Food

Last van een opgeblazen buik?

Je hebt net een vette hap gegeten bij de McDonalds en je merkt dat je eigenlijk even moet zitten om je maag het vet te laten verwerken. Had je nou maar niet die extra hamburger naar binnengewerkt, want al snel voel je je moe en misselijk. Toch blijven we het eten, omdat het gewoon ontzettend lekker is. Maar van welk eten worden we eigenlijk nog meer misselijk en moe? Waardoor komt het? En wat kun je er tegen doen?  

Eten als pizza, patat, hamburgers, bonen en alles gefrituurd, maar ook broccoli en bloemkool zorgen ervoor dat je een opgeblazen gevoel in je buik krijgt. Dit komt doordat de koolhydraten verwerkt moeten worden in je dikke darm, terwijl andere voedingsmiddelen via de kleine darm verwerkt worden. Omdat het je dikke darm in gaat heeft het meer tijd nodig om te verwerken. Normaal gesproken gaat je energie al naar je maag wanneer alles wordt verteerd, maar omdat het nu via de dikke darm gaat, zuigt het vrijwel al je energie op. Hierdoor voel je je dus moe wanneer je bijvoorbeeld een vette hap hebt gegeten. 

Ook al is broccoli en bloemkool gezond voor je, toch zorgd het voor een opgeblazen buik. Er zit namelijk, net als bij bonen, een bepaalde suiker in wat verwerkt moet worden in je dikke darm. We kunnen bij deze in ieder geval zeggen dat we onze dikke darm flink aan het werk zetten 😉

Een andere is kauwgum. Iets waar je niet direct bij stilstaat, maar door kauwgum te kauwen krijgt je spijsvertering een seintje om dat het moet te gaan verteren. Terwijl er dus eigenlijk geen eten naar binnen wordt gewerkt. Ook hierdoor vestigt je energie zich dus op het verteren en voel je je weer moe. Dus minderen op de kauwgum ladies! 

Een combinatie van koolhydraten kan er ook voor zorgen dat je opgeblazen raakt. Bijvoorbeeld door bij je pizza een cola te drinken en als toetje nog wat vla, of tijdens een meidenavond chips, koek en snoep te eten. Eigenlijk zit in al het ongezonde en lekkere eten wel iets waardoor je een opgeblazen buik krijgt. Net zoals in pasta, rijst en brood zit er zetmeel in wat ook weer in de dikke darm verwerkt moet worden. Of zoals er in alcohol suiker zit, of wanneer je suiker in je koffie stopt: het zorgt er allemaal voor dat je dunne darm het niet kan verwerken en het dan maar doorgeeft aan je dikke darm. Alsjeblieft! 

Bron

Maar wil je juist van dat rotgevoel bij je buik afkomen? Dan helpen de volgende voedingsmiddelen je een handje op weg:

♥ Gember
♥ Yoghurt
♥ Avocado
♥ Pindakaas
♥ Watermeloen
♥ Ananas
♥ Selderij
♥ Druiven

Yoghurt zorgt ervoor dat je maag wordt beschermd tegen bacteriën. Pindakaas bevat een belangrijke vitamine Niacine, wat de energiestofwisseling bevordert. Avocado bevat kalium. Kalium zorgt voor het tegengaan van het opgeblazen gevoel. Dat wordt dus flink wat avocado naar binnenwerken!

Wil je je opgeblazen buik verslaan? Eet dan pindakaas in combinatie met selderij. Het zorgt namelijk voor een gezonde balans van het water in je lichaam. Aangezien je lichaam heel wat water vasthoudt. 

Gember brengt je stofwisseling naar een volgend level, maar smaakt misschien niet zo lekker. Probeer daarom gember met heet water in combinatie met citroen en honing! 

Wat wel lekker is om te eten zijn druiven! Dit zorgt voor regulatie in je spijsverteringsorganen en vermindert irritatie in je maag. Als toetjes vervanger zou je na de avondmaal ananas kunnen eten, omdat ook dit de opgeblazen buik tegengaat. 

Een fruitsoort dat weinig suikers bevat is de watermeloen, maar hierin zit wel veel water en bevat maar 100 calorieën. Dus in plaats van een snack waar je maar even energie van krijgt te eten, kun je beter een watermeloen nemen! Sluurppp…

Heb jij vaak last van een opgeblazen buik na een vette hap? Wat doe jij ertegen? 

Zet je inspiratie op Pinbook

Girlscene.nl wil samen met jou het verschil maken voor vrouwen en meisjes die tijdens oorlog en conflicten slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik. Samen met jou proberen wij zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het Rode Kruis, zodat zij opgevangen worden en een leven kunnen opbouwen. Samen staan we sterk en daarom willen we met al onze lezeressen iets doen voor dit goede doel. KLIK HIER OM JE CENTJE BIJ TE DRAGEN VOOR GIRLSCENE X SERIOUS REQUEST