Beauty

De perfecte krullen: verzorging en kapsels

Sommige meiden zijn gezegend met een bos mooie krullen, terwijl andere meiden dagelijks in de weer zijn om die prachtige krullen na te maken met een hete krultang. Dit artikel is speciaal voor de curly ladies met tips om krullen mooi te houden en goed te verzorgen. Curly hair problems zijn vanaf nu voorgoed voorbij! Lees snel verder hoe je krullend haar moet verzorgen en om kapselinspiratie op te doen.

Krullen kun je niet vergelijken met elk ander haartype, omdat 'echte krullen' een andere verzorgingsroutine nodig hebben. Meiden met krullen hebben te maken met pluizig haar dat redelijk snel breekt en het hete geweld van de föhn en krultang helpt niet bij het gezond houden van de krul. In dit artikel lees je de low down over het verzorgen van krullen en kroeshaar, dus als je meer wilt lezen over krullen is dat artikel een aanrader.

bron

Hydrateren en ingrediëntenlijst
Wat krullen anders maakt dan steil is dat krullend haar een stuk droger is. Net als de huid heeft haar hydratatie nodig. Daarom zijn producten voor krullen rijker en voller qua structuur en werking omdat het haar dit nodig heeft. Vermijd harde shampoos die sulfaten bevatten, zoals sodium laureth of lauryl sulfate. Dit zorgt voor een schuimende shampoo, maar het droogt het haar uit en dat wil je juist voorkomen als je prachtige krullen van jezelf hebt. Op Girlscene verscheen eerder een review over de sulfaatvrij shampoo van L'Oréal. De shampoo en conditioner werken erg fijn op droger haar. Hier lees je er meer over! Daarnaast zijn producten op waterbasis fijn voor dit haartype. Scan dus de ingrediëntenlijst, want aqua betekent goed en sulfate betekent slecht.

Een duurdere shampoo en conditioner betekent niet automatisch dat het beter werkt. Je merkt soms wel verschil tussen een shampoo van €1 en een shampoo van €5, maar over het algemeen zijn haarproducten niet €30 waard tenzij je dat bedrag ervoor over hebt. Vergelijk de ingrediënten, dan zie je dat ingrediënten vaak (bijna) gelijk zijn aan elkaar.

Breekbaar en microvezel handdoek
Het valt je misschien op dat je krullende haar sneller breekt. Dit komt door het vochttekort, maar ook door de invloeden van buitenaf. Haar dat loshangt schuurt langs je rug en stoelen waardoor het haar zwakker wordt, splijt en/of afbreekt. Probeer daarom je haar zo min mogelijk te borstelen of te kammen en gebruik een zachte handdoek in plaats van een ruwe. Test anders eens of een microvezel handdoek prettig werkt voor je haar. Zo'n handdoek absorbeert het water beter dan een gewone handdoek. Dep vervolgens het natte haar droog zodat krullen intact blijven. Heb je veel voor je haar over? Trakteer jezelf dan op een satijnen of zijden kussensloop of sjaal.

Pluis en babyhaar
Ook als je krullen hebt krijg je te maken met pluizig haar en soms ook met babyharen die uitsteken langs de haarlijn. Pluizig haar ontstaat als het haar droog is en door de hoge luchtvochtigheid. Babyhaar krijg je bijvoorbeeld als afgebroken haar weer terug groeit. Tem babyhaar met een lichte wax of een tandenborstel waar je haarlak op sprayt. Pluis houd je in toom met een anti frizz crème of olie. 


bron

Slap en volume
Krullend haar gaat vaak twee kanten op: het is of slap of het heeft veel volume. Als het futloos valt is je haar misschien dunner aan het worden of ben je niet simpelweg niet geboren met een natuurlijke volume boost. Wil je toch wat volume in je haar? Volumesprays bevatten meestal alcohol en dat is een ingrediënt dat je het beste kunt vermijden bij een droger haartype. Een andere optie is om droogshampoo of een volumepoeder te gebruiken om de haarwortels te liften. In droogshampoo van Batiste zit wel degelijk alcohol, maar dan lager op de ingrediëntenlijst waardoor het minder uitdrogend voor het haar is.

Wassen
Was je haar zo min mogelijk, ook al klinkt het misschien niet zo fris. Een à twee keer per week is prima als je het zo lang kunt uitstellen. Nog een tip: om droge lokken te voorkomen is het beter om het haar één keer te wassen in plaats van twee keer tijdens een douchebeurt. Spray vervolgens, na de shampoo en conditioner, een leave-in conditioner in het haar zodra je de douche uitstapt en vervolg met je favoriete haarproducten. 

Nog een paar tips:
Breng conditioner aan op de lengtes van het haar en niet op de hoofdhuid
Hoe langer conditioner de tijd heeft om in je haar te trekken, hoe beter
Slaap een nacht met conditioner of (plantaardige) olie in je haren voor extra hydratatie
Vermijd mousse en andere producten die veel alcohol bevatten
Maak het haar klitvrij met een plastic of houten kam met wijde tanden. Te koop bij onder andere The Body Shop
Hoe dikker het haar, hoe meer serum je kunt aanbrengen
Laat je haar drogen aan de lucht of föhn het met koude lucht en een diffuser kop 

Weet je niet meer hoe je jouw krullende haar moet dragen? Doe dan haar inspiratie op in voorgaande artikelen en bekijk onderstaande video's!

Watch on YouTube

 

Watch on YouTube

 

Watch on YouTube

 

Watch on YouTube

 

Hoe verzorg jij krullend haar? Heb je nog tips die voor jou goed werken?

Bron: naturallycurly, paulaschoice

Bedankt voor de tip, Madelon!
Pin haar inspiratie in Pinbook