Beauty

Zo word je mooi & egaal bruin zonder zon!

Bruin zijn zonder de schadelijke stralen van de zon… Zo wil iedereen het toch? Het maakt niet uit of je elk jaar het liefst drie keer naar de zon gaat of als je liever met je mooie (bleke) huid onder een parasol zit, want iedereen kan bruin worden zonder zon! Girlscene geeft tips over hoe je dat voor elkaar krijgt en met welke producten je dat doet. Lees maar mee!

De standaard situatie: het is lente en de zomer staat voor de deur. Massaal zie je reclames op televisie waarin vrouwen hun gladde, bruine benen tonen. Scheermesjes gaan als warme broodjes over de toonbank en opeens krijgen veel vrouwen haast om hun witte melkflessen om te toveren tot goddelijke bruine benen. 

Wij leggen niet voor je uit hoe je jouw benen moet scheren – dat weet je waarschijnlijk al – maar we helpen je wel met het leed dat zelfbruinen heet, zodat je bruin wordt zonder de schadelijke stralen van de zon! Bovendien voel je je waarschijnlijk net iets prettiger als je benen klaar zijn voor rokjesdag en niet lichtgevend zijn. 😉 Wees niet bang om zelfbruiner te gebruiken, want met de volgende tips krijg je heus niet de vraag of je opa half Spaans is (Bonuspunten voor jou als je meteen doorhebt dat we hier refereren naar Tatta's be like!).


Oké, zelfbruiner dus. Hoe doe je dat? Voordat je aan de slag gaat moet je eerst wat stappen ondernemen om jezelf voor te bereiden. Allereerst: welke producten ga je gebruiken? Er zijn tientallen, misschien wel honderden producten die je een bruin-zonder-zon kleur geven. Wij verdelen het in drie groepen:
– zelfbruiner met langdurig resultaat
– subtiele zelfbruiner voor iedere dag
instant tan

En ten tweede: bereid je huid voor op de zelfbruiner door goed te scrubben en daarna een voedende lotion aan te brengen. Deze nodige stappen zorgen dat de kans op vlekken en donkere plekken zo klein mogelijk is.


Lancaster Self Tan Beauty in kleur 02 Medium, €31,95 voor 125 ml

Zelfbruiner met langdurig resultaat
De meeste bekende variant van zelfbruiner is de zelfbruiner die je een paar dagen achter elkaar aanbrengt op je lichaam waardoor je er minstens een week bruin uitziet. Girlscene test de Self Tan Beauty van Lancaster die heel wat kost, maar wel prettig werkt in combinatie met een zelfbruiner handschoen. De zelfbruiner van Lancaster maakt zelfs een heel lichte huid bruin in plaats van wortelkleur en voelt meteen droog aan na het aanbrengen, waardoor je geen last hebt van een plakkerige laag. Een goedkopere zelfbruiner waar veel mensen enthousiast over zijn vind je in de drogisterij bij L'Oréal of Garnier.

Hoe het werkt:


Je brengt een bepaalde hoeveelheid zelfbruiner op de handschoen (of direct op de huid) aan voordat je het in de huid masseert. Een speciale zelfbruiner handschoen – deze is van Marc Inbane en kost €9,95 – brengt zelfbruiner zo vlekkeloos mogelijk aan in tegenstelling tot wanneer je handen gebruikt. Aanbrengen met je handen zorgt voor strepen en overgeslagen delen op je lichaam en bovendien kom je met een handschoen makkelijker bij je nek en rug. 

De hoeveelheid die je op de foto hierboven ziet is meer dan genoeg voor een onderbeen. Nadat je been gescrubd, verzorgd en droog is werk je de zelfbruiner met stroken en ronddraaiende beweging in de huid. Je begint met het midden van je onderbeen en vanaf daar werk je naar boven, beneden en buiten. Neem er even de tijd voor en eindig met het laatste restje zelfbruiner bij de hiel en knie. Zelfbruiner en drogere plekken op het lichaam zijn geen goede combinatie. Je hebt dan sneller kans op vlekken en donkere plekken. Daarnaast moet je oppassen met je ellebogen, handen en handpalmen.. Vergeet niet dat less echt more is, want het product heeft tijd nodig om de kleur te ontwikkelen. Terwijl je aan het smeren bent verdwijnen de meeste zelfbruiners als een transparante crème in de huid. Maar als je een te dikke laag aanbrengt word je eerder Snooki-oranje in plaats van mooi bruin, dus met een kleine hoeveelheid kom je al heel ver! 


De Lancaster Self Beauty Tan is naast het lichaam ook geschikt voor je gezicht, net zoals Garnier 1 Week Summer Look getinte zelfbruinende crème (€12,99). Breng eerst een hydraterende creme aan en breng eventueel vaseline aan over je wenkbrauwen en langs de haarlijn. Dit zijn de plekken waar je snel ziet dat zelfbruiner fout is gegaan. Wrijf een kleine hoeveelheid zelfbruiner ter grootte van een erwt tussen je vingers voordat je het in je gezicht masseert. Vergeet niet om je oren, hals en nek als laatste mee te nemen. Je kunt het eventueel ook met een wattenschijfje aanbrengen als je dit prettiger vindt.

Girlscene's Shelley probeert de Garnier gezichtszelfbruiner:
"Garnier Ambre Solaire heeft een lichte strandgeur, waarin de abrikozen luchtig verwerkt zijn. Wanneer je de zelfbruinende crème opsmeert, smeert dit gemakkelijk over je gezicht. Het lijkt alsof je gezichtscrème opdoet. Heb echter flink wat geduld, want het heeft even tijd nodig voor je resultaat ziet. Wacht daarom zo'n tien minuten voor je een tweede laag opsmeert. De Natural Bronzer moet namelijk even intrekken. Anders krijg je misschien het lobster effect wat we ten alle tijden willen voorkomen. Daarna zie je als het goed is verschil. Zo niet, breng dan nog een laag aan. Je kunt bij het aanbrengen, de eerste keer, niet direct wat zien. Daarom is het goed als je even wacht, zodat je ziet welk deel van je gezicht nog wat bruiner kan. Als je het in ronde, draaiende bewegingen uitsmeert heb je geen last van strepen. Doe je dit echter niet, dan zie je overduidelijk verschil. Eenmaal opgesmeerd geeft de geur je een associatie met het strand! Voor als je toch niet zo tevreden bent met de kleur, kun je altijd opnieuw beginnen. Je kunt het gemakkelijk van je gezicht verwijderen door simpelweg wat water met een washandje over je gezicht te halen. Uiteindelijk houd je een natuurlijke, bruine kleur in je gezicht over en zie je niks van een eventuele crème die je hebt opgesmeerd."

Na het aanbrengen van zelfbruiner is het belangrijk dat je minstens tien minuten geen kleding draagt. Daarnaast is die typische zelfbruiner geur onvermijdelijk, dus werk het liefste met zelfbruiner voordat je gaat slapen. Trek een losvallende pyjama aan en verschoon de volgende dag je dekens (en pyjama). Met deze methode is het mogelijk om een goede bruine kleur op te bouwen. Hiervoor moet je een paar dagen achter elkaar het proces herhalen. 

De camera pikt de kleuren van voor & na niet heel goed op, maar hierbij zie je een close-up vanuit dezelfde positie en met hetzelfde licht en zonder fotobewerking:


Voor & Na een paar uur

 


Dove Summer Glow voedende lotion met subtiele zelfbruiner, €5,99 voor 250 ml. Vergelijkbaar product vind je hier

Subtiele zelfbruiner voor iedere dag
Een zelfbruiner zoals die van Lancaster wil je niet een maand lang iedere dag gebruiken, omdat de substantie te geconcentreerd is. Wat wel (bijna) iedere dag kan is een getinte bodylotion, zoals Dove Summer Glow. Na het scrubben heb je geen crème nodig, omdat de lotion de huid genoeg voedt. De volgende dag word je wakker met een subtiele kleur en een zelfbruiner geur die je onder de douche afspoelt. 

Bij dit type zelfbruiner gebruik je een handschoen of je handen. Voor een egaler resultaat is een zelfbruiner handschoen aan te raden. Je komt per lichaamsdeel weg met een hoeveelheid ter grootte een twee euro muntstuk. Voor grotere oppervlaktes zoals je benen mag je de hoeveelheid verdubbelen. Masseer het product in de huid zoals je met een normale bodylotion doet en laat het wederom eerst minstens tien minuten drogen voordat je kleding aantrekt. 

Voor beide zelfbruiners geldt dat je moet oppassen met lichte kleding, omdat het product vaak afgeeft. Spring daarom eerst onder de douche voordat je bijvoorbeeld een witte broek aantrekt. 


Sally Hansen Airbrush Legs in Light Glow, €14,95 of koop het hier bij Bol voor €11,49

Instant tan
Bijna ieder meisje maakt vast wel eens mee dat je onverwacht met blote benen naar buiten moet, maar dat je benen niet in tiptop staat zijn. Dat geeft verder niet, maar als je letterlijk airbrush legs wil moet je bovenstaand product van Sally Hansen proberen. Dit product geeft je meteen de bruine kleur die je wil op je benen (of elk ander lichaamsdeel) én het laat je huid er net iets beter uitzien. Zie het als een foundation voor je lichaam: binnen een minuut heb je een egale huid maar dan met een tintje! 

Zo'n instant tan houdt je benen niet de hele week bruin, maar slechts een dag. Het is waterproof, dus je hebt heel wat water en zeep nodig om de kleur van je lichaam te krijgen. Daarom hoef je niet bang te zijn dat de regen de kleur lelijk maken of laat verdwijnen, want dat is niet het geval. 


Zoals je ziet is Sally Hansen Airbrush Legs een sprayflacon en geen crème. Zo werkt het:
Schud de fles goed voor gebruik. Houd vervolgens de spray ongeveer 15 centimeter van de huid af terwijl je het in je handen sprayt. Dit breng je vervolgens snel aan op de huid zelf om het vervolgens gelijkmatig te verdelen. Wacht een minuut voordat je kleding aantrekt en zorg dat je handen na afloop goed gewassen zijn. Krijg je een streperig resultaat? Spray Airbrush Legs dan in stroken gelijkmatig over de huid en vervaag het met je handen.

Bekijk de video hieronder voor een demonstratie:

Dit is zelfbruinen in een notendop!

Welke zelfbruiner gebruik jij? Heb je nog een budget topper die je iedereen aanraadt?

Inspireer andere Girlscene lezeressen in Pinbook