door kijken we in de spiegel, gemiddeld kijkt de Nederlandse vrouw 5 keer in de spiegel. We kijken vooral in winkelramen (50 procent), ramen thuis of op het werk (29 procent) en spiegels in liften (57 procent).

We zijn dus verslaafd aan ons eigen spiegelbeeld. Hoewel we altijd blij zijn als we onszelf even zien, een goed gevoel krijgen we er niet per se van. Het is moeilijk om tevreden te zijn, dat blijkt uit het onderzoek dat Dove heeft gedaan. Minder dan de helft van de Nederlandse vrouwen geeft aan tevreden te zijn met haar spiegelbeeld. Hoe erg we ons ook opgedoft hebben en hoe goed we er ook uitzien, er is altijd wel iéts waar we negatief over kunnen zijn.

Betrap jij jezelf er ook op dat je afkeurend naar jezelf kijkt in de spiegel? Dit komt voort uit ontevredenheid en een negatief zelfbeeld. Jammer, want een negatief zelfbeeld staat in de weg van een positief zelfbeeld. Slechts 20% lacht naar zichzelf als ze in de spiegel. En het erge is: hoe ouder we worden, hoe kritischer we zijn ten aanzien van ons spiegelbeeld.

Wij zijn niet de enigen die niet blij zijn met ons spiegelbeeld. Het is een probleem waar vrouwen over de hele wereld mee te maken hebben. Wereldwijd zegt 60% van de vrouwen zich ongelukkig, onzeker of angstig te voelen bij het zien van hun spiegelbeeld, in Nederland ligt dit percentage met 43% lager. Desondanks omschrijft meer dan een derde van de Nederlandse vrouwen zichzelf als te moe of te dik als zij in de spiegel kijkt en 42% probeert zelfs regelmatig de spiegel te ontwijken.

Wanneer lachte jij voor het laatst naar jezelf? Door middel van een filmpje wil Dove duidelijk maken dat we ons niet moeten concentreren op de negatieve kenmerken, maar dat we ons spiegelbeeld juist moeten gebruiken om je eigen schoonheid te omarmen! Kijk maar naar kleine meisjes, zij lachen altijd als ze zichzelf in de spiegel zien.

Watch on YouTube

Wij zijn het eens met Dove… Probeer je spiegelbeeld te waarderen en verbeter zo je zelfbeeld. Als je je goed voelt, dan straal je dat ook uit!