News

Shocking YouTube-trend: ‘Pretty or ugly’-video’s

Een YouTube-filmpje maken is op zich onschuldig. Misschien ben jij wel een beautyblogger in spé of vind je het leuk om je zangkunsten te laten zien. Maar in Amerika gebruiken jonge meisjes het platform voor andere redenen. Deze meisjes maken filmpjes van zichzelf waarin ze vragen of ze mooi of lelijk zijn. Aan wildvreemden. En de reacties die ze krijgen zijn op z'n zachtst gezegd niet zo aardig… Hier lees je meer over deze alarmerende 'Pretty or ugly'-video's.

''Hey guys'', zegt een jong meisje met zware make-up op. ''Ik heb een belangrijke vraag voor jullie, want ik hoor het veel van mijn vrienden en jongens dat ik heel mooi ben. Of ze zeggen juist dat ik heel lelijk ben. En ik wil gewoon de waarheid weten. Je kunt gewoon eerlijk zijn, dus laat het weten in de reacties.'' 

Watch on YouTube

Watch on YouTube

Watch on YouTube

Als je 'Am I pretty or ugly' intypt op YouTube vind je 428.000 resultaten. Bijna een half miljoen meisjes vragen aan vreemden of ze mooi of lelijk zijn. Een alarmerend fenomeen volgens veel mensen. Het feit dat meisjes vragen of ze mooi of lelijk zijn op het internet is al erg genoeg, maar kijk eens naar de reacties die ze aantrekken.

Sommigen zijn meer dan negatief: 

Anderen zijn nog negatiever: 

En anderen hebben zelfs suggesties: 

De 'pretty or ugly'-video's zijn op zich niets nieuws, maar nu is dit fenomeen weer ter sprake gekomen doordat een kunstenaar een vraag wilde beantwoorden die veel mensen hebben: waarom doen meisjes dit zichzelf aan? De 26-jarige Louise Orwin uit London besloot hier onderzoek naar te doen voor haar nieuwe project. Louise: ''De laatste jaren heb ik goed gekeken naar de manier waarop tieners social media gebruiken. Ik kwam een video op Tumblr tegen waarin een jong meisje vroeg of ze mooi of lelijk is. Ik vond het heel interessant. Toen dacht ik: ik ben een kunstenaar, hier moet ik iets mee doen.''

Louise besloot om zelf ook mee te doen aan het YouTube-fenomeen. Ze bedacht drie personages: een rock chick met veel make-up, een Britney Spears wannabe en een nerdy meisje. Het laatste meisje speelde ze zelf. Louise deed geen make-up op, droeg een pruik en zette een bril op haar neus. Alle drie maakten ze een filmpje van 2 minuten met dezelfde vraag: ben ik mooi of lelijk? Wat Louise heeft geleerd van haar YouTube-experiment? Dat ze lelijk is, dat ze haar bril af moet doen, dat ze dood moet, dat ze deze video's nooit had moeten maken en dat ze naaktfoto's moet sturen. Louise schat dat 70% van de reacties negatief waren. 

Louise is er ook achter gekomen dat de meerderheid van de mensen die reacties achterlaten man is. De meeste vrouwen die reageerden waren positief, terwijl de mannen juist gemene reacties achterlieten. Ook heeft ze veel privéberichten ontvangen… En je weet wel wat dat betekent. 

De vraag waarom de meisje het doen… Daar is Louise niet helemaal achter gekomen. Ze denkt dat het iets te maken heeft met de maatschappij waarin het uiterlijk van een meisje belangrijker lijkt te zijn dan haar daden. 


Bron

Wat vind jij van de 'Pretty or ugly'-video's? Begrijp jij waarom meisjes deze filmpjes maken? 

Bron: independent, buzzfeed