Real life

Girls issues: Ik kan niet stoppen met eten

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij proberen je te helpen. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Wij helpen! Vandaag behandelen we de vraag van een meisje die niet meer kan stoppen met eten.

Lieve redactie van Girlscene,

Ik wil hierbij graag mijn verhaal delen, omdat ik niet meer weet wat ik er mee aan moet en hoop dat jullie het zullen behandelen.

Ik ben 14 jaar, en ik ben altijd wel een beetje fors geweest. Toen ik in groep 7/8 zat heb ik zelfs een paar jaar bij een diëtiste geweest, maar niks hielp. Ik had het zelf onderhand al opgegeven, omdat ik niet kon stoppen met eten en ik werd alsmaar dikker en dikker. Totdat een vriendin vorig jaar mee wilde doen aan een hardloopwedstrijd en zij mij mee vroeg. Het leek mij best wel een goed idee: twee vliegen in een klap. Ik rende voor een goed doel en misschien hielp het iets met afvallen! Ik moest gaan trainen en om binnen een aantal weken de 5 kilometer te rennen. Bij het trainen merkte ik al dat ik wat gewicht verloor. Na die 5 kilometer hardloopwedstrijd ben ik doorgegaan met hardlopen. Het hielp en ik was zo blij!

Ik ben in zeven maanden 13 kilo afgevallen en ik zat weer op gezond gewicht. Ik wilde zelf nog wel wat meer vanaf en dat lukte in het begin nog wel. Nu ben ik ben twee maanden verder en er zit alweer 2 kilo aan. Steeds neem ik me voor om wat gezonder te eten en het hardlopen een beetje bijhouden. Dat doe ik nog wel maar niet zo fanatiek als de afgelopen maanden.

Ik merk dat ik niet meer kan stoppen met eten. Ik blijf eten, zelfs als ik vol zit en ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik wil niet meer zo worden zoals ik eerst was. Kunnen jullie helpen?

A.

bron

Zorg voor een leuke work-out! 

Lieve A,

Wat een frustrerende situatie. Wij vermoeden dat dit vooral met doorzettingsvermogen te maken heeft en hopelijk motiveert ons advies je om er weer tegenaan te gaan! Vooral omdat je juist op de goede en gezonde weg zat.

Allereerst: wat goed dat je op eigen houtje gezonder bent gaan leven en bent gaan hardlopen. Op dat moment liet je goed aan jezelf zien dat je het serieus nam en dat je er echt voor wilde gaan. Rennen voor een goed doel is natuurlijk een goede reden om hard te werken. Probeer nu terug te denken aan die tijd en hoe goed je je toen voelde. Werk naar een ander doel toe. Misschien wil je nog eens meedoen aan een hardloopwedstrijd, want dan ben je verplicht om te trainen. Je wilt namelijk dan de finish (op tijd) halen en extra trainen zal je helpen om nog fitter te worden.

Het is normaal dat tijdens het afvallen het proces op een gegeven moment stagneert of dat je blijft hangen op een bepaald gewicht. Vergeet niet dat spieren zwaarder wegen dan vet, dus als je weer fanatiek traint moet je niet per se naar je gewicht kijken. Het gaat er ook om hoe je je voelt en als je gespierder wordt merk je vanzelf dat kleding anders en losser om je lichaam valt. En probeer ook om dagelijks meer te lopen en actiever bezig te zijn. Pak vaker de fiets en loop meer trappen om je uithoudingsvermogen beetje bij beetje te verbeteren. Denk ook aan de positieve reacties die je kreeg toen je bezig was met trainen voor de wedstrijd en je gewicht verloor. Zou het niet fijn zijn om je weer zo te voelen?

Je geeft aan dat je moeite hebt om te stoppen met eten. Breng de mensen in jouw omgeving op de hoogte, zodat zij een oogje in het zeil houden. Vraag bijvoorbeeld aan je ouders om geen ongezonde dingen te kopen en zeg dat je tijdens het avondeten maar één keer mag opscheppen. Eet daarnaast vezelrijke producten waardoor je langer verzadigd bent en minder behoefte hebt aan (ongezond) eten. Ontbijten met havermout is een goed begin van de dag. Hier lees je waarom havermout zo goed is. En vooral: probeer sterk te blijven, want we weten hoe verleidelijk is om toch nog een koekje of een stuk chocolade te nemen. Vermijd daarnaast frisdrank. In plaats daarvan is het beter voor je om water te drinken, eventueel met een smaakje. Wees niet te streng voor jezelf, maar als je merkt dat je doorslaat met eten mag je best jezelf even op de vingers tikken.

Succes, you can do it!

Liefs,
Girlscene

Laat je inspireren in Pinbook

Must reads 👀