Lifestyle

Bloedarmoede, what to do?

Je voelt je vaak moe en een beetje slap. Je bent kortademig en bent wel eens duizelig en hebt af en toe het gevoel dat je flauwvalt. Je hart gaat als een gek tekeer, je transpireert meer dan normaal, hebt vaak last van oorpijn en het suist in je oor, kortom, je voelt je al een tijdje niet zo lekker. Wat is er aan de hand? Nou de kans is groot dat je lijdt aan bloedarmoede.


Bron: Weheartit

"Ok, leuk, maar wat is dat dan, bloedarmoede?"
Wanneer je bloedarmoede hebt, betekent dat dat er te weinig rode bloedcellen in je bloed zitten of dat je rode bloedcellen niet goed hun werk doen. In rode bloedcellen zit hemoglobine, dat is een stofje dat je lichaam nodig heeft om zuurstof vanuit de longen naar andere delen in het lichaam te vervoeren. De klachten ontstaan omdat zuurstof niet goed door je lichaam vervoerd kan worden.

"Hoe kom ik er achter dat ik last heb van bloedarmoede"
Om te bepalen of je bloedarmoede hebt wordt er bloed bij je afgenomen. Er wordt dan gekeken wat de waarde van de hemoglobine (Hb) in je bloed is. Als je onder een bepaalde grens zit, wordt dat bloedarmoede genoemd. Voor mannen is dat wanneer het onder de 8,1mmol/l zit en bij vrouwen is dat wanneer het lager dan 7,5mmol/l is. Voor zwangere vrouwen en kinderen gelden andere waardes.

"Ok, leuk, nu weet ik wat het is en hoe ik er achter kom dat ik het heb, maar hoe komt het dan dat ik hier last van heb?"
Er zijn een aantal oorzaken van bloedarmoede te onderscheiden. De oorzaak die het meest voorkomt is een tekort aan ijzer. Ook kan het zijn dat je een tekort hebt aan B12 en foliumzuur. Bloedarmoede kan ook ontstaan door een chronische ziekte, een infectie of onsteking. Een laatste oorzaak is dat je er erfelijk mee belast bent. 

Sport je veel? Loop je veel hard, ben je misschien aan het trainen voor een marathon? Ook dit kan er voor zorgen dat je een tekort aan ijzer krijgt in je lichaam en dit kan weer voor bloedarmoede zorgen.


Bron: Weheartit

 

"Leuk, maar wat doe ik hieraan"
Nou als je de symptomen die we hier boven beschreven hebt, kun je het best eerst eventjes langs de huisarts. Hij kan er dan voor zorgen dat er bloed bij je wordt geprikt en dan kan worden uitgezocht of je daadwerkelijk bloedarmoede hebt.

Heb je wel last van verschillende symptomen, maar is het niet zo ernstig dat je er voor naar de huisarts wilt gaan, dan kun je ook verschillende pilletjes slikken en voedingsmiddelen eten. Als je dan na een paar weken de symptomen nog steeds hebt, kun je alsnog naar de huisarts gaan. Doe dit alleen als je nog niet zo lang met de symptomen kampt en als het je leven niet sterk beïnvloedt. 

Supplementen & Voeding
Qua supplementen kun je het beste kiezen voor een vitamine B tablet met extra ijzer. Kijk uit met tabletten waarin alleen een grote dosis ijzer zit, als je het niet écht nodig hebt kun je er snel te veel van in je lichaam krijgen en dit kan voor narigheid zorgen. Het beste is om tabletten met een hoog ijzergehalte alleen te slikken op voorschrift van de dokter.

Ook in veel voedingsmiddelen zit ijzer. Je vindt ijzer onder andere in de meeste vleessoorten (daarom hebben vegetariërs over het algemeen vaker last van bloedarmoede dan mensen die regelmatig vlees eten), maar je vindt het ook in bepaalde vissoorten, peulvruchten, noten, brood, gedroogd fruit, fruit uit blik en bepaalde groenten zoals broccoli, courgette en andijvie.

Bronnen: thuisarts.nl, ergogenics.nl

Inspireer andere Girlscene meiden in Pinbook