Beauty

Check het hier: welke oogvorm heb jij?

Als je make-up aanbrengt gaat het niet alleen om jouw techniek en de producten die je gebruikt, maar ook om kennis. Dat een winged eyeliner bij jou heel mooi staat, betekent niet dat een vriendin van jou er ook mee wegkomt. Daarom is het handig om te weten welk vorm jouw hoofd heeft en welke vorm jouw ogen hebben, zodat je bepaalde tips en trucs kunt toepassen die specifiek voor jou werken. Deze keer: alles over oogvormen.

Wanneer je kleding koopt of besluit wat je de volgende dag aantrekt, houd je waarschijnlijk rekening met jouw lichaamsvorm. Je weet wat je wilt laten zien en je weet wat je wilt verbergen. Hetzelfde geldt in principe ook voor make-up. Deze keer gaan we dieper in op verschillende oogvormen en wat voor ieder oogtype werkt qua make-up.

Diepliggende ogen
Je bent iemand met diepliggende ogen als je wenkbrauwbot dominant aanwezig is, waardoor het lijkt alsof je ogen als het ware teruggeduwd worden onder de wenkbrauw. 


Megan Fox

Make-up tip: breng licht naar de ogen door een (glanzende) oogschaduw aan te brengen op het wenkbrauwbot, ooglid en in de binnenste ooghoeken. Zet de wimperrand aan met een donkere oogschaduw. Vergeet niet om donkere kringen onder de ogen te verbergen met concealer. 

Monolid/hangende oogleden
Vind je hangende oogleden negatief klinken? Denk Blake Lively, ‘ondanks’ haar hangende oogleden, ziet ze er hartstikke goed uit. Het betekent alleen dat  de huid boven de oogleden zo valt dat op je oog hangt. De arcadeboog zie je niet wanneer de ogen open zijn.


Blake Lively

Een monolid is één oppervlakte met weinig diepte (geen arcadeboog). Deze vorm komt vooral in Azië voor. 

Make-up tip: Creëer diepte door een donkere kleur aan te brengen in de arcadeboog. Vermijd een dikke streep eyeliner langs de wimpers, omdat het oog hierdoor zwaarder lijkt. Je kunt wel tightlinen: eyeliner aanbrengen onder de bovenste wimperrand, waardoor wimpers voller en dikker lijken.

Uitpuillende ogen
Zijn jouw ogen het meest opvallende deel van je gezicht, net zoals bij Leighton Meester en Anne Hathaway? Dan heb je waarschijnlijk ‘uitpuilende ogen’: grote ogen met veel ruimte om te experimenteren met oogschaduw en (dikke) eyeliner.

Olivia Palermo

Make-up tip: Werk met donkere kleuren over het ooglid, zodat de ogen niet té groot lijken. Smokey eyes staat bij deze oogvorm hartstikke goed. Leg de nadruk op de bovenste wimpers met twee lagen mascara en breng slechts een laag aan op de onderste wimpers.

Amandelvormige ogen
Ladies met amandelvormige ogen mogen zich gelukkig prijzen. Met deze vorm zie je er meteen wakker uit, omdat de buitenste ooghoek omhoog loopt. Dit is trouwens de meest voorkomende oogvorm. 


Angelina Jolie

Make-up tip: Donkere kleuren geven diepte aan het oog, dus gebruik dit in de buitenste ooghoeken om de vorm in balans te houden. Een winged liner flatteert amandelvormige ogen, dus probeer deze look zeker een keer uit.

Hangende ogen
In tegenstelling tot de amandelvormig, komt dit minder vaak voor. Staan jouw buitenste ooghoeken naar beneden? Dan heb je een hangende oogvorm. 


Katrina Kaif

Make-up tip: Ga voor een sexy cat eye met vloeibare eyeliner voor een symmetrisch effect. Maak een wing met een hoek van 45 graden. Focus met mascara op de buitenste wimperharen en gebruik een zilverkleurig oogpotlood op de onderste waterlijn om de ogen te openen.

Dicht bij elkaar staande ogen
Dicht bij elkaar staande ogen betekent dat er minder dan een oog-breedte ruimte is tussen de ogen zelf. Jennifer Aniston is hier het voorbeeld van. Er zijn verschillende tricks om meer ruimte tussen de ogen te faken.


Jennifer Aniston

Make-up tip: Breng een lichte, matte kleur oogschaduw aan in de binnenste ooghoek en het eerste deel van het ooglid. Hierdoor lijkt het alsof er meer ruimte tussen de ogen zit. Begin met eyeliner vanaf het midden van je oog, ter hoogte van je pupil. 

Ver uit elkaar staande ogen
Let eens op de ogen van modellen… Waarschijnlijk valt het dan wel op dat veel modellen wijd uit elkaar staande ogen hebben. Kate Moss staat hier ook bekend om!


Kate Moss

Make-up tip: Doe het tegenovergestelde van de tips bij ‘dicht bij elkaar staande ogen’. Vermijd glimmende oogschaduw in de binnenste ooghoeken en ga juist voor mat en/of donker. Wat erg mooi staat is om in de binnenste ooghoek te beginnen met eyeliner en die door te trekken naar de buitenste ooghoek.

Kleine en smalle ogen
Sommige meiden hebben kleine en smalle ogen à la Taylor Swift. Door de grootte vallen de ogen het minste op in het gezicht, ondanks de mooie vorm die deze ogen vaak hebben.


Taylor Swift

Make-up tip: Leg het accent op de onderste wimperrand met wit, goud of blauw en trek dit door naar de binnenste ooghoek. De tips voor hangende oogleden gelden ook voor kleine en smalle ogen.

Is het je nog niet helemaal duidelijk welke vorm je precies hebt? Bekijk dan onderstaande video van Smashbox. Wat de vrouw in de video zegt komt overeen met dit artikel en ze helpt je stap voor stap hoe je erachter komt welke vorm jij hebt.

Watch on YouTube

 

Welke oogvorm heb jij? Hoe breng jij je oogmake-up aan?

bron: beautylish, feminiya
beeld: getty images

Pin je inspiratie in Pinbook

Must reads 👀