Travel

Do’s and Don’ts voor backpacken

Na mijn studie was het dan zover: ik ging vijf maanden reizen door Azië. Echt een plan had ik niet: mijn reis begon in Bangkok en voor de rest was het nog één groot vraagteken. Naast dat deze reis de mooiste ervaring uit mijn leven is, ben ik er ook achter gekomen wat de do’s & don’ts zijn voor backpacken. En deze tips deel ik graag met jullie. Dus, stap jij binnenkort zelf het vliegtuig in of ben je hier stiekem over het aan het dromen? Lees dan snel verder!

Wat is backpacken nou eigenlijk? Backpacken is in mijn ogen een vorm van reizen waarbij je ontzettend veel vrijheid hebt. Je hebt veel vrijheid in het kiezen van je routes, je dagelijkse planning en wanneer je wat doet. De meeste mensen hebben, zoals ik, een ticket geboekt naar een bestemming en zien vanaf daar waar ze naartoe gaan. Ik had niet echt een plan -hoogstens de landen die ik graag wilde bezoeken- en samen met andere backpackers ben ik naar verschillende plekken gereisd. Juist omdat ik niks van te voren had geboekt, was er veel ruimte om te relaxen, cultuur te ontdekken en natuurlijk om af en toe een feestje te pakken. Na vijf maanden reizen kan ik wel zeggen dat ik hier wat van geleerd heb, niet alleen over mezelf maar ook vooral wat de do’s & don’ts zijn!

Hoi, dit ben ik! Klaar voor vertrek met mijn backpack van zeven kilo.

Do’s
* Ik begin met mijn nummer één tip: Pak heel erg licht. Zelf ging ik op pad met een backpack van zeven kilo en een kleine backpack van vijf kilo. Als je iets mist, kun je dat altijd tijdens je reis nog aanschaffen. Ideaal, want ik had nu genoeg ruimte in mijn tas voor leuke aankopen én ik sjouwde me geen hernia.
* Investeer in een goede backpack. Deze krengen zijn zeker niet goedkoop, maar het is een investering voor de rest van je leven.
* Zorg voor een goede voorbereiding. Check of je alle inentingen hebt, maar ook of je thuis al een visum moet regelen of dat op de plek van bestemming kan. Vergeet ook niet om te kijken tot wanneer je paspoort geldig is.
* Neem een klein EHBO-kitje mee.
* Schaf een kleine backpack aan.

Van deze tas heb ik veel plezier gehad tijdens kleinere tochten.

* Hou je van lezen? Schaf dan een E-reader aan. Scheelt een hoop gesjouw met boeken.
* Camera + extra SD-kaartjes.
* Neutrale kleding. Als je maanden onderweg bent, is de kans groot dat je snel bent uitgekeken op de kleding want zoveel heb je niet mee. Ik had kleding mee met een neutrale kleur en onderweg shopte ik wat opvallendere items.
* Spaar extra geld voor noodgevallen.
* Hou een (online) dagboek bij.
* Sla een totaal andere richting in. Merk je dat de meeste backpackers naar een bepaald gebied trekken? Kies dan voor totaal het tegenovergestelde. Ik heb dat gedaan in Laos en wauw, dat is één van de beste beslissingen die ik tijdens mijn reis heb gemaakt. Probeer dus een beetje van de gebaande paden af te wijken :-).
* Eet lokale gerechten. Het is goedkoper en veel lekkerder.


Hmmm.. thali. Eén van mijn favoriete gerechten uit India.

* Schaf een creditcard aan. Ik heb regelmatig binnenlandse vluchten en andere boekingen vooruit moeten betalen en daar is een creditcard ideaal voor.
* Boek leuke excursies zoals een boottrip of een kookcursus. Niet alleen zie je zo veel van de omgeving en leer je over de cultuur, dit is ook een handige manier om andere reizigers te ontmoeten.
* Schaf stevige schoenen en/of sandalen aan.
* Kleed je gepast. In veel landen (zeker als je tempels gaat bezoeken) moet je lichaam bedekt zijn. * Sowieso is het verstandig om je van te voren in het land te verdiepen als het gaat om de cultuur.
* Koop een slot. In veel hostels zijn er kluisjes, maar geen sloten.
* Spreek van te voren een bedrag af als je een excursie gaat doen, maar ook als je een taxi of een tuctuc neemt.
* Neem oordoppen en een slaapmasker mee.
* And last but not least: GENIET GENIET GENIET!!!


Eén van mijn mooiste momenten in Myanmar.

Don’ts
* Laat waardevolle spullen thuis. Natuurlijk gaan je camera en telefoon mee, maar hou het beperkt. Het komt, helaas, voor dat backpackers worden bestolen door lokale mensen en zelfs door medereizigers. Ik had zelfs mijn sieraden thuis achtergelaten en doordat ik weinig waardevols mee had genomen, kon ik alles makkelijk in mijn kleine backpack bewaren.
* Neem geen nieuwe kleding mee. De kans is groot dat het stuk gaat.
* Plan je reis niet te veel. Als je weken of maanden van tevoren al precies hebt bepaald waar je naartoe gaat en waar je gaat slapen, is de lol er snel vanaf. Het beperkt heel erg je vrijheid en de kans dat er iets spontaans gebeurd is minimaal. Daarnaast zullen sommige plekken je beter bevallen dan andere en zo kun je nog blijven hangen.
* Geloof niet altijd de mooie praatjes. Ik zeg niet dat je bij alles achterdochtig moet zijn, maar luister naar je onderbuikgevoel: klinkt iets té mooi om waar te zijn, dan is het vaak ook zo.


Wijze raad vanuit Cambodja ;-).

* Zit niet 24/7 op je telefoon. Ja er is overal WIFI en ja, je wilt waarschijnlijk meteen de mooiste foto’s en momenten delen via Facebook, Instagram en Whatsapp, maar bedenk; je zit aan de andere kant van de wereld dus GENIET van het moment. Foto’s kan je ook laten zien als je weer terug bent.
* Je wilt natuurlijk niet met een ongewenst souvenir thuiskomen, dus gebruik een condoom als je je Casanova tegenkomt ;-).
* Volg niet alleen maar reisboeken zoals Lonely Planet en Rough Guide. Deze gidsen zijn ideaal om een beetje inzicht in het land en cultuur te krijgen, maar het is leuk om zelf op ontdekking te gaan.


Inlezen in het land van bestemming (heel vervelend in een hangmat).

* Draag niet te veel geld met je mee. Ik pinde meestal een bedrag voor de week.
* Kijk uit als je op grote feesten bent, zoals een Fullmoon-party, dat je geen drankjes en/of drugs aanneemt van onbekenden. Naast dat mensen je misschien opzettelijk iets willen aandoen, kan er ook sprake zijn van samenwerking met de politie om je op te pakken.

Zo, dit waren mijn tips & tricks. Heb jij ook een backpack trip gemaakt en heb je nog tips? Laat het dan hier achter!

Door: Quirine

Pin je inspiratie in Pinbook