Lifestyle

Hoe zorg je dat je genoeg slaap krijgt?

Je moet studeren, je moet sporten, je moet werken, ondertussen wil je je vriendinnen zien, misschien heb je een vriendje dat je aandacht wil geven en hallo, je moet ook al je favoriete series iedere week weer zien. Tijd, je komt tijd tekort! Het eerste dat er aan moet geloven? Slaap. Slapen kun je namelijk ook als je 80 bent, toch? Dat feestje wacht niet op jou, toch? Fout. Slaap heb je hard nodig. Hoe zorg je er nu voor dat je alles kunt blijven doen en toch genoeg slaap krijgt?


Bron beeld: Weheartit

Tieners (tussen de 10 en 17 jaar) hebben iedere nacht 8,5 tot 9,25 uur slaap nodig per nacht. Volwassenen (vanaf 18 jaar), hebben iedere nacht tussen de 7 en 9 uur slaap nodig. In de realiteit slapen we met zijn allen een stuk minder. Het feestje was gewoon zo leuk en ja, je moet de volgende dag weer vroeg naar je (bij)baan, maar je wilt nog niet naar huis, dan maar een nachtje van vijf uur. Je moest écht vier afleveringen The Vampire Diaries achter elkaar kijken, je kon niet meer stoppen, dat je daarom pas om 1.00u aan slapen toekomt op een doordeweekse dag neem je daarom maar voor lief, die slaap haal je wel weer in.

Slaap inhalen
Maar dat laatste is dus een illusie, want slaap haal je niet in door de dag erna gewoon een uurtje (of twee) langer uit te slapen. Je lichaam haalt verloren slaap niet in door langer te slapen, maar wel door dieper te slapen. Wil je toch iets 'bijslapen' dan kun je het beste een paar uurtjes eerder naar bed gaan dan dat je een paar uurtjes langer in bed blijft liggen 's ochtends. 's Avonds en 's nachts slaap je namelijk dieper, in de ochtend zijn de periodes van diepe slaap minder lang en slaap je onrustiger. 

Prioriteiten
Goed, hoe voorkom je nu dat je die uurtjes slaap mist en dat je genoeg slaapt. Allereerst is het belangrijk om prioriteiten te stellen. Moet je écht naar dat feestje de avond voordat je de hele dag moet werken? Is het echt zo belangrijk dat je vier afleveringen van The Vampire Diaries kijkt? Is twee niet genoeg? 

Regelmaat
Probeer je te houden aan een regelmatig slaapritme. Als je dagelijks rond hetzelfde tijdstip naar bed gaat, raakt je lichaam hieraan gewend en zul je sneller inslapen. En als je niet veel tijd hebt, heb je er al helemaal geen tijd voor om uren naar het plafond te liggen staren. Probeer jezelf dus aan een bepaald ritme te houden. Natuurlijk zal dat in het weekend iets afwijken dan doordeweeks, maar probeer doordeweeks in ieder geval op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en er op hetzelfde tijdstip weer uit te gaan.

Rust
Om snel in te slapen is het ook belangrijk dat je rust hebt. Dat je je in een rustige omgeving bevindt en dat je rustig bent. Koffie voor het slapen gaan is waarschijnlijk geen goed idee. Sporten net voordat je naar bed gaat ook niet. Ook TV kijken, of naar een ander beeldscherm kijken voordat je gaat slapen, is niet aan te raden. Het is beter om voor het slapen gaan een boek te lezen.

Donker
Ook donkerte zorgt ervoor dat je beter en dieper slaapt. Is jouw kamer niet donker te krijgen, probeer dan eens een slaapmasker, dit heeft Girlscene's Annemerel in ieder geval heel erg geholpen, zelfs in het vliegtuig zat ze met haar konijntje voor haar ogen. Ideaal. 

Opgeruimd slaapt lekker
Slapen in een vuilnisbelt zorgt er niet voor dat je lekker slaapt. Slapen in een opgeruimde kamer gaat een stuk beter dan slapen in een puinhoop. Zorg er dan ook voor dat je kamer goed is opgeruimd voordat je je bed induikt, dat zorgt voor rust en rust zorgt ervoor dat je beter slaapt.


Bron beeld: Weheartit

Tijd besparen
Je kunt natuurlijk nog zo snel inslapen, als jij 'geen tijd' hebt om te slapen, is het nog knap lastig om genoeg te slapen. Maar we hebben ook goed nieuws voor jou, grote kans namelijk dat jij genoeg tijd hebt om te slapen, als jij je tijd gewoon net iets handiger indeelt. Lees dit artikel met tips om tijd te besparen.

Wil jij meer lezen over slapen? Lees dan bijvoorbeeld dit artikel met 5 tips voor meer slaap, dit artikel over het voorkomen van een jetlag, of dit artikel met 10 tips om beter te slapen.

Bedankt voor de tip Iris!

Inspireer andere Girlscene lezeressen in Pinbook

Must reads 👀