Beauty

Alles over een keratine behandeling en de beste kappers

Alle vrouwen met kroes en krullend haar lopen de afgelopen ander half jaar de deuren plat bij hun kapsalon, met het verzoek: “Doe mij ook maar zo’n Brazilian keratine behandeling!”. De meesten van hen verlaten vol enthousiasme de kappersstoel. Logisch ook, want pluizige, droge en doffe krullen transformeren zich binnen enkele uren tot glad, steil(er) en glanzend haar.

keratine behandeling

Keratine behandeling? Lees dit eerst

1. Keratine zit al in je haar!

Wanneer je aan keratine denkt, denk je al direct aan een behandeling. Echter, keratine is op zichzelf géén behandeling. Het is namelijk een proteïne, een bouwstof die altijd al in je haar aanwezig is. Deze bouwstof maakt je haar sterker. Hoe minder keratine (= dus proteïne) je in je haar hebt, des te zwakker je haar dus is. De meeste keratine behandelingen worden gedaan met producten waarvan keratine een bestanddeel is.

2. Een keratine behandeling hoeft je haar niet steil(er) te maken

Ga je naar de kapper om een keratine behandeling te ondergaan dan verwacht je dat je met steil haar de kapsalon verlaat. In de meeste kapsalons worden de keratine behandelingen namelijk aangeboden als stylingbehandelingen: je krullen worden behandeld met de keratine producten en vervolgens wordt je haar met een stijltang bewerkt. Door de toevoeging van de keratine, heb je dus extra proteïne in je haar gekregen (= dus sterker haar). Deze extra proteïne zorgt ervoor dat je haar wordt beschermd tegen de hitte van de tang. De ‘stijltang-optie’ die wordt toegevoegd aan de hele keratine behandeling is dus eigenlijk geen musthave. Je kunt keratine namelijk ook gebruiken om je haar een gezonde proteïne behandeling te geven. Hiervoor kun je het beste een pure keratine masker of conditioner gebruiken.

Waar koop je een keratine masker voor een keratine behandeling?

Dit koop je bijvoorbeeld bij de Bodyshop. Deze zorgen er puur en alleen voor dat beschadigd haar – door bijvoorbeeld het gebruik van een tang, föhn, chemische behandelingen en/of kleurbehandelingen – weer een boost krijgt. Hoe vaak je een proteïne masker of conditioner gebruikt hangt af van de toestand van je haar. Om de week moet al voldoende zijn. Probeer ervoor te zorgen dat de proteïne in je haar in balans blijft, want een teveel aan opgebouwde proteïne is juist weer nadelig. Waarom? Omdat je haar dan juist te ‘hard’ wordt en je geen goede balans hebt tussen proteïne en moisture. Dit resulteert in droog en breekbaar haar.

3. Na een keratine behandeling kan je haar wel degelijk breken

Van alle positieve verhalen over de keratine behandelingen, heb je vast ook wel eens klachten gehoord van andere meiden. Alhoewel na een behandeling je haar erg zacht en sterk aanvoelt, kan dit gevoel na enkele weken verdwijnen of – nog erger – worden omgezet in haarbreuk. Komt dit door de keratine? Zoals net gezegd, bestaat een groot deel van je haar van nature al uit keratine. Hierdoor zal de keratine zelf waarschijnlijk niet het probleem zijn. Het probleem ligt in het gebruik van keratine(producten) in combinatie met andere ingrediënten. Een goed voorbeeld daarvan is keratine in combinatie met shampoo’s waar sulfaten in zitten. Het keratine-laagje dat om je haar zit, haal je er met deze shampoos namelijk weer af. Kies daarom voor een sulfaatvrije shampoo. Wat zijn dan sulfaatvrije shampoo’s? Sulfaatvrije shampoo’s bevatten geen SLS (Sodium Lauryl Sulphate) of ALS (Ammonium Lauryl Sulphate). Het zijn twee chemicaliën die vaak in zeep en shampoo worden gebruikt. SLS dringt diep in je haar en zorgt ervoor dat oliën en vuil uit je haar worden verwijderd. Dit lijkt natuurlijk heel goed, omdat je haar er schoon van wordt, maar SLS verwijdert ook de natuurlijke haaroliën. Dit resulteert in droog haar. ALS doet eigenlijk hetzelfde als SLS, maar is een mildere vorm. Tegenwoordig vind je veel sulfaatvrije shampoo’s online of in de drogisterijen. Ook wanneer je geen keratine behandeling hebt gedaan zijn sulfaatvrije shampoos een aanrader voor kroes en krullend haar.

4. Er bestaan ook chemische keratine behandelingen

Zoals je nu al weet maakt (pure) keratine je haar niet steil en glad. Deze ‘kracht’ heeft keratine gewoon niet. Om ervoor te zorgen dat dit resultaat wel wordt bereikt, worden aan sommige keratine producten chemische stoffen toegevoegd, zoals formaldehyde. Deze stof kan verschillende gezondheidsklachten veroorzaken voor zowel de klant als de kapper. Vooral de combinatie met de hete stijltang brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Onderga je dus een keratine behandeling? Vraag dan aan je haarstylist of zij gebruik maken van formaldehyde-vrije keratineproducten.

Keratine behandeling: to do or not to do?

Bepaal wat voor keratine behandeling je wilt: vraag jezelf eerst af wat voor keratine behandeling je wilt hebben. Wil je het alleen om je haar steiler en gladder te maken? Of wil je het juist als verzorgingsbehandeling ondergaan? Overleg zo nodig met je haarstylist.
Informeer bij je kapsalon uitgebreid over de behandeling: van welk merk zijn de producten die ze gebruiken? Google het merk! Welke voor- en mogelijke nadelen heeft de behandeling?
Vraag het aan je vriendinnen: heb je misschien vriendinnen die zo’n behandeling eerder hebben ondergaan? Wat is hun ervaring ermee? Altijd handig om te weten!

Waar krijg je de beste keratine behandeling? 

Natuurlijk is het helemaal aan jou zelf om de keuze voor een keratine behandeling te maken. Toch is het handig om te weten welke kappers de beste zijn. We hebben een lijstje:

Keratine behandeling Amsterdam

  • Do1 Salon
  • VanMarco
  • Het Haartheather

Keratine behandeling Rotterdam

  • Elle Moi
  • Image Hairline
  • Haar Expert

Keratine behandeling Utrecht

  • Sabina Biqua
  • Haar Expert
  • Ceasaers Beauty