Lifestyle

5x fotograferen met je mobiele telefoon

In september kwam er al een artikel online met tips om te fotograferen met je telefoon. Nu is het tijd voor een vervolg! De makkelijkste manier om onderweg snel even een foto ergens van te maken is met je smartphone, dus waarom zou je hier niet alles uithalen wat erin zit? Met de tips van Fotografille.nl gaat dat zeker lukken.

Diepte in je foto's
Iets waar je weinig controle over hebt met je telefoon is de dieptescherpte. Je camera stelt wel een punt in als focus, maar dat wil niet zeggen dat de rest meteen heel onscherp is zoals bij een lens met een grote diafragma opening. Zorg dus zelf voor de diepte in je foto! Wil je een portret maken? Zorg er dan voor dat je model niet te dicht bij onrustige voorwerpen in de buurt is. Een paar stappen een andere kant op zetten is vaak al een wereld van verschil.


Iets op de voorgrond zorgt ook voor diepte zoals de takken in deze foto

Panorama's binnen no-time
Wist je dat veel telefoons een panorama-functie hebben? Super leuk! Zo maak je een mega overview van het festival terrein, een foto van je geweldige uitzicht op vakantie en ga zo maar door. Je zet de optie aan en de rest gaat vanzelf. Je telefoon maakt meerdere foto terwijl jij je camera horizontaal sleept, na een aantal foto's stopt je telefoon vanzelf en monteert hij ze aan elkaar tot 1 lange foto. Zeker het proberen waard!


Panorama tijdens Wimbledon

Hulpstukken voor je telefoon
Als je nog meer mogelijkheden wil hebben dan zijn er ook verschillende hulpstukken te koop om het fotograferen met je telefoon nog leuker te maken. Een kleine macrolens, fisheye lens of telelens helpt je om nog meer uit je foto's te halen. Deze lenzen zijn niet duur en makkelijk mee te nemen en op je camera te monteren.


Fish-eye foto met het opzetstuk op mijn telefoon

Dynamisch perspectief
Het zoeken naar een dynamisch perspectief is niet zo zeer iets dat alleen maar voor het fotograferen met je telefoon geldt, maar voor fotografie in het algemeen. Ieder onderwerp wordt interessanter wanneer je het vanuit een ander perspectief bekijkt. En met je telefoon is het alleen maar makkelijker om bijvoorbeeld een foto van dicht bij de grond omhoog te maken omdat hij zo klein is. Probeer wat dingen uit, en kijk wat het beste werkt bij je onderwerp.


Heel dicht op een raam met regendruppels vanaf de zijkant geeft een bijzonder geheel


High tea van bovenaf

Onopvallend observeren
Een voordeel van fotograferen met je telefoon is dat het heel onopvallend is. Soms verschijnt er voor je neus, zomaar, een geweldig moment dat je wel vast móet leggen met je telefoon. Vooraf toestemming vragen is dan geen optie, dat verpest het moment. Met een levensgrote spiegelreflex kun je er niet heel opvallend een foto van maken, maar met je telefoon gaat dat een heel stuk makkelijker! Ook handig dat je je telefoon bijna altijd bij je hebt en niet snel naar binnen hoeft te rennen als de kat zo lekker op de muur ligt.


Alle foto’s in dit artikel zijn gemaakt met mijn simpele HTC Sensation XE. 

Gebruik jij vaak je telefoon om foto's te maken?

Pin je favoriete afbeeldingen in Pinbook

Meer fotografie tips? Kijk op Fotografille.