Real life

Girls Issues #19: ‘Mijn moeder blijft ongezond eten kopen’

girls-issues-19

Heb je ruzie met je vriendinnen? Boytrouble? Of een super gênante vraag? Say no more! Vertel jouw situatie aan Girlscene en wij helpen jou met al je Girls Issues. 

Girls Issues: ‘Mijn moeder blijft ongezond eten kopen’

Madelief (16) vindt het vervelend daar haar moeder ongezond eten koopt.

Lieve Girlscene,

Ik ben een meisje van 16 jaar, 1,58m groot en weeg een dikke 65 kg. Graag wil ik op dieet. Het feit dat ik meer weeg dan m’n centimeters geeft mij enorme complexen. Maar m’n moeder steekt daar een stokje voor. Ze koopt constant mijn favoriete snoep. Ik ben echt dol op chocolade en dat weet ze, ik houd ook enorm veel van pudding en ik ben de enige die het eet thuis. Ik heb al vaak gevraagd of ze het niet meer wil kopen maar dan zegt ze altijd dat ik niet de enige thuis ben en dat ik niet egoïstisch mag zijn, omdat de rest dat ook mag eten. Maar de rest lust het niet… Ze doet het om me te pesten denk ik.

Ze koopt wel groenten nadat ik lang zeurde, maar als ik dan gezond eet zet ze de pot Nutella voor mijn neus ook al eten ze dat niet. Dan wordt de verleiding groot. Mijn zus mag wel afvallen, zij kan dat snoep en chocolade wel weerstaan maar ik heb er het vermogen niet voor. Ik weet dat ik dankbaar moet zijn en respect moet hebben omdat het mijn moeder is, maar ik word er gewoon horendol van. Ik kan het niet meer aan, heb jullie toevallig nog tips?

Groetjes Madelief

Lees ook:
Girls Issues #18: ‘Ik heb veel last van zweetplekken’

Hi Madelief,

Jammer dat je in zo’n lastige situatie zit, maar hopelijk wordt het beter na ons advies! We begrijpen goed dat het erg lastig is om alle zoetigheden te laten staan die je lekker vindt en zeker als je moeder het – al dan niet – expres voor je koopt.

We adviseren je om in gesprek te gaan met je moeder. Misschien is het voor haar niet duidelijk genoeg dat je echt met deze situatie zit. Leg uit dat je op dieet wil (of gezonder wil eten), waarom en hoe je het gaat aanpakken. Bijvoorbeeld omdat je oude broeken niet meer dicht gaan, je conditie verslechtert en/of omdat je niet lekker in je vel zit door je gewicht. Stel je kwetsbaar op, als moeder zal ze je (moeten) steunen.

Vertel ook dat je een gezonde(re) levenstijl aan wil houden en dat je daarbij alle hulp nodig hebt. Dus gezonde voeding, fruit, minder toetjes en het liefste ook zo min mogelijk chocolade meenemen uit de supermarkt. Uit jouw verhaal maken we op dat jouw moeder over de boodschappen gaat, dus vraag haar of ze wil stoppen of minderen met het kopen van snoep. Bedank haar dat ze aan je denkt en dat ze speciaal voor jou lekkere dingen meeneemt, maar dat je nu serieus bezig bent met een ander eetpatroon. De verleiding weerstaan is waarschijnlijk het moeilijkste van alles en het helpt jou als je familie je steunt.

Hoe maak je het extra duidelijk dat je het meent? Doe onderzoek naar gezonde voeding en sporten of bewegen. Er is oneindig veel informatie te vinden. Het enige wat je moet doen is naar Google of Girlscene gaan en je zoekopdracht in te typen. Maak een lijstje voor jezelf, print het uit en hang het ergens op. Van de lekkerste gezonde snacks op een rij, hoe je een fabulous ontbijt in elkaar flanst (zoals havermout) tot hoe je van een saai glas water een feestje maakt. Zoek desnoods gerechten op die jullie vaak eten en maak die nog gezonder. Zo krijgt je moeder inspiratie om een maaltijd op tafel te zetten die net iets anders is dan wat jullie normaal gesproken eten.

Of stel zelf voor om vaker te koken, zodat je controle hebt over wat jullie eten. En bovenal: houd vol. Een week gezonder eten om vervolgens terug te vallen in oude patronen maakt je minder geloofwaardiger bij je familie en je wilt ze juist overtuigen.

Tot slot: vraag eens aan je zus hoe ze het volhoudt om chocolade en andere zoetigheden te weerstaan. Waarschijnlijk heeft zij tips die voor jou ook werken!

Heel veel succes!

Liefs Girlscene

Zit jij ook met een brandende vraag? Heb je hulp of juist tips nodig voor een bepaalde situatie? Of weet je je echt even geen raad met je BFF? Laat Girlscene je helpen door het insturen van je ‘Girls Issues’ en laat je vraag beantwoorden. Mail dan naar info@girlscene.nl.​