Beauty

Hét middel tegen acne + acne vragen beantwoord

Acne, puistjes, mee-eters… Het leven van een tiener gaat niet altijd over rozen. In de puberteit verandert de huid en sommige meiden krijgen te maken met acne en onzuiverheden. Heel vervelend, maar in de meeste gevallen verdwijnt het zodra je de twintig passeert. Tot die tijd (of net zo lang je met onzuiverheden te maken hebt) heeft Girlscene het middel hiertegen gevonden. Daarnaast worden al je acne vragen uitgelegd. Lees maar verder!

Wist je dat puistjes wereldwijd de meest voorkomende huidaandoening is? Vaak schrijven artsen agressieve producten voor, maar voordat je die stap maakt is het belangrijk om je huidverzorging op een rijtje te hebben. Naast een milde reiniger, micellair water, tonic of toner en een verzorgende crème heeft de onzuivere huid nog een product nodig om effectief puistjes tegen te gaan. Het product dat niet mag ontbreken in je vaste routine is een anti-blemish gel! Voeg naast je vaste huidverzorgingsproducten deze gel toe in je dagelijkse ritueel om puistjes zo snel mogelijk te bestrijden.


Je brengt de gel aan op een gereinigde huid voordat je een (nacht)crème aanbrengt. Geef de onzuiverheden een nachtje de tijd om goed naar de oppervlakte te komen. De rode joekels en kleine bultjes verdwijnen terwijl de gel tegelijkertijd de vorming van nieuwe onzuiverheden tegengaat. Een voorbeeld is Clinique Anti-Blemish Solutions clearing gel (€19 voor 15ml).


De gel bevat salicylzuur dat dode huidcellen verwijdert en daarmee nieuwe puistjes tegengaat en laminaria saccharina om de overtollige talgproductie te reguleren. Een ander ingrediënt is zeewaaier-extract om de huid te kalmeren en rode vlekken te voorkomen. Vergelijkbare producten zijn Origins Super Spot Remover en Lush Grease Lightning. Zoek je een product op crème basis in tegenstelling tot iets op gel basis? Een aanrader vind je bij het schap van La Roche Posay. De lijn Effaclar richt zich op de onzuivere huid en de lotion Effaclar A.I. zuivert puistjes en mee-eters zonder littekens achter te laten. Stip de gel – of crème – plaatselijk aan met een wattenstaafje.

Heb je een groter budget en wil je goed voor je huid zorgen? Dan raadt Girlscene ook het gebruik van de Clarisonic borstel aan!


1. Origins Super Spot Remover €17/10 ml
2. Lush Grease Lightning €10,15/45 ml
3. La Roche Posay Effaclar A.I. €14/15 ml

Dr. David Orentreich, hoofddermatoloog van Clinique, weet veel over acne en beantwoord meerdere vragen voor je! 

Wat is acne?
Acne is een stoornis van de vetklieren. Vetklieren staan in verbinding met het oppervlak van de huid via het zogenaamde infundibulum, een kanaaltje waar ook vaak een haarzakje op is aangesloten. Deze combinatie van vetklier en haarzakje vormt het pilosebaceuze follikel. De opening van het kanaaltje in het huidoppervlak noemen we een porie.

Acne doet zich hoofdzakelijk voor tijdens de puberteit en verdwijnt bij de meeste mensen weer na hun twintigste. Er zijn echter ook dertigers en zelfs veertigers die last blijven houden van acne. De ernst van de acne fluctueert nogal. Acne ontstaat vooral in delen van de huid waar de meeste talgklieren zitten, dat wil zeggen in het gezicht, op de rug en op de borst.

Acne leidt tot allerlei soorten huidwonden. Bij een individueel persoon kunnen al die soorten zich voordoen of kan één type domineren. De volgende wondjes worden onderscheiden: meeëters (zwarte of open comedo's en witte of gesloten comedo's), pukkeltjes, puskopjes en knobbeltjes (ontstoken cysten). Als de wondjes zijn genezen kan de huid nog lange tijd (rode) vlekken vertonen. Er kunnen zelfs blijvende onregelmatigheden en littekens achterblijven.  

Waardoor wordt acne veroorzaakt?
De vetklieren zijn vanaf de geboorte tot aan de puberteit inactief. Kinderen hebben in deze leeftijdsperiode dan ook zelden last van acne. Aan het begin van de puberteit echter gaat ook het endocrien systeem (het hormoonstelsel) zich ontwikkelen, wat zich onder meer uit in de productie van zowel mannelijke als vrouwelijke hormonen. De vetklieren worden door de mannelijke hormonen geactiveerd en aangespoord om te groeien en talg (vet) te produceren. Bij mensen met aanleg voor acne is die talgproductie soms excessief. De talg dat in de klieren wordt geproduceerd, stroomt via het infundibulum uit de poriën naar buiten. Als nu die poriën verstopt raken door dode huidcellen en overtollige talg, kan het nieuw geproduceerde talg er niet meer langs en hoopt het zich op. Zo ontstaan open en gesloten comedo's.

De bacteriën die van nature voorkomen op het oppervlak van de huid, blijven vastzitten in het opgehoopte talg. Daar vermenigvuldigen ze zich. Ze voeden zich met de talg, die ze afbreken in irriterende stoffen. Naarmate de hoeveelheid talg, dode huidcellen en woekerende bacteriën in het kanaaltje toeneemt, worden de kanaalwanden uitgerekt. Als ze op het punt staan te knappen verschijnt er een ontsteking in de huid. Die ontstekingsreactie kan variëren van mild tot ernstig.

Zijn er behalve hormonen nog andere factoren die puistjes kunnen veroorzaken of verergeren?
Bepaalde aspecten van je levenswijze kunnen puistjes verergeren, vooral als gevolg van de ZZSS-factoren:
• Zon
Geeft de huid een bruine tint en leidt tot een subtiele beschermende verdikking van de epidermis. Na enkele dagen zonnen kunnen de haarzakjes daarom sneller verstopt raken.
• Zweet
Leidt tot extra hydratatie van de huid en zwelling van de cellen in de epidermis, waardoor de haarzakjes makkelijk verstopt kunnen raken.
• Smog
Vernevelde vettige vuildeeltjes verstoppen de poriën en bevorderen zo het ontstaan van comedo's.
• Stress
Kan puistjes verergeren vanwege het effect op de adrenalineproductie, maar ook vanwege het effect op het immuunsysteem, dat de ontstekingsreactie in het lichaam reguleert.

Ook andere factoren kunnen de toestand verergeren. Denk bijvoorbeeld aan een fluctuerende hormoonspiegel (met name bij premenstruele vrouwen en vrouwen na de overgang), bepaalde receptmedicijnen en het gebruik van huidproducten die acne bevorderen.

Maak je het probleem erger door puistjes uit te knijpen?
Als je een puskopje uitknijpt, kan de inhoud op de omringende huid terecht komen en daar irritatie, roodheid en extra zwelling veroorzaken. Ook kan de bacteriële infectie zich zo verder verspreiden. Uitknijpen vergroot ook het risico op littekenvorming. Het is daarom verstandig puistjes te laten behandelen door iemand die daarvoor is opgeleid en over de juiste instrumenten beschikt.

Loop je meer kans op puistjes als je grote poriën of een vette huid hebt?
Ja en nee. Grote poriën wijzen op grote en actieve vetklieren onder de opperhuid. De gezichtshuid is vetter dan alle andere lichaamsdelen en kan wel 900 talgklieren per vierkante centimeter bevatten. Mensen met een zeer vette huid hebben vaker last van acne. Hun overactieve talgklieren produceren meer talg, waardoor de poriën ook sneller verstopt kunnen raken en bacteriën kunnen aantrekken. Een huid met zichtbare poriën is een vette huid, omdat er meer talg op de opperhuid terecht komt.

Als ik een vette huid heb, krijg ik dan sowieso puistjes hoe vaak ik me ook was?
Sommige mensen hebben een vette huid, maar nauwelijks of geen last van acne. Bij deze mensen stroomt het overtollige talg gewoon uit de poriën over de opperhuid en raakt er niets verstopt. Overmatig wassen en scrubben leidt vaak tot huidirritatie. Geloof het of niet, maar er is geen direct verband tussen puistjes en een schone of verontreinigde huid. Wel tussen puistjes en overactieve talgklieren. Het is verstandig je huid tweemaal per dag voorzichtig te reinigen met een milde zeep, droog te deppen en zo nodig te behandelen met een passend product tegen acne, of eventueel een medicijn op recept van een dermatoloog. Mensen die veel doen aan lichaamsbeweging, veel zweten en hun gezicht in het geheel niet wassen lopen een groter risico op puistjes. Zweet vormt samen met de talg een laagje op de huid dat stoffen in de poriën gevangen houdt. Het is dus erg belangrijk dat je na het sporten een douche neemt om dat vettige laagje te verwijderen.

Wat zijn jouw aanraders om acne tegen te gaan? 

Laat je inspireren in Pinbook