Lifestyle

Heel Nederland helpt de Filipijnen

Ruim een week geleden raasde orkaan Hayian over de Filipijnen. 3,9 miljoen mensen hebben hun huizen moeten verlaten, er zijn inmiddels ruim 4000 lichamen geteld, maar de autoriteiten vrezen voor meer dan tienduizend doden. Dat de Filipino's hulp nodig hebben lijkt duidelijk te zijn. Inmiddels heeft Nederland ruim 8 miljoen euro gedoneerd, maar dat bedrag zal vandaag naar verwachting snel oplopen, het is vandaag namelijk de landelijke actiedag om geld op te halen voor de Filipijnen.

Bron beeld: Reporters

Het is niet de eerste keer dat de Filipijnen getroffen wordt door een heftige orkaan. Vorig jaar nog raasde orkaan Bopha over de eilanden en beroofde 1900 mensen met van het leven. Maar de orkaan die vorig weekend over de eilanden raasde is de overtreffende trap van verwoestend geweest. 

De ramp heeft vooral het leven gekost aan veel Filipijnse mannen. Toen de orkaan er aan kwam vluchtten vrouwen en kinderen naar hoger gelegen gebieden, mannen bleven om de huizen te beschermen. Veel vrouwen dachten een paar uur later hun mannen wel weer terug te zien, maar veel van deze mannen hebben de orkaan niet overleefd. Hartverscheurend. 

Tot nu toe is het duidelijk dat er één Nederlander omgekomen tijdens de ramp, op dit moment zijn er nog tien Nederlanders vermist. Acht daarvan zijn Nederlanders die in de Filipijnen gevestigd zijn, twee ervan zijn toeristen.


Bron beeld: Reporters

 

Nationale Actiedag voor de Filipijnen
Van 's ochtends 6.00u tot middenacht staat Hilversum vandaag in het teken van de landelijke actiedag van de Filipijnen. De hele dag hoor je op Radio 2 de tussenstand en op Nederland 1 zie je tussen de gewone programmering door een verslag vanuit de studio. Vanaf 22.20u tot middenacht is er een grote TV uitzending op Nederland 1 waarin onder andere Guus Meeuwis en Roel van Velzen optreden. 

Je kunt de hele dag bellen naar het belpanel om een bedrag over te maken naar Giro 555. Als je belt krijg je een bekende Nederlander of een deelnemer van The Voice of Holland aan de telefoon. Onder andere Patty Brard, Kees Tol en Art Rooijakkers zitten vandaag in het belpanel. 

Maar doneren via Giro 555 is niet de enige mogelijkheid om geld te doneren. Koop je iets bij H&M, dan vraagt de medewerker waarschijnlijk aan je of ze het bedrag mogen afronden. Koop je iets van 14,95 dan vragen ze of je er 15 euro van wilt maken. De 5 cent die je dan 'teveel' betaalt, gaat naar Giro 555. Klinkt als een zeer klein bedrag, maar alle kleine beetjes helpen.

Niet alleen grote bedrijven zoals H&M doen acties voor Giro 555, heel Nederland komt in actie. Op de actiepagina van Giro 555 zijn al honderden particulieren acties aangemeld. Van oliebollen tot zelfgemaakte sleutelhangers, iedereen is in de weer om geld in te zamelen.

Het geld dat via Giro 555 wordt opgehaald gaat naar verschillende hulporganisaties die verenigd zijn onder de 'samenwerkende hulp organisaties'. Het geld gaat naar het Rode Kruis, Cordaid, Unicef, Oxfam Novib, ICCO & Kerk in Actie, Care, Save the Children, Terre des Hommes en World Vision. 

Doneer jij vandaag (of heb je gedoneerd) op Giro 555? Hoe zet jij je in voor de slachtoffers van de orkaan op de Filipijnen?