Health

Girlscene’s hardloop challenge met Runninglau – Week 2

Doe jij al mee aan de Girlscene hardloopchallenge? Lees hier de eerste week van de challenge terug. Geen smoesjes meer, het is nooit te laat om te beginnen! Ook als je de tweede week wilt instappen zullen de meiden van de Girlscene community je met open armen ontvangen. Elke week gedurende de maand februari geef ik je een update en review over de laatste week, inclusief een schema voor de nieuwe week van de challenge.

Met behulp van de tag #Girlsceneruns kunnen we elkaar steunen, aanmoedigen en helpen op ieder moment van de dag. Ook op het Girlscene forum is er de mogelijkheid om elkaar up-to-date te houden over onze laatste runs, delicious healthy meals, en alles wat jij denkt dat te maken heeft met de challenge. Via Instagram, Tumblr en het topic, is het de bedoeling om het beste uit jezelf naar boven te halen.

De eerste week van de challenge zit er al weer op. Wat gaat dat ongelooflijk snel! Natuurlijk alleen maar gunstig voor jou, want voor je het weet heb je een topconditie opgebouwd. Op het Girlscene forum ging het er druk aan toe, meiden vanuit heel Nederland die gezellig samen kwamen om hun ervaringen en runs te delen. Hoewel de challenge bij sommigen nog een lastige opgave was, was het voor ander weer een eitje. Zo zie je maar: rennen is voor iedereen verschillend. Vergelijk jezelf dan ook nooit met anderen. Hardlopen is de perfecte sport om je eigen records en je eigen limieten te verbreken. Want hoe gaaf zou het zijn als je vooruitgang boekt? Misschien heb je zelfs al gemerkt dat het na een paar keer hardlopen al een stukje makkelijker ging. Zo niet, don’t give up! Je bent nu al zo ver gekomen dat je binnenkort snel resultaat ziet. Opeens wordt dat zelfde rondje een stuk makkelijker en ben je een stuk minder uitgeput als je thuis komt… Klinkt fijn, toch?

Het doel van een challenge is echter om je uit te dagen. Nee, Lau, please! Oh, jawel. Het is weer tijd voor een standje hoger, een stapje verder, en een uitdaging extra: week 2 van de challenge! Dit keer zul je ervaren dat de challenge ietsje zwaarder is dan vorige keer, maar vergeet niet dat jij dan ook ietsje sterker bent dan de eerste keer dat je hieraan begon. Voor de gevorderden is er zelfs een pittige interval training op de zaterdag, uitdaging gegarandeerd.


De challenge voor beginners – Week 2

Dag 1: 5 minutes jogging – 1 minute walking – 10 minutes jogging – 2 minutes walking – 5 minutes jogging
Dag 2: 10 minutes jogging – 1 minute walking 2x
Dag 3: 10 minutes jogging – 1 minute walking – 5 minutes jogging – 2 minutes walking – 10 minutes jogging


De challenge voor gevorderden

Dag 1: 5 kilometer naar eigen tempo
Dag 2: 10 minuten hardlopen– 1 minuut wandelen 3x
Dag 3: Interval: 5 minuten hardlopen, 30 seconden op vol vermogen sprinten, 1 minuut rustig joggen, 1 minuut versneld tempo, 1 minuut rustig joggen, 30 seconden vol vermogen sprinten 3x

In één van mijn vorige artikelen raadde ik aan om goed te stretchen na afloop van een run. Een goede ‘cooling down’ kan net het verschil zijn tussen enorme spierpijn de volgende dag of nergens last van hebben. Er waren achteraf toch nog enige vraagtekens bij het stretchen, daarom leg ik jullie vandaag mijn stretch-routine uit.


bron

Er is een regel die je moet onthouden: stretch nooit met kouden spieren! Zodra je spieren warm zijn, na de run dus, kun je daarentegen wel met een gerust hart stretchen. Hoewel er nog steeds verschillende meningen zijn over het effect van stretchen na de training vinden de meeste hardlopers dit toch fijn om te doen. Ook vanuit mijn eigen ervaring gesproken. Na een intensieve loop zijn je spieren korter, en door het stretchen rek je ze weer iets uit, wat een fijn gevoel geeft. Op den duur kun je hier zelfs leniger door worden!

In de bovenstaande fotocollage zijn de meest voorkomende runner’s stretches afgebeeld. Houd elke houding ongeveer 10 tot 15 seconden aan, en herhaal dit één tot twee keer. Doe wat goed voelt! Rekken en strekken kan voor iedereen net even anders aanvoelen.

Ben je er klaar voor? Klets gezellig mee over de challenge op het Girlscene forum hier en vergeet niet je Instagram en Tumblr foto’s te taggen met #GIRLSCENERUNS.

Doe jij mee? Pin je inspiratie en motivatie in Pinbook

Liefs,
Lau

Volg Runninglau ook via Tumblr, Instagram, of Facebook!