News

Belangrijke wereldleiders zijn in Nederland

Nederland stikt op dit moment van de belangrijke mensen. De ene president na de andere president komt vandaag aan in ons kikkerlandje. Er zijn namelijk politici uit bijna zestig landen voor de nucleaire top, een vergadering over het omgaan met gevaarlijke stoffen. Wat wij daarvan merken? Aangepaste dienstregelingen, veel beveiliging en helikopters. Barack Obama brengt op dit moment een bezoekje aan het Rijksmuseum, later op de dag reist hij naar Den Haag voor de vergadering. Reizen naar de Randstad? Zie er maar eens te komen…

Obama
Ook Barack Obama is vandaag in Nederland. Hij is net aangekomen op het Museumplein in Amsterdam en op dit moment brengt hij een bezoekje aan het Rijksmuseum. Dit was een hele operatie. Er waren pantservoertuigen van de marechaussee en honden die explosieven kunnen opsporen. Obama kwam om 8.50 uur aan op Schiphol en werd daarna per helikopter naar het Museumplein vervoerd om vervolgens het Rijksmuseum te bezoeken, waar premier Mark Rutte en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan hem hebben ontvangen. Obama bekijkt op dit moment onze pronkstukken in het museum, waaronder de beroemde Nachtwacht. Op de redactie konden we de helikopters ook horen en veel trams reden niet voor dit bezoekje.

Nucleaire top
Na een korte rondleiding in het Rijksmuseum gaan Obama en Rutte in gesprek over actuele politieke en economische onderwerpen. Na afloop geven zij een korte verklaring aan de pers. Hierna reist Obama naar Den Haag om de nucleaire top bij te wonen. De nucleaire top is een vergadering over het omgaan met gevaarlijke stoffen. Er zijn politici uit bijna zestig landen bij aanwezig, waaronder leiders van Turkijke, Kazachstan, Nigeria en Canada.

Ernstige hinder
De nucleaire top uitnodigen doe je niet zomaar, het is een mega operatie. Er zijn 13.000 agenten die zorgen dat alles goed verloopt, er is een aangepaste dienstregeling en wegen worden afgesloten. Als je vandaag of morgen in Den Haag moet zijn, dan zal het niet meevallen om er te komen. Rijkswaterstaat adviseert om de Randstad deze dagen te vermijden. Moet je toch echt naar de Randstad? Er wordt geadviseerd om buiten de spits te reizen of met de trein te gaan. Met name reizigers tussen Amsterdam, Den Haag en Rotterdam moeten rekening houden met zeer ernstige hinder.

Verdacht voorwerp
De eerste paniek is al geweest, de Explosieven Opruimingsdienst Defensie is vanochtend in actie gekomen om een verdacht voorwerp te controleren op de Lijnbaansgracht in Amsterdam. Dat gebeurde nadat er bij een verkeerscontrole een 'verdachte situatie' ontstond waarbij een auto was betrokken. Het bleek loos alarm, na controle is het duidelijk dat er geen explosieven of gevaarlijke stoffen zijn aangetroffen.

Wat vind jij ervan dat er zoveel belangrijke mensen in Nederland? Merk jij er wat van? Wat vind je van de veiligheidsmaatregelen?

Bron: nos, nu, jeugdjournaal, telegraaf

Must reads 👀