News

Zorg dat dit verhaal niet zijn verhaal wordt

Op 4 en 5 mei staan we in Nederland stil bij de Tweede Wereldoorlog. Een verschrikkelijke tijd die we het liefst nooit meer mee willen maken. Deze oorlog is al bijna 70 jaar geleden geëindigd, maar nog steeds worstelen veel ouderen met onverwerkte ervaringen die ze als kind meemaakten. Helaas is er nog steeds oorlog in de wereld en War Child wil in actie komen voor kinderen die op dit moment opgroeien in een oorlogsgebied. Met behulp van een indrukwekkend filmpje maakt War Child duidelijk dat de verhalen van de Tweede Wereldoorlog niet het verhaal moet worden van kinderen die nu opgroeien…

Oorlog is vreselijk, dat hoeven we je niet te vertellen. Het lijkt allemaal ver van ons bed, maar er zijn kinderen die moeten opgroeien met oorlog. Dat heeft natuurlijk veel gevolgen voor hun verdere leven. War Child komt op voor deze oorlogskinderen, zodat zij de kans krijgen om een toekomst op te bouwen. Vrij van angst, vrij om te zijn wie ze willen zijn. Daarom zijn ze een campagne gestart 'Laat dit verhaal niet zijn verhaal worden'.

In de campagne vertellen 'oorlogskinderen van toen' hun verhaal en roepen op om hun verhaal niet het verhaal van oorlogskinderen van nu te laten worden. In het bijzonder Jan, die als kind de Tweede Wereldoorlog meemaakte. Jan vertelt in de tv spot voor het eerst zijn verhaal. Hij weet als geen ander welke psychische gevolgen de verschrikkingen van een oorlog op je leven kunnen hebben. Jan: “Tijdens de Tweede Wereldoorlog heb ik als jongetje verschrikkelijke dingen meegemaakt. Mijn hele leven draag ik die vreselijke herinneringen met mij mee. Ik ben mijn openheid verloren, mijn geloof in mensen kwijtgeraakt en heb nooit geleerd mijn emoties te uiten. Tijdens de oorlog had ik graag een schouder gehad om op uit te huilen, iemand aan wie ik mijn verhaal kon vertellen. Ik heb het niet kunnen verwerken”.

Voor veel Nederlandse kinderen die opgroeiden tijdens de Tweede Wereldoorlog was er geen organisatie als War Child. Zij hebben niet geleerd om te gaan met hun oorlogservaringen. Nog steeds zijn miljoenen kinderen slachtoffer van oorlog. Hanneke Groenteman, Hedy d’Ancona, Koos Postema en Jan willen dat oorlogskinderen van nu de kans krijgen om hun ervaringen te verwerken. Daarom vertellen zij hun verhaal rondom 4 en 5 mei om aandacht te vragen voor oorlogskinderen van nu. Dankzij de psychosociale hulp van War Child kunnen zij hun ervaringen wél een plek geven en werken aan hun toekomst.

Bekijk het indrukwekkende filmpje hieronder:

Watch on YouTube

Help mee de oorlog uit een kind te halen. Doneer op www.warchild.nl/toenennu

Must reads 👀