Food

Gezonde vitamientjes: de jus d’orange test

Voor wie gezond de winter door wilt komen is lekker sinaasappelsap drinken een makkelijke oplossing om je weerstand te versterken. Volgens het voedingsbureau levert één glas al tweederde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Aangezien elke dag je sap vers persen niet voor iedereen een optie is, is MyStyle op zoek gegaan naar de lekkerste biologische en/of fairtrade sinaasappelsappen.

We testten zes sappen die in de supermarkt te krijgen zijn:
• Mama Natuur biologische sap sinaasappel-mango
• Ekoland sinaasappelsap
• Fair trade original
• AH puur&eerlijk biologische sinaasappelsap uit de koeling
• Bio+ sinaasappelsap
• AH puur&eerlijk uit het gewone schap

De biologische sappen hebben het EKO keurmerk. Dat betekent dat het fruit zonder bestrijdingsmiddelen is geteeld. Bij Fair Trade sinaasappels, weet je dat de boeren een goede prijs hebben gekregen. Geen van deze sappen bevatte toegevoegde suikers.


Mama Natuur biologische sap sinaasappel-mango, Aldi €1,49
Als je eigenlijk niet zo van puur sinaasappelsap houdt, en een iets zoeter smaak wilt, is dit jouw sapje. De mango in Mama Natuur biologische sap sinaasappel-mango geeft een zachte, volle smaak. Toch blijf je de sinaasappel er in proeven. De combinatie smaakt volgens meerdere reviewers “lekker tropisch”.


Ekoland sinaasappelsap, Natuurwinkel €1,99
De sterke geur van dit sap waarschuwt dat het best zurig is. Op zich niet onlogisch, aangezien citrusvruchten wel een beetje zuur horen te zijn. Over de nasmaak zijn de reviewers beter te spreken. Helaas niet goed genoeg om vers te smaken, het “geconcentreerde” proef je nog steeds.


Fair trade original, Jumbo €1,59
Waar het ene sap fijner werd in de nasmaak, laat de andere zich dan juist kennen. Het sinaasappelsap van Fair Trade Original laat een zure, bittere smaak in je mond achter. Ideaal voor als je het gevoel wilt hebben dat je “op je vitamine aan het bijten bent”.

AH puur&eerlijk biologische sinaasappelsap uit de koeling, Albert Heijn €2,99
AH puur&eerlijk biologische sinaasappelsap uit de koeling kwam als beste uit de test. Het pure sap smaakt echt vers en de sinaasappel is goed te proeven. Waarschijnlijk omdat het sap niet eerder geconcentreerd is geweest, heeft het een zachte, bijna waterig structuur zoals vers geperste sap. Volgens sommigen kon het verschil ook te maken hebben met het feit dat het koud staat.


Bio+ sinaasappelsap, Jumbo €1,35
Bio+ heeft een goed balans van zoet en zuur. Allebei de smaken komen duidelijk naar voren, wat fijn is als je ze allebei wilt hebben. Dit is een sapje dat je lekker weg kan drinken na het sporten.


AH puur&eerlijk uit het gewone schap, Albert Heijn €1,59
De AH puur&eerlijk sinaasappelsap is “een sap die naar de zon proeft”. Het heeft geen bijzondere sterk smaak, je proeft wel dat het uit concentraat gemaakt is. De meesten vonden het zoet smaken, hoewel de zuurheid er ook duidelijk in zit.

Conclusie
Smaken verschillen over hoe zoet en zuur een sjuutje moet zijn, maar MyStyle vindt alle varianten goed te drinken. Als winnaar uit de bus komt de Albert Heijn puur & eerlijk sap uit de koeling omdat het meest doet denken aan een versgeperste jus d’orange.

Voor welke sinaasappelsap ga jij?

Door Ilse

Pin je favoriete sapje in Pinbook

Must reads 👀