Lifestyle

16 & Pregnant zorgt voor daling tienerzwangerschappen

Toen 16 & Pregnant in 2009 voor het eerst werd uitgezonden zorgde het voor nogal wat ophef, zeker in het preutse Amerika. Zou het programma tienerzwangerschappen niet romantiseren? Zou het programma er niet voor zorgen dat meiden te makkelijk over seks en moeder worden na gingen denken? Het tegendeel lijkt bewezen, uit onderzoek blijkt dat 16 & Pregnant in 2010 in Amerika zelfs 20.000 tienerzwangerschappen heeft voorkomen.


Bron: MTV

Nu moeten wij ook toegeven dat de jonge moeders in 16 & Pregnant en Teen Mom ons niet bepaald hongerig naar het moederschap maakten. Vriendjes die zich nergens mee bemoeiden, vriendjes die zich misdragen. Vriendinnen waar je ineens niet meer mee af kunt spreken, school combineren met het opvoeden van je kind en een baantje om je kind (en jezelf) te kunnen onderhouden. Om nog maar niet te spreken over drugs, mishandeling en andere drama. Nee, terwijl we de serie keken hadden we nu niet zoiets van 'hé, dat willen wij ook!'.

En we zijn niet de enige die zo denken, zo blijkt uit onderzoek. Uit een onderzoek dat in 2010 gestart is (en waar nu de onderzoeksresultaten van bekend zijn gemaakt) blijkt dat 16 & Pregnant en Teen Mom ervoor gezorgd hebben dat er 20.000 minder jonge meiden zwanger zijn geworden.

Glamour
De kritiek op het programma komt er op neer dan verschillende organisaties zeggen dat MTV van de tienermoeders celebrities heeft gemaakt. Zo zit Teen Mom Farrah Abraham nu bijvoorbeeld in een TV programma voor celebrities en wordt er over de Teen Mom's op gossipblogs vaak geschreven alsof ze celebs zijn. Hierdoor zouden jonge meiden tegen de jonge moeders opkijken. Maar uit het onderzoek blijkt juist het tegendeel waar te zijn.

Onderzoek
Het onderzoek focuste op de televisie ratings en geboortecijfers. Hieruit bleek dat het programma gezorgd heeft voor een daling van 6% in tienerzwangerschappen. In de staten in de VS waar veel MTV gekeken wordt is sinds 2010 het aantal tienerzwangerschappen sterker afgenomen dan in staten waarin weinig naar MTV gekeken wordt. Ze weten natuurlijk niet 100% zeker dat dit komt doordat er naar 16 & Pregnant en Teen Mom gekeken is, maar de onderzoekers zien zeker een verband.

Iets anders dat de onderzoekers vonden, wanneer 16 & Pregnant en Teen Mom werden uitgezonden werd er op internet meer gezocht naar anticonceptie middelen, dus. 

Kunnen jullie je vinden in de onderzoeksresultaten? Zijn jullie je door 16 & Pregnant en Teen Mom ook bewuster geworden van de kans op zwangerschap (en zijn jullie daardoor ook beter gaan opletten). Of heeft het programma op jou totaal geen invloed?

Bron: The New York Times