Lifestyle

‘Social media hebben een slechte invloed op jongeren’

Lekker discussiëren over actuele en/of maatschappelijke kwesties? Dat kan nu op Girlscene! Regelmatig legt Girlscene of een lezeres een stelling voor waar iedereen respectvol op kan reageren. Dit is de plek waar je terecht kunt met jouw standpunten over zaken die op dit moment spelen. De stelling van deze week: Social media hebben een slechte invloed op jongeren.

Sandra opende een topic op het forum over social media en of het een slechte invloed op jongeren heeft. 

De stelling luidt dus als volgt:
Social media, zoals Facebook, Twitter en Tumblr, hebben een slechte invloed op jongeren.


bron

Broken mirror zei:
"Ik heb niets met social media zoals Facebook enzo. Heel af en toe (zeg maar een paar keer per jaar) kijk ik en dan moet ik lachen hoe schijnheilige wijven aardig tegen elkaar doen terwijl ze buiten om keihard roddelen over elkaar: bby ily mooie foto <3 xxx enz. Er ontstaat zóveel drama door Facebook. En ik vind het vervelend hoe verslaafd mensen in mijn klas zijn aan Facebook. Proberen we een schoolopdracht te maken, zitten ze de helft van hun tijd op de telefoon. Hallo?" 

RETROUVAILLES zei:
"Van beide kanten valt iets te zeggen. Ik denk alleen wel dat jongeren zo makkelijker wegkomen met dingen en uitdagingen niet meer face-to-face aangaan omdat alles via social media gecommuniceerd wordt. Waarom op iemand afstappen als je diegene kunt screenen op Facebook naderhand en een berichtje sturen? En ruzie maken via berichtjes gaat natuurlijk veel makkelijker dan in real life. Maar het maakt de wereld wel een stuk kleiner, dingen zijn makkelijker bespreekbaar en contact maken is makkelijker, ik denk dat het dus zowel een positieve als negatieve uitkomst kan hebben maar dat het maar net is hoe jij zelf bent en hoe je hiermee omgaat."

Derpderp reageerde:
"Ik denk dat sociale media zeker een slechte invloed hebben. Mensen worden er narcistisch van. Ik weet niet zozeer hoe sterk de link is tussen sociale media en (academische) prestaties. Ik denk wel, en dat merk ik ook bij mezelf, dat jongeren een korte concentratieboog hebben. De hele tijd Facebook en Twitter en weet ik veel wat checken, is niet echt goed voor de concentratie, maar ik weet niet of hier ook al onderzoek naar is gedaan om te kijken of het echt nadelige effecten heeft. Ik denk dat het vooral invloed heeft op sociaal gebied en dat jongeren steeds minder leren hoe met elkaar om te gaan. Het wordt nu als normaal beschouwd dat je onder het eten en onder gezelschap met je smartphone zit. Ik vind dat asociaal, maar betrap mezelf er ook helaas wel eens op. Bovendien is contact leggen veel makkelijk en ligt de drempel online zo laag, waardoor mensen dit veel meer gaan gebruiken. Hierdoor kunnen ze dit in het echt misschien minder goed en worden sociale vaardigheden dus slechter. Ik denk ook dat jongeren zichzelf heel erg gaan vergelijken met anderen d.m.v. onder andere Facebook, en daardoor ongelukkiger worden, omdat het op Facebook lijkt of iedereen een perfect leven leidt. Ik denk ook dat gesprekken in het echt daardoor oppervlakkiger blijven." 

Fireside zei:
"Ik vind dat het slechte invloed heeft op gebied van concentratie. Mensen hebben het over die pro-ana blogs op Tumblr en dat die slechte invloed hebben, maar dat zoek je zelf op dan. Tumblr heeft ook een hele andere kant, de leuke fandom kant bijvoorbeeld. Op die manier kan je Snapchat ook als 'slechte invloed' beschouwen, omdat je via Snapchat ook naaktfotos kan sturen. Via ask.fm kan je mensen anoniem uitschelden, maar ook complimentjes geven. Het is maar net hoe je het gebruikt allemaal."

Wat is jouw mening?