Food

Weersta de verleiding!

Oooooooh wat heb je trek in een Kinder Bueno en nu je er zo over nadenkt… Hmmm een tompouce, of een lekkere zak chips? Ahhhhh en ruik je daar nu de geur van saucijzenbroodjes bij de bakker? Je wilt het allemaal. Pfffftttt… Adem in, adem uit… wees sterk, je kunt de verleiding weerstaan, je kunt een verstandige keuze maken, je KUNT het.

Op zijn tijd een Kinder Bueno eten? Helemaal niet zo verkeerd. Soms lunchen met een saucijzenbroodje, is ook geen wereldramp en die zak chips die je vrijdag leeg at? No problem. Het wordt pas een probleem als je het dagelijks doet en wanneer je na de zoete trek direct gaat voor de hartige trek.

Een ander eet 'probleem' is, wanneer je na twee borden pasta toch nog een derde op wil scheppen. Ergens weet je wel dat je geen honger meer hebt en dat je niet meer hoeft te eten, maar het is zo lekker en… je hebt vandaag toch hard gesport, dan mag je toch wel wat extra eten? Natuurlijk mag dat, maar drie borden pasta is net weer wat te veel van het goede, als je daar zelf goed over nadenkt moet je dat toch ook wel toegeven?

Beide problemen hebben niets te maken met feit dat je honger hebt, maar des te meer met het feit dat je trek hebt. Dat je zin hebt in iets lekkers. Je maag vraagt niet om eten omdat 'ie leeg is, het is je hoofd dat zeurt om iets lekkers. Om minder te snacken en niet in de verleiding te komen om te veel te eten tijdens de maaltijd, is het dus belangrijk dat je anders gaat denken.

Honger
Zorg er allereerst voor dat je nooit honger hebt. Wanneer je honger hebt kom je eerder in de verleiding om slechte keuzes te maken. Eet dus voordat je honger krijgt. Zorg dat je regelmatig iets eet en dat je ook genoeg drinkt (dorst kan ook worden aangezien voor honger). Ga sowieso niet met honger naar de winkel, dit is vragen om moeilijkheden.

Koop geen junkfood
Makkelijker gezegd dan gedaan als je nog thuis woont en jij niet degene bent die boodschappen doet, maar wanneer je wel op jezelf woont en je eigen boodschappen moet doen, koop dan geen junkfood. Heb je geen Kinder Bueno in huis? Dan is de stap om een Kinder Bueno te eten een stuk kleiner, want dan moet je hem eerst gaan kopen.

Denk na voordat je iets
We schreven er al over, mindfulness, een manier van leven waarbij je je meer bewust wordt van alles om je heen en de dingen die je doet. Mindful eten is hier ook een onderdeel van. Hoe lekker het ook is om op de bank te duiken met een zak chips en je favoriete TV, doe het niet. Wil je toch chips eten, geniet er dan van en eet de chips niet terwijl je een serie aan het kijken bent, door na te denken terwijl je chips eet, geniet je er veel meer van dan wanneer je met je hoofd ergens anders bent.

Leer genieten van gezond eten
86% pure chocolade is hartstikke lekker en zorgt veel sneller voor een verzadigd gevoel dan een stuk Tony Chocolonely. Een stuk fruit is niet alleen gezond, maar ook erg lekker. Een handje noten kan net zo lekker zijn als een bakje chips. Een havermoutkoekje is net zo lekker als een chocolate chunk cookie. De eerste keer dat je het eet verlang je misschien nog naar de 'ongezonde' variant, maar hoe meer je jezelf gezonde dingen leert eten, hoe meer je het gaat waarderen, echt waar.

Geniet
Kun je echt niet stoppen met denken aan tompoucen? Koop dan gewoon die tompouce en geniet er met volle teugen van. Geniet van iedere hap en voel je geen moment schuldig, want dan is het allemaal voor niets geweest. Als je dan toch iets eet dat je liever niet had willen eten, geniet er dan tenminste van. Nogmaals, het is écht niet erg om af en toe iets te eten wat niet super gezond is, maar het is wel belangrijk dat je dit niet de hele dag door doet.

Bronnen: Women's Health Magazine (US), Shape, WebMD

Laat je inspireren in Pinbook