Travel

9 manieren om geld te verdienen op reis

Natuurlijk spaar je zoveel mogelijk voordat je op reis gaat, en let je op je budget als je dat eenmaal bent om zo lang mogelijk weg te kunnen (heck, daar gaat zelfs mijn hele blog over), maar soms komt je planning toch niet helemaal uit. Misschien red je het niet zo’n groot bedrag te sparen voordat je weggaat, of besluit je langer te willen blijven, maar is je geld op. Dan zijn er gelukkig duizendenéén manieren om op reis geld te verdienen. Zo blijf je voor eeuwig weg. Als je dat wil natuurlijk 😉


Bron

Nanny/ Au pair
Een makkelijke en veilige manier om in het buitenland geld te verdienen is als au pair. Veel meiden kiezen ervoor om een half jaar tot een jaar bij een buitenlands gezin in te trekken, met als taak om voor hun kinderen te zorgen. Een gastgezin kun je op vrijwel alle plekken op de wereld wel vinden. Vaak vragen de gezinnen om iemand met oppas-ervaring en een rijbewijs. En besef je wel dat je daar niet primair bent om te reizen. Natuurlijk heb je af en toe een vrije middag, vrije weekenden en ook gewoon vakantie, maar de rest van de tijd ben je aan het werk. En het geld dat je hiervoor krijgt moet je zien als een zakcentje. Maar het kan een prima optie zijn als je een jaar backpacken te eng of duur vindt, en de meiden die au pair worden, komen vrijwel altijd met fantastische verhalen terug.

Check: aupair-world.com

Bij boer werken / WWOOF
WWOOF: het klinkt als een stotterende hond, maar staat voor World Wide Opportunities on Organic Farms. Dit houdt in dat je een aantal uur per dag op een boerderij werkt in ruil voor je verblijf. Bedrijven uit honderd landen hebben zich aangesloten. Vanuit je werkboerderij kun je de omgeving mooi ontdekken. En elke paar maanden wissel je gewoon van verblijfplek. Maar je kunt natuurlijk gewoon een baantje op een boerderij zoeken zonder kost en inwoning. Baantjes zijn er altijd wel. En dan verdien je er ook nog wat aan.

Check: wwoof.net

Horecawerk
Misschien wel de makkelijkste optie als je geld op is, is om gewoon de dichtstbijzijnde kroeg binnen te lopen. In uitgaansgebieden zijn altijd wel zaakjes die een barvrouw kunnen gebruiken. En welke stad heeft geen restaurant waar je als serveerster/gastvrouw/afwasser een aantal uurtjes bij kan klussen? Vaak gebeurt dit zwart trouwens, en als je dit legaal wilt doen kun je het beste even uitzoeken of je reisland naar keuze een werkvisum eist.

Check: De lokale kroeg, of vraag even rond op locatie.

Lessen geven
De mogelijkheden om lessen te geven in het buitenland zijn oneindig. Misschien bespeel je een instrument? Of kun je yogales geven? In dat geval kan wat flyers ophangen al genoeg zijn om zo nu en dan een zakcentje bij te verdienen. Als je taallessen wilt geven op een school, vragen steeds meer scholen (maar zeker niet alle!) om een diploma die aantoont dat je les kunt geven in het Engels. Dit heet de TEFL, en het kost een paar honderd euro om de cursus te volgen. Het schijnt als niet native speaker steeds lastiger zijn om aangenomen te worden, maar het is wel een goede mogelijkheid geld te verdienen. Vooral in landen als Zuid-Korea kun je in een maand vaak meer dan €1000 sparen op die manier.

Check: TEFL language certificate organisaties. Er zijn er tientallen.

Sieraden verkopen
Misschien geen inkomen om uitgebreid op te leven, maar als je mooie sieraden maakt, kun je een paar tientjes bijverdienen als je die verkoopt op de lokale markt. Denk wel goed na over wat je verkoopt. Oorbellen verkopen voor tien euro op een lokale Indiase markt waar het dagloon gemiddeld op twee euro ligt, heeft niet veel zin. Maar op een bekende toeristenmarkt in een drukke stad misschien weer wel. Of vraag of je in het lokale hostel een paar uurtjes met je spullen mag zitten. Check: op welke plek je het beste je spullen aan de man kunt brengen Hospitality Exchange Je verdient er geen geld mee, maar het is wel een manier om langer op reis te zijn: hospitality exchange. Simpel gesteld: werken in ruil voor verblijf. Zoals WWOOFING, dus. Maar je hoeft niet elke dag brandnetels te plukken om gratis verblijf te krijgen. Nee, je kunt ook een receptie/schoonmaak-baantje nemen in een hostel, vrijwilligerswerk doen in Afrika of simpele hand- en spandiensten op een oud kasteel in Frankrijk. De opties zijn eindeloos, en een blikje op onderstaande website geeft meteen reiskriebels.

Check: workaway.info

Op een cruiseschip werken
Het is hard werken op een cruiseschip. Je maakt lange dagen en zit vaak hele dagen aan boord zonder land te zien. Werken op een schip is niet geschikt voor mensen zonder zeebenen. Maar in ruil daarvoor heb je regelmatig vrije avondjes op de meest exotische plekken, ontmoet je collega’s uit alle delen van de wereld, en spaar je bakken met geld omdat je kost en inwoning al krijgt.

Check: allcruisejobs.com

Freelance werk
Is er iets wat je misschien nu doet en waarvoor je eigenlijk helemaal niet in Nederland hoeft te zijn? Ontwerp je websites? Maak je mooie foto’s die je kunt verkopen? Kun je heel goed schrijven? Er zijn genoeg dingen die je vanuit het buitenland kunt doen, en waar je alleen een laptop en internet voor nodig hebt. Zo werkte ik al vanuit Spanje en Duitsland. Omdat het kan.

Check: websites als freelance.nl en elance.com bieden freelance opdrachten aan. Maar je beste zet is een eigen portfolio en klantenbasis op te bouwen.

Werken op een camping
In de zomer geen zin om bij de lokale groentenboer aardbeien te plukken? Of opgesloten in een supermarkt achter de kassa te zitten, terwijl de zon buiten schijnt? Een bijbaantje op een camping is een optie. Vaak zoeken campings receptiepersoneel, schoonmaaksters of een animatieteam. Naast dat je je taal verbetert, lig je in je vrije tijd lekker in de zon aan het zwembad.

Check: campingjobs.nl

Reisgids
Een paar keer per week de longen uit je lijf kletsen over een locatie waar je dol op bent? Een goede work out krijgen tijdens je rondleiding door de stad? Je talen oefenen? Je stressbestendigheid, geduld en organiseertalent op de proef stellen? Dan ben je misschien geschikt als tourguide. Je kunt natuurlijk lokaal aan de slag gaan bij een organisatie, of solliciteren bij een reisorganisatie. Je moet de inkomsten hiervan vooral als een extraatje zien. Je maakt een mooie reis, deelt je passie over de locatie, en krijgt er naast kost en inwoning een vergoeding voor terug.

Check: mambo.nl


Bron

Geen zin om te werken, maar wil je wel zo goedkoop mogelijk op reis?
Explorista.nl is een Nederlandse reisblog over leuker & goedkoper reizen. In 2013 besloot Milou zich niet langer druk te maken over haar kleine inkomen, alle angsten te vergeten en haar droom na te jagen om zoveel mogelijk te reizen. Op haar blog schrijft ze uit eigen ervaring over reizen met weinig geld, de mooiste bezienswaardigheden, gratis ervaringen en de leukste hotspots. Ze hoopt mensen met weinig geld te laten zien dat reizen wel degelijk mogelijk is. En hartstikke leuk. Check de site,

Pin jouw reisinpiratie op Pinbook

Must reads 👀