Beauty

Concealer: wat is het en hoe gebruik je het?

Je hebt het vast wel eens in je handen gehad toen je in de drogisterij of parfumerie was: concealer. Van stiftjes tot potjes en tubes die lijken op huidskleurige lipgloss… Concealer komt in verschillende soorten en maten. Omdat elke concealer een eigen werking heeft legt Girlscene in dit artikel uit welke soorten er zijn en waar het voor dient. Lees verder om erachter te komen wat concealer is en hoe je het gebruikt.


Girlscene behandelt in dit artikel de meest voorkomende soorten concealer en hun functie. Hieronder vallen:
– illuminating/under eye concealer
– vloeibare concealer
– correcting concealer
– crème concealer


Illuminating/under eye concealer
De eerste variant kom je veel tegen in de vorm van een stift en dat is de concealer die je gebruikt onder je ogen. Vaak heeft het een oplichtende functie om donkere kringen te verdoezelen – zoals de middelste: L'Oréal Lumi Magique concealer – en anderen zijn huidskleurig zonder poespas. Wat een kenmerk is van deze concealers is dat het goed samensmelt met de huid doordat het zo licht en vloeibaar is. Dat betekent ook dat de dekking niet geweldig is, maar van dag tot dag is dit voor de meeste meiden genoeg. Deze illuminating en under eye concealers zijn dus vooral geschikt voor onder je ogen, maar je kunt het ook gewoon gebruiken rondom je neus en op je kin.

Let op met puistjes en onzuiverheden, want dan wil je niet een concealer zoals de Lumi Magique van L'Oréal gebruiken. Deze variant is alleen geschikt onder je ogen en op de plekken op je gezicht die je naar voren wilt brengen. En daar vallen onzuiverheden waarschijnlijk niet onder… 😉

Feitje: Yves Saint Laurent make-up valt onder het bedrijf L'Oréal. Wat L'Oréal doet is gelijksoortige make-up uitbrengen bij een luxe merk en een drogisterij merk. Lumi Magique concealer is bijvoorbeeld vergelijkbaar met de Yves Saint Laurent Touche Éclat en L'Oréal True Match foundation lijkt op de dure Giorgio Armani Luminous Silk foundation.

Op de foto:
CK One 3-in-1 concealer €19,00
L'Oréal Lumi Magique concealer €12,99
Max Factor Mastertouch under eye concealer €10,99


Vloeibare concealer
Naast de stift concealer heb je andere vloeibare concealers. Je herkent die aan hun verpakking, omdat het eruitziet als een lipgloss aan de buitenkant. Vloeibare concealer breng je aan na foundation en voor poeder, als je die producten gebruikt tenminste. Wees wel voorzichtig met poeder. Dep het op de huid in plaats van te vegen, omdat je de concealer anders verplaatst en vervaagt.

Over het algemeen geven vloeibare concealers een medium tot volle dekking waardoor het geschikt is voor rode plekjes en onzuiverheden. Het voordeel? Sommige concealers drogen mat op waardoor het de hele dag op z'n plek blijft zitten. Een nadeel van die concealers is dat het minder geschikt is voor onder je ogen omdat het lijntjes benadrukt. Niet elke vloeibare concealer dekt heel goed trouwens. Neem bijvoorbeeld MAC Select MoistureCover op de foto hierboven. Deze concealer dekt licht en hydrateert de huid zelfs waardoor het ideaal is voor meiden met een drogere huid. 

Correcting concealer
In dit artikel lees je meer over kleurcorrigerende concealers, maar in dit artikel mag het ook niet ontbreken. Bobbi Brown staat bekend om de goede correctors waarmee je donkere kringen als sneeuw voor de zon laat verdwijnen. Een corrector is namelijk een goed dekkende concealer die de huid compleet egaliseert. Niet iedereen heeft dit nodig, maar als je weinig geslapen hebt of een donkere huid hebt onder je ogen is dit iets voor jou. Zo'n correcting concealer is het makkelijkste om aan te brengen met je vinger of een platte stevige kwast. Door de warmte van je vingers smelt het beter samen met de huid, maar door een kwast blijft de dekking het beste. Breng het aan voor de rest van je gezichtsmake-up voor het beste resultaat.

Correctors zijn niet erg makkelijk te vinden in de drogisterij. Catrice heeft wel een concealer palette met een roze tint die prima werkt, maar de dekking is niet zo goed als die van Bobbi Brown. Verder heb je nog crème concealers van Essence die hierbij in de buurt komt. 

Crème concealer
Na de correcting concealers zijn crème concealers de meest romige en best dekkende concealers die er te vinden zijn. Elk puistje en rood plekje verdoezel je met deze concealer en doordat het een crème is blend het goed samen met de huid. Door de crème substantie is het misschien wel het beste om je vingers te gebruiken wanneer je deze concealer aanbrengt. Als je acne of puistjes wilt verbergen is het beter om met een kleine kwast te werken om vervolgens de concealer rondom de plek in je huid te kloppen. 

Een eigenschap van crème concealer is dat het snel verplaatst op je gezicht. Als je bijvoorbeeld met je vinger langs de huid gaat beweeg je de concealer mee. Daarom is het belangrijk om het geheel goed af te poederen zodat het beter blijft zitten.

Budget concealers zijn onder andere te koop bij Essence en Catrice zoals je bij de correcting concealers leest. Deze kosten maar een paar euro en werken over het algemeen net zo goed als een duurdere concealer. 

Op de foto:
MAC Studio Finish concealer €18,00
Bobbi Brown corrector €28,00
MAC Select MoistureCover €18,00

Gebruik jij concealer? Welke is jouw favoriet?

Pin je favoriete beautyproducten in Pinbook