Food

3x gezond broodbeleg

Veel ’health bloggers’ posten vooral foto’s van havermout-ontbijtjes en salades als lunch. Brood eten lijkt een absolute no-go te zijn. Zonde! Brood is namelijk helemaal niet slecht voor je, mits je kiest voor goed volkorenbrood. Zelf ben ik – Claartje – dol op brood, zeker als het vers en nog net een beetje warm bij de bakker vandaan komt. Hmm! Qua beleg kun je nog veel meer kanten op dan de standaard broodjes kaas of jam.

Daarom zet ik drie van mijn favoriete gezonde soorten broodbeleg voor jullie op een rijtje: gemengde notenpasta, gezonde Nutella en een spread van doperwten en Hüttenkäse. Je kunt ze overigens ook gebruiken op toastjes bij een borrel, of als dip voor bijvoorbeeld rauwkost.


1. Notenpasta: amandel-walnoot-pecanpasta
Naast pinda’s zijn er nog veel meer overheerlijke noten onder de zon. Grootverbruikers van pindakaas (zoals ik!) ontdekken een hele nieuwe wereld als ze andere notenpasta’s proeven. Van élke noot is zo ongeveer een pasta te maken, dus je kunt eindeloos variëren. Zelf ben ik dol op amandelen, walnoten en pecannoten, dus ik besloot die te gebruiken voor een zelfgemaakte notenpasta. Wat wel essentieel is voor het zelf maken van notenpasta is een keukenmachine, die de noten vanzelf fijnmaalt. Die hoeven echt niet duur te zijn. Maar geloof me: het is de moeite waard! Met 150 gram noten maak je ongeveer 150 gram notenpasta. (check!)

Ingrediënten
– 150 gram noten naar keuze, bijvoorbeeld amandelen, walnoten en pecannoten

Je kunt de noten eerst 10-15 roosteren in de oven voor een lekker ‘roosterig’ smaakje, op een met bakpapier bedekte plaat in een voorverwarmde oven op 180 graden Celcius, maar het hoeft niet.
De bereidingswijze is eigenlijk amper de moeite waard: doe de noten in de keukenmachine en zet die aan, zo’n 15 minuten (exacte tijd is afhankelijk van de hoeveelheid noten en de kracht van je keukenmachine). Echt, meer hoef je niet te doen. In het begin zie je alleen maar stof en gehakte noten, maar dat is normaal.
Na een paar minuten is er een soort meel ontstaan dat tegen de zijkanten van je keukenmachine aan gaat zitten. Zet de keukenmachine even uit en schraap het meel van de zijkanten.
Zet de keukenmachine opnieuw aan en zie hoe het mengsel langzaam begint te klonteren en na een minuut of 10 langzaam de consistentie van een pasta begint te krijgen. Laat de pasta nog een paar minuten doormalen tot de consistentie romig is geworden.

2. Gezonde Nutella
Een van mijn grootste verslavingen is Nutella. Chocola, hazelnoten en suiker, suiker en nog eens suiker – de beste combinatie die ooit bedacht is! Maar goed, om dat nu elke dag te eten… Een briljante oplossing is zelf een chocolade-hazelnootpasta te maken, die geen geraffineerde suikers bevat, geen verzadigde vetten en geen chocola. De hoeveelheden in dit recept zijn genoeg voor een potje ‘Nutella’ van ongeveer 150 gram. In de koelkast blijft een potje zeker een week goed.

Ingrediënten
-175 gram hazelnoten
– 60 gram cacaopoeder
-125 ml amandelmelk
– 100 ml ahornsiroop

Rooster de hazelnoten 12 minuten in oven voorverwarmde oven op 180 graden Celcius. Zorg dat er geen hulsjes of velletjes meer om de noten zitten!
Maal de hazelnoten fijn in een keukenmachine, net als bij de notenpasta. Na een minuut of 10 is de hazelnootpasta fijn genoeg – je gaat straks nog verder malen. Schraap tussendoor af en toe pasta-in-wording van de zijkanten van mengkom van je keukenmachine.
Voeg het cacaopoeder, de amandelmelk en de ahornsiroop toe aan de notenpasta in de keukenmachine, en voeg ook een klein snufje zout toe. Zet de machine opnieuw aan en meng tot je een gladde pasta hebt.
Is je pasta niet vloeibaar genoeg, voeg dat nog iets meer amandelmelk toe. Is je pasta niet zoet genoeg voor je smaak, voeg dan nog iets meer ahornsiroop toe.


3. Spread van erwten, Hüttenkäse en munt
Eet deze spread als alternatief broodbeleg, of dip er rauwkost in tijdens de borrel. Liefhebbers kunnen er een fijngesneden (lente)uitje doorheen mengen. De hoeveelheden in dit recept zijn genoeg voor een flinke schaal spread, goed voor zeker 8-10 boterhammen.

Ingrediënten
– 250 gram erwten (ontdooid)
– 150 gram Hüttenkäse
– 50 gram Parmezaanse kaas geraspt
– verse munt, handvol blaadjes

Gebruik je diepvrieserwten? Verwarm ze dan tot ze ontdooid zijn en laat goed afkoelen.
Maak een puree van de alle ingrediënten, behalve de munt. Mix alles in de keukenmachine, met de staafmixer of sla zelf aan het prakken. Meng tot je een grove pasta hebt.
Snijd de munt in grove reepjes en meng door het erwtenmengsel. Voeg naar smaak ook flink wat zout en peper toe en giet er eventueel een scheut extra vierge olijfolie overheen.
Serveer met tortilla chips, stokbrood of rauwkost. Eet smakelijk!

Ga je deze recepten uitproberen? Wat eet jij graag op je brood?

Door Claartje

Inspireer anderen in Pinbook