Lifestyle

‘Het schoolsysteem in Nederland is nutteloos’

Lekker discussiëren over actuele en/of maatschappelijke kwesties? Dat kan nu op Girlscene! Regelmatig legt Girlscene of een lezeres een stelling voor waar iedereen respectvol op kan reageren. Dit is de plek waar je terecht kunt met jouw standpunten over zaken die op dit moment spelen. De vraag van deze week: 'het schoolsysteem in Nederland is nutteloos', naar aanleiding van het topic van Honeyboo.

Honeyboo opende een topic in het forum over het Nederlandse schoolsysteem.
"De laatste tijd irriteer ik me steeds meer aan het schoolsysteem in Nederland. Ik zit nu in 5 vwo en de meeste lessen zijn gewoon tijdverspilling. Alle dingen die we leren kun je allemaal gewoon in je boek vinden! En als je iets niet snapt, kun je ook gewoon een uitlegfilmpje op YouTube kijken van een leraar of natuurlijk een mailtje naar jouw leraar sturen met je vraag.

Alles kan in deze tijd gewoon online en de meeste leraren plus lessen zijn dus overbodig! Waarom is er geen mogelijkheid om zelfstandig alles te leren en geen lessen te volgen op school? Dat scheelt gewoon enorm veel tijd. Toetsen en examens kunnen wel gewoon op school gemaakt worden maar in ieder geval al die lessen, die moeten echt voor 90% verminderd worden (voor de mensen die dit aankunnen).

Ikzelf, en veel anderen, hebben al die lessen niet nodig en kunnen ook gewoon prima alles zelfstandig thuis leren. Maar als je niet naar lessen gaat krijg je weer een hoop gedoe met je school dus dit is ook geen optie. Wat vinden jullie hier nou van?

bron

Dord reageert daarop:
"Ik vind dit echt de grootste onzin die ik ooit heb gehoord. 'Zelfstandig alles leren' ja, want dat is zo realistisch en sowieso dat alle puberende leerlingen dit ook perfect kunnen en volhouden. Misschien dat 1 van de 200 leerlingen dit kunnen, maar daarvoor kun je geen uitzondering maken."

Alveradis zegt:
"Stel je hebt de vrijheid, zou je dan ook echt zelf aan de slag gaan? Ik vind tegenwoordig ook de lessen niet allemaal even nuttig. Ik doe een HBO opleiding, dus veel is ook al wel zelfstandig, maar ik heb ook wel eens van een docent te horen gekregen toen ik een vraag had, heb je het al gegoogled? Dat ging mij een beetje te ver. Ik denk dat er heel veel meer gemoderniseerd kan worden in de scholen maar ik denk dat zelfstandigheid voor velen echt een te grote verantwoordelijkheid is."

Onomatopee vindt het volgende:
"Aan de ene kant ben ik het met je eens. Wij moeten op school uren inplannen waarin we zelfstandig aan het werk gaan en ik merk echt dat ik in die uren 3x zoveel doe/leer als tijdens de lessen. Het zou dus ook voor mij fijner zijn om meer zelfstandigheid te hebben en minder nutteloze uren op school te volgen, waarbij je lessen volgt die vaak niet zo veel toevoegen. Aan de andere kant is school niet alleen bedoeld om kennis op te doen, maar ook sociale vaardigheden, leren plannen, leren met autoriteit en regels om te gaan et cetera. Als je continue alleen aan het werk bent en niet meer in contact komt met andere leerlingen en leraren zul je misschien wel sneller/meer kennis opdoen, maar je zult denk ik ook weer minder leren qua omgang met anderen. Ik vind het eigenlijk ook wel fijn dat we nog leren uit boeken met een leraar voor de klas. De leraren kennen je, weten wat je problemen zijn, waar je tegenaan loopt, kunnen je goed voorbereiden op het examen en je ook steunen als je bijvoorbeeld faalangst hebt. Mensen in YouTube filmpjes kunnen dat niet."

Beetroot vertelt:
"School gaat niet alleen om de stof die je krijgt, maar ook om het verkrijgen van voldoende sociale vaardigheden. Het mag dan wel saai wezen, maar dat kom je later op de universiteit ook wel tegen. Ik heb nu (als derdejaars universitair student) 4 uur college per week en eerlijk gezegd ben ik ontzettend blij als ik weer naar de uni mag! Anders verdoe ik mijn tijd echt met dingen die vrij weinig toevoegen aan mijn leven eigenlijk… Ik ben blij dat ik kan/mag leren om mezelf te ontwikkelen en dat gebeurt mede door de interactie met docenten en mede leerlingen/studenten."

Wat is jouw mening over het Nederlandse schoolsysteem?