Lifestyle

Fotografie tips voor tijdens de herfst

Nu de klokken zijn verzet naar wintertijd en het weer duidelijk minder wordt is de herfst gevoelsmatig echt aangebroken. Maar dat is geen reden om binnen te gaan zitten! De herfst is een mooi seizoen om eropuit te gaan met je camera op zak. Evelien van Fotografille geeft je handige tips om je herfstfoto’s nog mooier en origineler te maken.

– De herfst is super mooi door alle kleurtjes, daar kun je dus best gebruik van maken! Wanneer je foto’s maakt met een model, zoek dan een locatie met bijvoorbeeld een mooie boom met felgekleurde blaadjes uit. Zo’n eyecatcher is super fotogeniek en maakt al de helft van je foto. Ook wanneer je landschapsfoto’s gaat maken of foto’s van bijvoorbeeld paddenstoelen is kleur je beste vriend. 

– Houd je niet zo van kleur? Misschien ben je dan meer een type voor mist. De herfst is echt een seizoen waarin je hele mooie foto’s kunt maken van weilanden met mist. Je moet er vroeg je bed voor uit, maar dan heb je ook wat.


– Blaadjes, eikeltjes, kastanjes, nog meer gekleurde blaadjes… raap eens wat mooie dingen op die je op de grond vindt en maak er een collage van. Gewoon op tafel, of op een stuk gekleurd karton. Ga er dan recht boven hangen en maak een foto. Zeker weten dat het een heel leuk en herfstig effect geeft!

– In de herfst kun je je lekker uitleven op de styling van je model. Het is nog niet zo koud dat je perse 20 lagen kleding aan moet, maar wel koud genoeg om te spelen met leuke shawls, beenwarmers, mutsjes, handschoenen en oorwarmers!


– Wil je paddenstoelen gaan fotograferen? Dan kan het handig zijn om een macrolens op je camera te zetten. Zo kun je alle details van zo’n leuk kabouterhuisje scherp vastleggen. 

– Misschien niet heel origineel maar wel altijd leuk: blaadjes in de lucht gooien! Dit geeft altijd een leuk effect op foto’s. Zorg wel dat je sluitertijd snel genoeg is om de blaadjes ‘te bevriezen’, anders zie je alleen onscherpe strepen naar beneden dwarrelen. Kies voor een sluitertijd die boven de 1/250e zit, dan gaat het waarschijnlijk wel goed.

– Ken je een polarisatiefilter misschien om in de zomer de zeeën helderder te maken en luchten er nog strakker blauw uit te laten zien? In de herfst kun je deze filter ook goed gebruiken. Hij haalt reflecties weg waardoor kleuren feller op de foto komen. Een polarisatiefilter zorgt er wel voor dat je sluitertijd langer wordt, houd hier dus rekening mee.

– Misschien zijn de kleuren van je foto’s wat flets wanneer je ze op je computer hebt gezet. Haal ze dan even door een beeldbewerkingprogramma zoals Photoshop of GIMP heen en zet de kleurtoon/verzadiging van je foto’s iets omhoog. Niet te veel, dan ziet het er snel nep uit, maar een beetje bewerken mag best.

– Fotograferen in de regen is niet leuk. Maar als die stortbui is opgehouden en zon komt misschien nog wel eventjes kijken, dan is het ineens heel mooi. Druppels op bladeren geven je foto meer dynamiek en contrast. Ook ’s ochtends wanneer alles nog nat is van de dauwdruppels is het de moeite waard om eens op pad te gaan.


Ik hoop dat jullie iets aan deze tips hebben en staan te popelen om met je camera naar buiten te rennen. In dit mooie seizoen kunnen je foto’s bijna niet mislukken. Kijk voor meer informatie, tips en inspiratie op www.fotografille.nl.

Welke tips ga jij gebruiken?

Must reads 👀