Health

Puma’s nieuwe hardloopcollectie

Als je aan hardloopkleding denkt, denk je misschien aan Nike, Adidas of de sportcollectie van H&M. Maar daar komt wellicht binnenkort verandering in. Puma heeft haar hardloopcollectie namelijk goed op de schop gegooid en komt volgende maand met een compleet nieuwe collectie. Girlscene's Annemerel mocht de collectie afgelopen maandag alvast bekijken en proberen.

De collectie werd geshowd in Artis. Eerst snapte ik de link niet helemaal. Maar toen viel het kwartje eindelijk, Puma… Katachtige… Artis… Dierentuin. Goedemorgen Annemerel. Toen ik bij de locatie – De Tijgerzaal (hoe toepasselijk) – aankwam werd ik verwelkomd met een fijn tasje, vol met goodies, oftewel, een deel van de nieuwe Puma hardloopcollectie. Hoe graag ik ook meteen in het tasje wilde duiken, ik hield me in en liep netjes door de zaal in en dronk een glas verse jus d'orange, om vervolgens naar de presentatie van Puma te luisteren.

Zoals gezegd, de nieuwe Puma collectie is volledig vernieuwd. De afgelopen jaren is Puma (naar eigen zeggen) de focus een beetje uit het oog verloren. Ze waren teveel op lifestyle gericht en werden minder met sport geassocieerd. Daar brengt Puma dit jaar verandering in, ze focussen zich nu vooral op hardlopen en voetbal. Voor voetbal zijn we er nu niet, we zijn er voor de nieuwe hardloopcollectie. 

Puma noemt zichzelf 'The fastest sports brand in the world' en niet voor niets, Puma sponsort namelijk Usain Bolt (je weet wel, die Jamaicaan die vrijwel iedere sprintwedstrijd op zijn naam schrijft) al vanaf het begin van zijn carrière. Niet de minste atleet om als ambassadeur van je merk te hebben. 

Inspiratie voor de collectie was Brazilë, kleur, plezier en Bio Mimicry (een mooie term voor de manier waarop natuur uitdagingen overwint). De natuur is een erg belangrijke inspiratiebron voor Puma. De zolen van de schoenen zijn ontworpen met in het achterhoofd de klauw van een poema, vooral het aanpassingsvermogen van de natuur is een grote inspiratiebron geweest voor de nieuwe Puma collectie.

Voor degene die mij een beetje kennen weten dat ik heel veel waarde hecht aan mooie hardloopkleding. Ik loop veel hard, soms wel twee tot drie uur achter elkaar. Tijdens een marathon ben ik zelf vier uur onderweg. Ik vind het dan ook niet meer dan normaal dat ik fijne hardloopkleding heb die er tegelijkertijd ook nog een beetje aantrekkelijk uitziet. Ik begon dan mijn hardloopcarrière misschien in een spijkershort en een basic topje van de H&M, inmiddels zijn we zo'n acht jaar verder en ga ik echt niet meer de deur uit inclusief goedzittende tight, mooie top en niet geheel onbelangrijk, een goede sportbeha. Als het op sportkleding aankomt ben ik zowel qua uiterlijk als comfort erg kritisch. Hoe komt de nieuwe Puma Running collectie door mijn test?

Looks

Qua uiterlijk? Ik ben meteen fan. Groot fan zelfs. Ik ben normaal niet zo'n grote fan van roze in hardloopkleding, maar deze kleur is precies goed en gecombineerd met de limekleurige groene kleur… Ik ben enthousiast. Naast de knalroze kleur heeft Puma voor een ander deel van de collectie veel gebruik gemaakt voor donkerpaars. Ook mooi. Dat Puma zich door kleur heeft laten inspireren mag wel duidelijk zijn.

Heel erg cool detail, het jasje, ook wel de Nightcat Reflective Jacket genoemd, krijgt een super gaaf patroon wanneer je er een lamp op schijnt (zoals een flitser van je telefoon, of een autolamp). Dit ziet er niet alleen onwijs gaaf uit, het is ook een stuk veiliger wanneer je in het donker gaat hardlopen. Natuurlijk moet je nog steeds goed uitkijken voor het verkeer om je heen, maar met een reflecterend jasje ben je een stuk beter zichtbaar dan met een compleet zwart jasje.

Comfort


Dan het comfort. Ook niet geheel onbelangrijk. In de leggings wordt gebruik gemaakt van Actv. De binnenkant van de leggings zijn heel speciaal, er zit een soort klevend plastic op de binnenkant van de legging. Dit 'plastic' zorgt ervoor dat de spieren een micromassage krijgen, ze zorgen voor compressie en reduceren de vibratie. Dit zorgt ervoor dat je spieren optimaal ondersteund worden tijdens je run.

In de schoenen wordt gebruikt gemaakt van Faas, zo wordt de zool van de schoenen van Puma genoemd. In Jamaica is Faas het woord voor 'Fast' (snel dus). Daar heeft de zool zijn naam aan te danken. Het Faasfoam bestaat uit één stuk en zorgt voor stabiliteit. Natuurlijk heeft Puma verschillende schoenen met een verschillende HTD (Heel to Toe Drop) dit is het verschil in hoogte tussen de zool en de tenen. Het grootste verschil is 12mm, maar de iets snellere loper zal voor een iets kleinere HTD kiezen (misschien zelfs wel 0mm).

Ik ben erg enthousiast over de nieuwe Puma Collectie. Ik heb hem al even uit mogen testen in Artis, maar nog niet goed genoeg om echt een oordeel te geven over het comfort. Ik kan in ieder geval wel zeggen dat mijn legging tijdens het rennen niet afzakte (en dat is voor mij het aller belangrijkste en er zijn maar weinig leggings waar ik dat bij kan zeggen). Ik ben heel benieuwd hoe de schoenen me bevallen als ik er langer op gelopen heb. I'll keep you posted!

Wat is jouw favoriete hardloopmerk? Hoe vind jij de nieuwe Puma collectie eruitzien?

Liefs,
Annemerel

Must reads 👀