Beauty

De verschillende ontharings manieren

Met het oog op de zomer en dagen met meer zonuren bereidt Girlscene zich alvast voor op blote benen en rokjes. We kunnen niet wachten tot de temperaturen stijgen en dikke vesten weer naar zolder kunnen. En hoe bereid je jezelf daar beter op voor dan door alle ontharingsmanieren op een rij te zetten? Nou… eh, niet! 😉 Lees daarom verder voor het ontharingsoverzicht en de tips en tricks om glad voor de dag te komen.

Van je oksels en benen tot je bikinilijn en snor: als meisje heb je het tijdens de zomer aardig te verduren. Hoewel je niet verplicht bent om te scheren doen veel meiden het toch voordat ze in hun bikini, jurkje of short stappen. Wil je graag weten wat de beste en meest voorkomende ontharingsmethodes zijn voor elk gebied? Geen probleem, we zetten het hieronder op een rijtje.


Allereerste de 'behandelbare zones': gezicht (snor), bikinilijn en schaamstreek, oksels en benen.

Dan de manieren van ontharen: scheren, ontharingscrème, epileren, waxen en IPL. 


Scheren

Wat de meeste vrouwen gebruiken is een simpel scheermes en scheerschuim om hun benen te scheren. Scheren is snel, pijnloos en eenvoudig. Je moet wel telkens nieuwe mesjes kopen en na één of twee dagen groeien de eerste stoppels al terug, maar wie een quick fix nodig heeft kan het beste naar deze optie grijpen.

De prijzen kunnen best oplopen, dus in plaats van de bekende A-merken te kopen is het eigen merk van de drogisterij een aanrader. Mesjes van Kruidvat (Silk Sensation) en de gel van Kruidvat werken namelijk net zo goed als de producten van Venus Gillette. 

Voordeel: het is snel en pijnloos
Nadeel: haren groeien sneller en dikker terug dan bij de andere opties

Welke zones: hele lichaam, behalve het gezicht


Ontharingscrème
Een andere pijnloze optie is om ontharingscrème te gebruiken. Je brengt het aan op je benen (of bikinilijn of oksels), laat het een x aantal minuten zitten en vervolgens schraap je de crème van je been af met je bijgeleverde spatel. 

Je blijft een paar dagen haarvrij, dus als je bijvoorbeeld een weekendje weggaat hoef je je daar geen zorgen om te maken! De ontharingsspray van Kruidvat is een voorbeeld van zo'n ontharingscrème. Het ruikt niet chemisch, voelt voedend aan op de benen en er blijven geen haartjes achter. Een minpuntje is dat het best een tijdrovende klus is en je snel knoeit met de crème. 

Voordeel: het is verzorgender dan scheren en de haren blijven langer weg
Nadeel: het is tijdrovend

Welke zones: benen, oksels en bikinilijn

Epileren
Naast het epileren van je wenkbrauwen met een pincet kun je ook aan de slag gaan met de rest van je lichaam. Het is een lang en pijnlijk proces (letterlijk), maar je bent er in ieder geval zeker van dat je de volgende dag geen stoppels hebt. Voor het lichaam gebruik je eerder iets zoals een epilator (zie dit artikel) in plaats van een pincet, omdat je anders wel erg lang bezig bent. 😉

Als je op een gegeven moment de slag te pakken hebt zijn je (onder)benen binnen tien minuten haarvrij. De eerste keer blijven de haren ongeveer vijf dagen weg, wat per persoon weer verschillend is. Het is wel belangrijk om erbij te zeggen dat je haren meestal 0,5 mm of langer moeten zijn, omdat het apparaat het anders niet pakt.

Voordeel: hoe vaker je het doet, hoe langer de haren wegblijven
Nadeel: haren moet 0,5 mm lang zijn voordat je weer kunt epileren en het is niet geheel pijnvrij

Welke zones: afhankelijk per apparaat, maar in principe is het te gebruiken voor het hele lichaam. 

Waxen
Een andere veel voorkomende manier van ontharen is waxen. Je kunt zelf een suikerwax maken, kant-en-klare koude of warme waxstrips kopen of het professioneel laten doen. Waxen is mogelijk op het hele lichaam. Als je het zelf doet moet je wel opletten dat je strips koopt die geschikt zijn voor het lichaamsdeel dat je wilt ontharen. 

Suikerwax
In dit artikel lees je precies hoe je zelf suikerwax maakt. Je hebt daar 100 gram suiker, water, citroensap, pan, lepel en een glazen kom voor nodig. Verder komen er geen lappen of stukken stof aan te pas, omdat het mengsel al het werk voor je doet. 

Kant-en-klare strips
Een snelle en redelijk betaalbare optie is om kant-en-klare strips te kopen in de drogisterij. Kies voor een koude of warme variant, wat je maar fijn vindt, en let op dat je strips koopt die geschikt zijn voor het gebied dat je wilt behandelen. Er is namelijk verschil tussen strips voor het gezicht, oksels en benen. 

Professioneel waxen
Moeilijke plekken zoals de schaamstreek en oksels kun je ook professioneel laten waxen. Ga bijvoorbeeld voor een brazilian wax, waar je hier meer over leest. Als je alles waxt down there heb je de komende tijd geen omkijken naar vervelende haartjes die bij je bikinirand groeien. 

Bij waxen voel je een tijdelijke pijn. Epileren is bijvoorbeeld een lang proces, terwijl waxen een paar keer een scheut pijn geeft. Het ligt aan je pijngrens hoeveel last je ervan hebt. Ook met waxen geldt: hoe vaker je het doet, hoe minder pijnlijk het wordt. 

Voordeel: het is redelijk snel en je hoeft een paar weken niet te scheren
Nadeel: het kan pijnlijk zijn

Welke zones: gehele lichaam 

IPL (Intense Pulsed Light)
Een vrij 'nieuwe' en populaire manier van (permanent) ontharen is lichtflitsen oftewel: IPL. Dit laat je doen in een salon waarbij je een deel van je lichaam kunt laten flitsen. De flits zorgt dat het haarzakje vernietigd wordt. Helaas ben je niet in één keer klaar, omdat je meerdere sessies nodig hebt om alle haarzakjes goed te laten verdwijnen. Wat minder fijn is aan permanente ontharing is het prijskaartje dat eraan hangt. Dus wil je net als de Kardashian zusjes graag IPL doen? Reken dan ongeveer 200 euro per been. Per keer…

Voordeel: (bijna) permanente ontharing en pijnloos
Nadeel: het is duur


bron

Tips
Sommige zaken zijn goed om te weten voordat je met ontharen begint. Scrub je lichaam goed om de kans op ingegroeide haren te verkleinen en smeer je na het ontharen in met een voedende bodylotion om de huid te kalmeren. Ga je voor een pijnlijke methode? Leg ijsklontjes op je benen om rode bulten te elimineren en de huid af te koelen. 

Heb je moeite met (donkere) beharing op je gezicht? Verdiep je dan eventueel in het bleken van de haren. Ga niet zelf aan de slag, maar vraag hulp aan iemand die er verstand van heeft! 

Welke manier(en) van ontharen gebruik jij?

Bedankt voor de tip, Pauline!

Pin afbeeldingen die je aan de zomer doen denken in Pinbook