Lifestyle

Sparen, hoe doe je dat?

Geld sparen, als het makkelijk zou zijn zou het waarschijnlijk een stuk leuker zijn. Helaas is voor veel mensen geld sparen het tegenovergestelde van makkelijk (we kijken op dit moment vooral ook naar onszelf), maar als je het echt graag wilt, dan kun je het. Vandaag geven we je manieren om sparen gemakkelijker te maken.

Doel
Alles is makkelijker als je een mooi doel hebt. Die buikspieroefeningen doe je toch ook niet zonder in een platte buik voor ogen te hebben? Ga jij ook niet harder lopen als je jezelf een hardloopdoel gesteld hebt? Zo gaat dat ook met sparen. Als je weet waarom je spaart, wordt het sparen ineens een stuk makkelijker.

Je kunt bijvoorbeeld sparen voor een mooie nieuwe laptop, voor een leren jasje van ZARA dat je al maanden wilt hebben, of voor een vakantie met vrienden van de zomer. Dat zijn doelen waar je makkelijk naar toe kunt leven. Maar er zijn ook doelen die iets minder makkelijk zijn. Sparen, zodat wanneer je het geld een keertje hard nodig hebt, je het achter de hand hebt. Dit soort sparen een stuk minder 'leuk' en het gaat sneller mis, want ach… wat kan er nou fout gaan? Wie dan leeft, die dan zorgt. Who cares. Die spaarrekening kan later ook wel… En hup, er wordt weer een nieuw jurkje bij ZARA gekocht (dat je eigenlijk helemaal niet nodig had).

Voor sparen zonder gericht doel moet je nog meer zelfbeheersing dan voor sparen voor een gericht doel. Hoe je het jezelf een beetje makkelijker maakt? Geef jezelf een minimumbedrag dat er ten allen tijden op je spaarrekening moet staan. Stel, jouw minimumbedrag is 1000 euro (we zeggen maar wat, misschien is voor jou 250 euro veel realistischer, of 2500 euro). Eerst werk je naar dat bedrag toe, vervolgens zorg je dat je nooit onder die grens komt op je rekening. Zet het desnoods op een rekening waar je niet zomaar aan kunt zitten.

Plan
Oké, je hebt een doel bedacht, nu is het de bedoeling dat je een plan maakt. Hoe ga je het doel bereiken? Allereerst is het goed als je jouw inkomsten en uitgaven op een rij zet. Dit is de basis, maar toch weten veel mensen niet wat er elke maand in- en uit gaat. Misschien heb je wel een idee in je hoofd, maar kom je er nu achter dat je toch een groter gat in je hand hebt dan je van tevoren had gedacht.

Als je inzicht hebt in je financiële situatie, dan wordt het ook makkelijker om te bepalen hoe je jouw doel gaat bereiken. Stel: je weet nu dat je elke maand 100 euro aan kleding uitgeeft. Je kunt ook tegen jezelf zeggen dat je elke maand maar 50 euro aan kleding uit mag geven en dat je 50 euro opzij zet voor je doel.

Dit klinkt nu allemaal heel makkelijk, maar als je geen rekenwonder bent dan is het een behoorlijk lastige klus om je geldzaken op een rij te zetten. Een spaarplan maken met behulp van deze tool is een stuk makkelijker. De tool zal je helpen om een plan te maken zodat je jouw doel kan bereiken. Zo hoef je niet scheel te zien van de cijfertjes!

Bewust
Wees je bewust van alles dat je koopt. Ja, ook die Mars uit de snoepautomaat op school en dat kopje koffie op het station. Schrijf (voor tenminste een maand) alles dat je uitgeeft op. Van dat paar sokken, tot dat jurkje en van de 50 cent voor het toilet op het station tot het flesje water van de AH To Go.

Als je alles opschrijft kun je achterhalen waar je geld naartoe gaat. Koop jij meerdere keren per week koffie of water op het station? Kun je niet thuis koffie drinken en een flesje water meenemen van thuis? Koop jij bijna wekelijks iets bij ZARA? Tel eens bij elkaar op… wat had je met het geld kunnen doen als je dat niet gedaan had? En heb je het eigenlijk allemaal wel écht aan gehad.

Denk bij alles dat je koopt 'heb ik dit echt nodig?'. Sokken, een nieuwe panty, ondergoed, een paar schoenen om op hard te lopen.. dat zijn dingen die je nodig kunt hebben. Maar vaak kopen we ook dingen die we helemaal niet nodig hebben, zoals het vijfde zwarte jurkje in je kledingkast, of het zoveelste paar laarzen. Dat is op zijn tijd natuurlijk helemaal niet erg, maar als het iedere week gebeurt (en je probeert te sparen), moet je je misschien toch afvragen of je daar niet beter mee kunt stoppen.


Bron

Verleiding
Je moet de verleiding voor zijn. Als je een lijstje gemaakt hebt van alles dat je gekocht hebt, weet je ook wat jouw zwakke momenten zijn. De ZARA? Wees dan voorbereid voordat je er naar binnen gaat en ga er alleen naar binnen als je iets nodig hebt of wanneer je met andere mensen bent die graag naar binnen willen (en help die andere mensen dan met zoeken naar items in plaats van dat je voor jezelf gaat kijken).

Is jouw zwakke moment als je 's middags na een lange dag op het station komt? Ga jij dan onnodig geld uitgeven aan eten en drinken, omdat je vindt dat je het verdiend hebt (niet gek, dit vertellen wij onszelf namelijk ook regelmatig), zorg dan dat je iets te eten en/of drinken bij je hebt, zodat je minder snel in de verleiding komt om op het station iets te kopen. Is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je gezondheid, de snacks die je op het station koopt zijn over het algemeen niet de gezondste.

Beloning
Als jij voor een bepaald doel spaart, dan is de beloning natuurlijk het item waar je zo lang voor gespaard hebt en dat je uiteindelijk kunt kopen. Spaar jij niet voor een bepaald doel, dan moet je jezelf af en toe verwennen om het leuk te houden. Spreek met jezelf dat wanneer je de hele maand volgens de 'regels' geleefd hebt, je iets mag kopen voor jezelf van een bepaald bedrag. Je kunt wel heel spartaans gaan leven en nergens meer geld aan uitgeven, maar je leeft maar één keer.. en hoe lang houd je dat vol? Jezelf af en toe iets gunnen, daar is helemaal niets mis mee.

Bedankt voor de tip Iris!