Food

Water met citroen: is dat nu echt zo goed voor je?

Misschien heb je er wel eens gelezen, misschien doe je het braaf iedere ochtend; heet water met citroen drinken. Het drinken van heet water met citroen wordt gelinkt aan een aantal gezondheidsvoordelen. Maar hoeveel is daar nu eigenlijk van waar? We kregen hulp van Dr. Mike Roussell.

Bron

Heet water met citroen zorgt ervoor dat je spijsvertering beter gaat werken
Drie decennia geleden is er een onderzoek gedaan waar uit blijkt dat citroenzuur de opname van aluminium hydroxide zou verbeteren. Dit zou er voor moeten zorgen dat je maag optimaal zou werken. Maar dit is volgens Dr. Mike Roussell complete speculatie. Het zou volgens hem in ieder individueel een andere effect kunnen hebben. Bij sommige mensen zorgt citroen zelfs voor problemen in de maag. Het citroenzuur in citroenen zou bij kunnen dragen aan maagpijn en krampen.


Bron

Citroen zorgt ervoor dat vitaminen en mineralen beter in je lichaam worden opgenomen
Vitamine C zorgt voor een verbeterde opname van mineralen in je lichaam, maar je hebt hiervoor niet per sé warm citroenwater nodig. Citrusvruchten staan er om bekend een grote hoeveelheid vitamine C te bevatten, maar het is niet de enige bron van vitamine C. Ook boerenkool, aardbeien, broccoli en spinazie zit vol met vitamine C. Volgens Dr. Mike Roussell zou je net zo goed een bakje aardbeien bij je ontbijt kunnen nemen in plaats van een glas citroenwater, zolang je een bron van vitamine C hebt bij je maaltijd zit je volgens hem goed.


Bron

Citroen detoxt je lichaam
Citroen wordt vaak gezien als een vrucht die er voor zorgt dat je lichaam gereinigd wordt, het is de detoxvrucht bij uitstek. Maar volgens Dr. Mike Roussell moet je dit ook niet te serieus nemen. Volgens hem is het bijna nutteloos. Het menselijk lichaam is een erg complex geheel, wat wordt er precies gereinigd? Wat zijn het voor gifstoffen die verwijderd worden? Waar gaan die gifstoffen naartoe?

In citroen zit een antioxidant die D-limonene, deze antioxidant wordt ook gevonden in sinaasappels en er zit een hoge concentratie van in de schil van citroen en sinaasappels. D-limonene activeert verschillende enzymen in je lichaam die nodig zijn voor het reinigende systeem in je lever. In dit proces worden giftige stoffen in je lever omgezet in minder schadelijke versies. De ‘giftige stoffen’ waar we het over hebben kan van alles zijn, van caffeïne tot ibuprofen.

Maar of een citroen genoeg D-limonene bevat om dit proces te verbeteren? Volgens Dr. Mike Roussell is dit niet het geval. Een liter citrussap bevat gemiddeld 100mg D-limonene. Volgens onderzoekers heb je minimaal 500mg nodig om het proces te verbeteren. 5 liter citroen of sinaasappelsap? Het is wat veel… 

Dus… Moeten we nu allemaal stoppen met water met citroen drinken als we opstaan? Wij vinden van niet, als je je er goed bij voelt, waarom zou je het dan veranderen? Als het voor jou werkt, waarom zou je er dan mee stoppen? Maar zie jij iedere ochtend weer op tegen je water met citroen, of heb je ‘s ochtends vaak last van je darmen? Dan kun je er misschien beter mee stoppen. De voordelen zijn niet bewezen en er is een kans dat jouw darmprobleempjes te maken hebben met het citroenzuur in citroen.