Beauty

Roos: wat is de oorzaak en hoe behandel je het?

Bijna iedereen krijgt er weleens mee te maken: roos. Als je jouw hoofdhuid bestudeert in de spiegel vallen de schilfers op en wanneer je donkere kleding draagt dwarrelen de stukjes roos naar beneden op je schouder. Zoals je waarschijnlijk weet zijn er tegenwoordig genoeg manieren om roos tegen te gaan of op te lossen. Girlscene vertelt wat de oorzaak van roos is en hoe je het behandelt.

Hoofdroos is eigenlijk een milde vorm van eczeem. Zoals je kunt zien zijn het kleine schilfertjes die zich op je hoofdhuid vasthouden en vervolgens loslaten. Die schilfers zijn oude huidcellen, wat hetzelfde is als dode huidcellen op je gezicht en lichaam. Elke drie weken is de huid geheel vernieuwd. Als je een normale huid hebt merk je niets van de schilfers omdat die bijna onzichtbaar zijn. Maar wanneer je roos hebt gaat het proces van celvernieuwing sneller waardoor er meer oude huidcellen zijn. De schilfers worden groter omdat het aan elkaar klontert door de snelle celvernieuwing. Je huid heeft dus niet genoeg tijd om de oude huidcellen los te laten voordat de nieuwe cellen zich vormen. 

Klachten
Naast dat je de roos op je kleding ziet liggen en dat je het samen ziet klonteren in je haar zijn er meer klachten. De huid is dus schilferig waardoor het snel jeukerig aanvoelt of zelfs je huid irriteert. Zeker als je krabt wordt de huid roder, wat allemaal bij eczeem hoort. 

Oorzaken
Het is vervelend genoeg als je met roos te maken krijgt, maar het is wel fijn om te weten waar het precies vandaan komt. Het is niet uit te leggen waarom de ene persoon er meer of vaker last heeft dan de ander, maar de volgende factoren hebben wel degelijk invloed op roos:
– shampoo
– vetheid
– gisten
– aanleg

Merk je dat je meer last hebt van schilfers als je net je haar hebt gewassen? Kijk dan eens naar de ingrediëntenlijst van de shampoo. Grote kans dat er SLS of SLES in je shampoo te vinden is en het is een grote kans dat dit bovenaan in de lijst staat. SL(E)S is een harde reiniger die er mede voor zorgt dat je shampoo goed schuimt en je haar schoonmaakt. Dat is prettig als je veel haarproducten gebruikt, omdat het je haar goed reinigt. Maar aan de andere kant is het de grote boosdoener omdat het je haar uitdroogt en irriteert. En dat zorgt juist weer voor roos. Het is moeilijk om een shampoo zonder dit ingrediënt te vinden, maar L'Oréal EverPure shampoo en shampoos van De Tuinen zijn wel geschikt. 

Heb je een vette hoofdhuid en heb je het gevoel dat je (bijna) elke dag je haar moet wassen? Dan is de kans groot dat je gevoeliger bent om roos te krijgen. Vergelijk het met je gezichtshuid. Meiden met een gecombineerde tot een vet huidtype produceren vooral in de t-zone meer talg. Hierdoor ziet je huid er vetter uit en glim je gedurende de dag. Hetzelfde gebeurt dus op je hoofd. De ene persoon heeft een droge (hoofd)huid en de ander heeft nergens last van en jij hebt misschien een vette huid als je roos hebt. 

Daarnaast heb je bepaalde gisten die bij iedere persoon aanwezig zijn. Ook hierbij geldt dat hoe meer gisten aanwezig zijn, hoe groter de kans op roos is. De gisten nestelen zich in het vetlaagje op je hoofd. Dus als je een vette hoofdhuid hebt is dit de ideale situatie voor de gist. 

Tot slot kun je aanleg hebben voor roos of er gevoelig voor zijn. Daarom kan een vriendin of familielid met een vette hoofdhuid geen last hebben van roos en jij wel of vice versa. 

Behandelen
Gelukkig word je niet kaal van roos en is het niet besmettelijk. De juiste shampoo kiezen is belangrijk om roos te behandelen. Dit krijg je op recept van de huisarts, maar je kunt ook langs de apotheek of drogisterij gaan en een anti-roos shampoo aanschaffen. Een bekend merk dat zich richt op roos en een schilferige hoofdhuid is Head & Shoulders. Let wel op dat je een geschikte variant kiest om het specifieke probleem aan te pakken. Als je last hebt van jeuk wil je een shampoo gebruiken die tegen jeuk helpt. Hetzelfde geldt voor een ontstoken huid of als je veel last hebt van de gisten. 

Wil je een quick fix en zijn de winkels gesloten? Wrijf dan de helft van een ui over je hoofdhuid en spoel het de volgende dag uit. Andere opties zijn: limoensap als spoelwater gebruiken na shampoo of spoel je haar met appelazijn. 

Tips
Het weer speelt een grote rol als het om roos gaat. Koud weer betekent meer (kans op) roos, terwijl de zon juist je hoofd en haar helpt. Daarnaast is het belangrijk om je haar zo min mogelijk te wassen en shampoo goed uit te spoelen. Wees niet bang om je hoofdhuid te masseren, aangezien dat de schilfers vermindert. De werkzaamheden van de anti-roos shampoo worden dan beter opgenomen. 

Wat zijn jouw tips tegen roos?

bron: huidziekten, mens-en-gezondheid

Pin je haar inspiratie in Pinbook