Lifestyle

Hilarisch & herkenbaar: ‘Tattas be like’

Je hebt vast wel een foto van de Facebook-pagina ‘Tattas be like‘ voorbij zien komen in je timeline. Hoe kan het ook anders, in een week tijd heeft de Facebookpagina meer dan 100.000 likes gekregen! Op de pagina worden dagelijks hilarische memes gedeeld waarin typische Nederlanders en hun gewoonten een hak worden gezet, zoals ‘Tattas be like… Wat heb jij op je broodje?’. Girlscene vindt de Facebookpagina hilarisch & herkenbaar, daarom zetten we de leukste memes voor je op een rij. 

‘Tattas be like’… je vindt het grappig, of je vindt het niks, maar op de redactie hebben we er hartelijk om gelachen. Sommige plaatjes zijn wel héél herkenbaar (‘Heb ik een dikke kont in deze broek?’ oepssss, guilty!) en dat zorgt dan ook voor een lach op ons gezicht. 

Het brein achter de Facebook-hit is Cid, in het dagelijks leven is hij allround creative bij Vice. Volgens Cid is zijn pagina zo’n succes omdat het voor herkenning zorgt: ‘Zelf gesmeerde boterhammeen meenemen als je een dagje uit gaat is voor veel mensen heel herkenbaar”, vertelt hij in een interview met HP/De Tijd. Al gauw werden er nog meer ‘be like’-pagina’s opgericht, je hebt bijvoorbeeld ook ‘Indo’s be like’, ‘Surinamers be like’ maar ook ‘Vrouwen be like’ en ‘Studenten be like’. 

Hoe kom je er in godsnaam op om zo’n pagina de wereld in te helpen?! Het is begonnen bij een saaie vrijdagavond. Cid zag een plaatje met een agressieve hond met het bijschrift ‘Tattas be like… hij doet niets, aai ‘m maar’ en moest er erg om lachen. Toen besloot hij zelf een paar memes met ‘Tattas be like’ te maken en deze deelde hij met vrienden. Cid vroeg zijn vrienden of het misschien een succes zou kunnen worden en na hun advies was de Facebookpagina geboren. Binnen een dag had de pagina meer dan 30.000 likes! 

Mocht je nu denken ‘uhhh, maar wat betekent ‘tatta’ eigenlijk?’ Cid legt uit dat een ‘tatta’ een ‘aardappel’ is. Nederlanders zijn echte aardappeleters, vandaar dat we bijvoorbeeld in Suriname p’tatas (Surinaams voor ‘aardappel’) genoemd. Dit is in de Nederlandse straattaal ‘tatta’ geworden.  

Na de heftige Zwarte Pieten discussie was iets luchtigs zoals ‘Tattas be like’ wel nodig volgens Cid. Hoewel de meeste mensen er inderdaad hartelijk om kunnen lachen, schiet het bij sommigen toch in het verkeerde keelgat. Bij de memes staan ook reacties van mensen die het niet kunnen waarderen en Cid krijgt ook mailtjes waarin hij voor ‘racist’ wordt uitgemaakt. Gelukkig zijn de meeste reacties positief en hebben we wel een beetje zelfspot. 

Welke ‘Tattas be like’ vind jij het grappigst? 

Bron: hpdetijd, elsevier
Bron beeld: Tattas be like