Beauty

Krullend of kroeshaar? Zo kun je het veilig steil maken

Met je eigen krullen of kroeshaar kun je zelf al heel veel haarstijlen creëren, zoals een curly afro of een twist-out. Wil je het echt even over een hele andere boeg gooien, dan is het altijd leuk om je haar zo nu en dan steil te maken. Het is niet alleen mooi, maar je ziet zo ook de werkelijke lengte van je haar. Krullend haar kan namelijk tot wel 75% inkrimpen!

‘Zo nu en dan?’
Je haar steil maken, betekent automatisch dat je je eigen krulpatroon uitrekt en dus je eigen haarstructuur ‘manipuleert’. Om dit gedaan te krijgen heb je vrijwel altijd een hittebron nodig, zoals een stijltang of een föhn. Dit gaat heel gemakkelijk en als je het mooi vindt, ben je misschien zelfs geneigd het vaker te doen dan goed is voor je haar. Daarom: doe het ‘zo nu en dan’ en dus niet te vaak. Met deze tips kun jij je haar veilig steil maken:

1. Gebruik een hittebeschermer!
Ga je aan de slag met een föhn of een stijltang, dan gebruik je daarbij altijd een zogenaamde heat protector. De meeste van deze heat protectors worden verkocht in een spray-vorm, zodat je het gemakkelijk in je haar kunt krijgen. Spray de heat protector plukje voor plukje op het haar en maak vervolgens het haar stijl. Je zult merken dat je haar ook extra glanst en langer steil en glad blijft.

Maar hoe komt het nou dat deze heat protectors je haar beschermen en doen laten glanzen? In de meeste heat protectors zitten siliconen. Deze siliconen brengen een laagje om het haar en beschermen het. Houdt je haar niet zo van siliconen? Dan kun je ook verschillende oliën gebruiken om je haar te beschermen tegen de hitte. De beste keuze is dan druivenpitolie, omdat deze olie een hoog rookpunt heeft. De olie breekt en gaat roken bij temperaturen hoger dan 200 graden.


Foto: Getty Images

Probeer eens een wrap
Een andere manier om je haar stijl te maken en minder hitte te gebruiken is door je haar te wrappen. Wat is dat? Vraag je je misschien af? Wellicht heb je onlangs de doobie wrap van Rihanna gezien toen zij optrad tijdens de American Music Awards. Dat is exact de wrap die ervoor zorgt dat jij je krullen steil kunt krijgen.

Zo ga je te werk:
 Was je haar met een proteïne shampoo en proteïne conditioner, want proteïne verstevigt je haar

 Gebruik vervolgens een goede moisturizer of een leave-in conditioner om je haar te verzorgen. Gebruik daarna een lichte olie voor extra glans. De olie zal er ook voor zorgen dat de moisture in je haar blijft

 Kam je haar in een wrap. Doe je dit voor het eerst, dan zul je merken dat het misschien niet direct helemaal perfect gaat. Op Youtube zijn heel veel filmpjes te vinden over hoe je een goede wrap maakt. En geloof ons: practice makes perfect.

Mocht het zo zijn dat je erg strakke krullen hebt (kroeshaar type 4 bijvoorbeeld), kies er dan eerst voor om je haar in krulspelden te plaatsen en zit onder de droogkap totdat je haar droog is. Maak dan pas de wrap

 Nadat je de wrap hebt gemaakt ga je onder de droogkap zitten. Het hangt erg van de lengte van je haar af hoelang je uiteindelijk onder de droogkap zit. Houd in ieder geval rekening met gemiddeld een uur droogtijd. Wanneer je op de helft van de droogtijd bent, maak de wrap dan los en wrap je haar naar de andere kant.

 Is je haar droog? Dan kun je de wrap verwijderen en je haar stylen zoals gewenst!

2. Verzorg je haar extra goed
Wanneer je je haar steil maakt, zul je het extra goed moeten blijven verzorgen. Zo kun je dat het beste doen:

 Moisture
Het gebruik van een hittebron op je haar maakt je haar extra kwetsbaar. Als je het niet verzorgt, zul je merken dat je haar veel droger wordt. De oplossing daarvoor is dat je haar voldoende vocht moet krijgen én behouden. Dit doe je door dagelijks een goede moisturizer of leave-in conditioner te gebruiken. De moisture behoud je in je haar door je haar daarna in te smeren met een voedende olie. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld jojoba olie of arganolie gebruiken.

 Proteïne
Je eigen haar bestaat voor een groot deel uit proteïne. Gebruik je (veel) hitte op je haar, dan brand je als het ware deze proteïne weg. Maak je haar – nadat je de steile look weer hebt ingeruild voor je krullen – daarom weer stevig door het een proteïne behandeling te geven. Er zijn tegenwoordig steeds meer proteïne producten op de markt. Soms worden ze ook wel keratine producten genoemd.


bron

Wil je liever thuis zelf aan de slag met het maken van een proteïne conditioner? Dat kan natuurlijk ook:
mix ¼ kop Aloe vera gel, twee theelepels kokosolie en een grote rijpe avocado tot een gladde crème en breng het aan op pas gewassen haar. Doe vervolgens een plastiek kap op en ga voor 15 – 20 minuten onder de droogkap zitten. Was daarna je conditioner uit met lauwwarm of koud water.

Het steil maken van je haar doe je dus goed voorbereid. Schaf de juiste producten aan om je haar te beschermen en blijf je haar daarnaast ook goed verzorgen. Zo blijft ook je eigen krulstructuur mooi!

Heb jij nog goede tips om je haar veilig steil te maken?

Door Megisa