Direct naar content
Eten

Wat is spelt?

Redactie
Redactie Leestijd: 4 minuten
Illustratie voor: Wat is spelt?

Speltbrood en andere voedingsmiddelen gemaakt van spelt zijn hot & happening. En dat is niet gek, want als we de gezondheidjunkies op hun woord moeten geloven is spelt inderdaad een stuk gezonder dan tarweproducten. Wat spelt nu zo gezond maakt en waarom je beter kunt kiezen voor een speltbroodje dan een volkorenbroodje? We leggen het je vandaag haarfijn uit.

'Normaal' brood is gemaakt van tarwe, maar de laatste tijd vind je naast dat 'normale' brood vaak ook brood gemaakt van spelt. Spelt heeft wel iets weg van tarwe, maar het is iets anders.

Tarwe
De voedingswaarde van tarwe bevindt zich voor het grootste gedeelte in de kiem en de zemel van het graan. Wanneer tarwe gemalen wordt, wordt het grootste deel hiervan er uitgemalen of uitgezeefd. Wat overblijft is het meellichaam, dit bestaat voornamelijk uit gluten en bevat amper voedingsstoffen. 

Wat er overblijft zijn dus vooral koolhydraten. Koolhydraten worden, als ze niet gecombineerd worden met andere voedingsstoffen, snel opgenomen in je bloed. Dit zorgt voor een stijgende bloedsuikerspiegel en dat zorgt voor energie pieken en dalen. Je zit dus even vol, maar hebt daarna al snel weer honger.

Spelt
Wanneer spelt gemalen wordt blijven de meeste voedingsstoffen behouden. Bij voedingsstoffen moet je denken aan bijvoorbeeld vitaminen, mineralen, koolhydraten en eiwitten. De gluten die zich (net als in tarwe) in spelt bevinden worden makkelijker door het lichaam verteerd omdat ze van een ander type zijn dan de gluten die in tarwe zitten.

Doordat spelt vol zit met goede voedingsstoffen wordt de energie veel geleidelijker aan je lichaam afgegeven, dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder pieken en dalen kent. Na het eten van een speltbolletje zul je dus waarschijnlijk minder snel honger krijgen dan na het eten van een volkorenbolletje.

Andere producten
Naast speltbrood kun je in de winkel ook speltbloem kopen. Dit kun je eigenlijk in ieder recept gebruiken in plaats van normale bloem. Je kunt ook speltpasta kopen en dit gebruiken in plaats van normale pasta. Ook is er speltdrink te koop, dit is te vergelijken met amandelmelk en rijstmelk en kun je gebruiken in plaats van dierlijke melk.

Recepten
Girlscene's Annemerel gebruikt vaak speltmeel in haar recepten, soms gebruikt ze daarnaast ook nog zelfrijzend bakmeel dan is het officieel natuurlijk niet helemaal meer spelt, maar er zit natuurlijk altijd meer spelt in dan wanneer er geen spelt gebruikt is. Twee van haar favoriete recepten:

Bananenbrood met blauwe bessen

Benodigdheden:
140 gram speltbloem
100 gram zelfrijzend bakmeel
2 theelepels bakpoeder
snufje zout
300 gram geprakte (rijpe) banaan
3 eieren
150ml Griekse yoghurt
2 eetlepels agave siroop (recept zegt 4 eetlepels, maar 2 is prima, want de banaan maakt het ook al vrij zoet)
100 gram blauwe bessen
25 gram gehakte pecannoten
(verwarm de oven voor op 160 graden)

1. Mix de bloem met het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder en zout.

2. Mix in een andere kom de geprakte banaan met de eieren, Griekse yoghurt en agave siroop.

3. Roer de natte door de droge ingrediënten.

4. Roer voorzichtig de blauwe bessen door het beslag.

5. Doe de mix in een cakevorm.

6. Strooi de gehakte pecannoten eroverheen.

7. Laat 1 uur en 10 minuten op 160 graden in de oven baken.

Chunky Oatmeal Cookies

Benodigdheden:
115 gram kokosolie (vloeibaar)
75 gram kokosbloesemsuiker
1 groot ei
1/2 theelepel vanille extract
100 gram (spelt)bloem
1/2 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel kaneel
Snufje zout
120 gram havermout (vlokken)
120 gram rozijnen

1. Mix de kokosolie met de kokosbloemsuiker en het ei tot een gladde mix.

2. Mix in een andere kom de vanille met de speltbloem, bakpoeder, kaneel en het zout.

3. Mix de kokosoliemix met de droge ingrediënten.

4. Roer de havermout en de rozijnen voorzichtig door het beslag heen.

5. Maak balletjes van het deeg (ik maakte er negen).

6. Leg de balletjes een half uur in de koelkast om ze af te laten koelen (hierdoor blijven de koekjes dikker als je ze in de oven doet).

7. Verwarm de oven voor op 175 graden.

8. Bak de koekjes in ongeveer 14 minuten gaar. Ze zijn gaar wanneer de buitenrand van het koekje goudbruin is, de rest van het koekje is dan nog super zacht, maar dit wordt vanzelf harder wanneer de koekjes afkoelen.

9. Ik heb de koekjes nadat ze waren afgekoeld verpakt in zelfklevend folie, waardoor ze langer houdbaar zijn en makkelijk mee te nemen in je tas.

Heb jij een lekker recept met spelt? Pin jouw recept in Pinbook!

Bronnen: Natuurlijkevoeding.nl / Voedingswaar.nl